Coronavirus: Gateway-ul de interoperabilitate al UE este activ; aplicații de urmărire și avertizare pentru primul contact, conectate la sistem

0
174
Coronavirus
Sursa foto: Pixabay.com

În vederea exploatării întregul potențial al aplicațiilor de urmărire și avertizare a contactelor pentru a sparge lanțul infecțiilor cu coronavirus peste granițe și pentru a salva vieți, Comisia Europeană, la invitația statelor membre ale UE, a creat un sistem la nivelul UE pentru a asigura interoperabilitatea – numit „gateway”. După o fază pilot de succes, sistemul devine activ astăzi (n.r. ieri, 19 octombrie 2020) cu primul val de aplicații naționale conectate acum prin intermediul acestui serviciu: aplicația germană Corona-Warn, trackerul COVID din Irlanda și imunitatea Italiei. Împreună, aceste aplicații au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane, ceea ce corespunde a două treimi din toate descărcările de aplicații din UE.

Thierry Breton, comisarul pentru piața unică, a declarat: „Multe state membre au lansat aplicații voluntare de urmărire și avertizare a contactelor, iar Comisia le-a sprijinit pentru ca aceste aplicații să interacționeze în siguranță între ele. Libera circulație este o parte integrantă a pieței unice – gateway-ul facilitează acest lucru, contribuind în același timp la salvarea vieților.”

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Aplicațiile de urmărire și avertizare privind coronavirusul pot completa în mod eficient alte măsuri, cum ar fi testarea sporită și urmărirea manuală a contactelor. Cu cazuri din nou în creștere, ele pot juca un rol important pentru a ne ajuta să spargem lanțurile de transmisie. Când lucrați peste granițe, aceste aplicații sunt instrumente și mai puternice. Sistemul nostru de gateway care intră în funcțiune astăzi este un pas important în munca noastră și aș face apel la cetățeni să folosească astfel de aplicații, pentru a se proteja reciproc.”

Jens Spahn, ministrul federal al sănătății din Germania, a declarat: „Peste tot în Europa, infecțiile sunt din nou în creștere. În acest moment, aplicațiile naționale de avertizare fac o diferență reală. Deoarece fiecare lanț de infecție ce, datorită unei aplicații, este rupt mai rapid, ajută la conținerea pandemiei. Cu noul serviciu de gateway, conectăm aplicații în toată Europa. Astfel, contactele pot fi, de asemenea, avertizate în timpul sau în urma unei călătorii în străinătate.”

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au decis să lanseze o aplicație de urmărire și avertizare a contactelor. În total, 20 de aplicații bazate pe sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin intermediul serviciului gateway. Acestea pot fi conectate la gateway după ce au urmat un protocol care prevede mai multe teste și verificări și trebuie să fie lansată o actualizare pentru fiecare aplicație. Al doilea grup de aplicații va fi conectat săptămâna viitoare. Apoi, eRouška din Cehia, smitte stop Danemarca, Apturi COVID din Letonia și Radar Covid din Spania sunt așteptate să se alăture, în timp ce alte aplicații vor fi conectate la sistem în noiembrie. Prezentarea generală a statelor membre participante este disponibilă pe o pagină web dedicată.

Gateway-ul asigură funcționarea perfectă a aplicațiilor transfrontaliere. Astfel, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor beneficia în continuare de urmărirea contactelor și primirea de alerte, fie în țara lor de origine, fie în străinătate. Serverul gateway menține cantitatea de date schimbată la un nivel minim. Acesta va primi și transmite în mod eficient identificatori arbitrari între aplicațiile naționale. Nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicații, nu va fi gestionată de gateway: informațiile sunt anonimizate, criptate, păstrate la minim și stocate numai atât timp cât este necesar pentru a urmări infecțiile. Nu permite identificarea persoanelor individuale și nici urmărirea localizării sau deplasării dispozitivelor.

Configurarea gateway-ului urmează acordului statelelor membre cu privire la specificațiile tehnice pentru a asigura un schimb sigur de informații între serverele backend ale aplicațiilor naționale de urmărire și avertizare a contactelor bazate pe o arhitectură descentralizată. Sistemul a fost dezvoltat și configurat în mai puțin de două luni de către T-Systems și SAP și va fi operat de la centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

Explicații

Aplicațiile de urmărire a contactelor, dacă sunt pe deplin conforme cu normele UE și sunt bine coordonate, pot juca un rol cheie în toate fazele gestionării crizelor. Ele pot completa urmărirea manuală a contactelor existente și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmisie al virusului. Astfel, pot contribui la salvarea de vieți.

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, statele membre, susținute de Comisie, evaluează eficacitatea, securitatea, confidențialitatea și aspectele de protecție a datelor ale soluțiilor digitale pentru a aborda criza. Au dezvoltat un set de instrumente UE pentru aplicațiile de urmărire și avertizare a contactelor, care a fost însoțit de îndrumări privind protecția datelor. Acesta a făcut parte dintr-o abordare comună coordonată pentru a sprijini ridicarea treptată a măsurilor de izolare, așa cum este stabilit într-o recomandare a Comisiei. Pentru a se asigura că aplicațiile de urmărire și avertizare funcționează transfrontalier, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra orientărilor de interoperabilitate în luna mai, asupra unui set de specificații tehnice în iunie, iar Comisia a adoptat o Decizie de punere în aplicare pentru a oferi o bază legală pentru serviciul gateway. În septembrie, sistemul a fost testat într-o fază pilot.

Resurse

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.