Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării și Administrației, în continuare pe primul loc în rândul instituțiilor publice care publică date deschise

0
197

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) se află în continuare pe primul loc în rândul instituțiilor care publică seturi de date deschise în portalul http://data.gov.ro, realizat și gestionat de Secretariatul General al Guvernului.

Astfel, până în acest moment, MLPDA a publicat 377 seturi de date deschise, în timp ce instituțiile aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea sa au publicat 174 de seturi de date deschise. MLPDA și instituțiile aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea sa sunt parteneri activi în domeniul OGP, în ceea ce privește publicarea datelor deschise, seturile fiind actualizate periodic, conform termenelor asumate.

Portalul național http://data.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date publicate de autoritățile și instituțiile administrației publice din România și punctul de legătură în relația cu portalul pan-european de date deschise (https://www.europeandataportal.eu/).

Datele deschise (Open Data) pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine, în mod liber, fără a impune restricții de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control. Acestea reprezintă o componentă importantă a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (OGP) – un acord internațional prin care guvernele statelor se angajează să susțină și să promoveze transparența, să combată corupția, să utilizeze tehnologii noi.

Guvernarea Deschisă este unul dintre obiectivele majore ale României, ce decurg din prevederile constituționale, din legislația internă și din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene. Principiile fundamentale care stau la baza unei guvernări deschise sunt transparența, prin creșterea gradului de acces la informații, participarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, prin intermediul consultărilor publice, propunerilor, inițiativelor etc. și colaborarea dintre instituțiile publice și cetățeni.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.