Guvernul libanez și-a dat demisia în urma exploziilor de la Beirut

0
291
Hassan Diab, premierul demisionar al Libanului
Hassan Diab, premierul demisionar al Libanului (sursa foto: trtworld.com)

Luni, 10 august, premierul libanez Hassan Diab a anunțat demisia cabinetului său, urmare a exploziei devastatoare din portul Beirut.

Premierul a precizat că explozia este rezultatul corupției endemice, notează Associated Press – PA Media. „Suntem alături de oamenii care cer judecarea celor responsabili pentru această crimă”, a declarat Hassan Diab.

Demisia guvernului vine după ce patru membri ai cabinetului și-au anunțat deja demisia, pe fondul protestelor anti-guvernamentale din Beirut, ce au urmat catastrofei din port.

Bilanțul arată cel puțin 160 de persoane decedate și peste 5.000 de oameni răniți din cauza exploziei unui depozit în care erau depozitate circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu.

Pentru foarte mulți cetățeni libanezi, explozia a fost factorul declanșator al protestelor într-o criză prelungită determinată de prăbușirea economiei, corupția endemică și guvernarea ineficientă și disfuncțională, așa încât au ieșit în stradă pentru a cere schimbări radicale.

Cabinetul de miniștri tehnocrați fusese format pe 21 ianuarie și a primit votul de încredere al parlamentului la 11 februarie, amintește Agerpres. Guvernul lui Diab a fost susținut de majoritatea parlamentară condusă de Mișcarea Patriotică Liberă (FPM, pro-prezidențială) și tandemul șiit Amal-Hezbollah. Partidele taberei pro-occidentale au refuzat să participe la guvernare și s-au alăturat opoziției.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.