Sursa: Pixabay

Termenul de sport se referă la o activitate fizică practicată fie individual fie în echipă. În funcție de natura acestei activități există posibilitatea exersării într-o sală de sport sau în aer liber. Cu toate că în zilele noastre acest concept este binecunoscut, istoricul acestui termen a fost destul de dezbătut de-a lungul timpului. Se pare că istoria de specialitate nu a reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește conținutul și originea sa. Totuși este posibil ca disciplina numită educație fizică să fi apărut undeva pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. Activitățile definitorii care stăteau la baza acesteia erau întrecerea și competiția. Mai mult de atât, se pare că la acea vreme principalii factori pentru care lumea îl practica erau formarea armonioasă a corpului și a caracterului.

Conform lingviștilor din țările latine acest cuvânt provine de la deporto, un cuvânt latinesc care înseamnă „poartă” dar se referă și la verbul „a transporta”. Pe de altă parte, englezii sunt ferm convinși de faptul că sport este cel mai apropiat termen de ceea ce cunoaștem astăzi. Ei bine, deși există multe discuții legate de istoricul sportului, urmează să analizăm în rândurile următoare felul în care câteva dintre cele mai importante sporturi au apărut.

Primele sporturi

Sportul și activitățile fizice au făcut parte din viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Primii sportivi erau considerați a fi privilegiați pentru că puteau să ia parte la astfel de întreceri. În plus, o mare parte dintre confruntări aveau ca scop principal divertismentul. Mai târziu, prin Evul Mediu a avut loc o transformare în acest domeniu în cadrul societății. La acea vreme sportul a devenit accesibil oricui.

Deși pe atunci lumea nu prea avea acces la materiale, se folosea orice obiect care era la îndemână pentru a construi elemente necesare practicării sporturilor. În mod cert, jocurile și activitățile fizice erau diferite de cele pe care le cunoaștem astăzi, dar acest lucru nu înseamnă că participanții nu își testau spiritul competitiv. Așadar, cu toate că ei foloseau în mare parte pietre, oase sau bucăți de lemn pentru a ciopli zaruri, totul ieșea ca la carte. Poate părea greu de crezut, dar primul zar care a fost descoperit de către arheologi datează din anul 3000 î.Hr. Pe lângă asta, Împărații Nero și Claudius erau pasionați de jocurile cu zarul.

Jocuri de echipă

Sursa: Pixabay

Unul dintre cele mai bine cunoscute jocuri de echipă este fără îndoială fotbalul. Acest fenomen global își are originile în Egiptul Antic. Cele mai vechi artefacte descoperite acolo sunt mingi realizate din materiale textile și din pielea animalelor. În urma analizei anumitor desene de la acea vreme s-a descoperit că oamenii jucau fotbal pentru a sărbători fertilitatea, în special în momentul în care solul producea o cantitate însemnată de resurse.

Pe de altă parte, în China Antică se practica un sport numit cuju. Traducerea aproximativă înseamnă „a lovi mingea cu piciorul”. Astfel, pentru a înscrie un gol este nevoie ca jucătorii să introducă mingea prin două bucăți de pânză care este suspendată la doi poli. Popularitatea acestui sport a devenit cu atât mai mare cu cât soldații îl practicau pentru a se menține în formă.

Cum a apărut tenisul

Sursa: Pixabay

Tenisul este o activitate modernă, dar care are o istorie de peste un secol. Totul a început în secolul al XIV-lea când o serie de călugări europeni au inventat această activitate având ca scop principal divertismentul. În momentul apariției sale mingea era lovită cu mâna, iar ulterior practicanții se foloseau de o mănușă confecționată din piele. Ceva vreme mai târziu mănușii i-a fost atașat un mâner care avea menirea de a spori eficiența serviciului. Prin urmare, acesta a fost momentul în care a apărut racheta de tenis.

În secolele 15 – 16 conceptul „jeu de palme” („jocul cu palma”) a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare în Franța. Acest lucru s-a datorat în special casei regale care îl practica în mod frecvent.

Cricket

Acest sport este unul foarte vechi, originile sale fiind undeva în Evul Mediu. Toate cercetările efectuate de-a lungul timpului admit că această activitate este derivată de la un joc și mai vechi. Acel sport se desfășura astfel – în timp ce un jucător servea un obiect, celălalt era nevoit să lovească obiectul cu pricina cu ajutorul unei crose.

La un moment dat cricket-ul a devenit sport olimpic, dar acest lucru nu a durat foarte mult din cauza faptului că regulile nu erau foarte precise. De asemenea, jucătorii nu erau nici ei prea mulți la număr. Pe de altă parte, în prezent este practicat în special în Anglia, Pakistan și India.

Iată o scurtă prezentare a câtorva dintre cele mai cunoscute sporturi la nivel mondial. Deși istoria unora este încă incertă, practicanți există în toată lumea. În plus, ele vor căpăta o popularitate și mai mare datorită disponibilității oferite de tehnologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 13 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.