Învață să gândești strategic în 2020!

0
439

Uneori gândim mai mult, alteori mai puțin. Deși creierul nostru procesează informații fără oprire, chiar și în timpul somnului, uneori pare că mintea noastră face mai multă economie de resurse. Și acest lucru este adevărat, pentru că administrarea eficientă a funcțiilor corpului și a informațiilor este unul dintre rolurile sale. Când mintea se ocupă de această supraveghere propice nouă, înseamnă că gândim strategic. Reușim să conștientizăm în primul rând că în orice acțiune există mai mulți pași, mai mulți pioni, apoi știm cum să facem o evaluare și cum să prioritizăm.

https://www.pexels.com/photo/marketing-strategy-6229/
https://www.pexels.com/photo/marketing-strategy-6229/

Când vine vorba de strategie și de gândire strategică multe persoane se gândesc că acestea îi privesc doar pe lideri sau doar pe acele persoane care au în vedere planuri mărețe. Lucrurile nu stau deloc așa, iar oricine își dorește să vadă rezultate rapide chiar și în cele mai comune activități, poate deveni mai deschis în abordarea gândirii strategice.

Chiar și stabilirea obiectivelor pentru noul an în care am intrat recent poate fi o provocare, dar gândind strategic vei avea convingerea că acestea nu vor rămâne doar scrise pe hârtie sau se vor repeta constant în mintea ta. Gândirea strategică înseamnă luarea în considerare a tuturor factorilor care se referă nu numai la tine, ci și la ceilalți. Nu ești niciodată singur, fiecare context social te găsește în legătură cu alte persoane și trebuie să răspunzi inteligent la ele. În prezent există atât de multe moduri în care îți poți îmbunătăți gândirea strategică, trebuie doar să găsesti ceva timp liber pentru acest lucru. Jocurile video și pokerul au câștigat teritoriu în ultimii ani și dacă intri în lumea lor, devii mai capabil să te referi mai mult la alții în raport cu tine. Comunitățile de jocuri video unesc membrii în jurul unui interes comun și strategia de poker poate fi găsită descrisă pas cu pas, pentru o mai bună înțelegere și aprofundare. Numărul mare de oameni care joacă poker online a devenit subiect de interes pentru multe cercetări despre modul în care informațiile strategice sunt procesate în împrejurările competitive.

Când îți propui să realizezi ceva este natural să ai în minte în mod constant rezultatul. Te vizualizezi acolo, la linia de sosire, cu trofeul în mâini, zâmbind și primind ovații. Dar până acolo, chiar ca într-un joc sau într-o competiție, gândește-te că s-ar putea să existe ceva care îți scapă din atenție, ceva nou de care nu ai mai auzit, o tendință pe care ți-o poți aduce la cunoștință. Conectează-te cu cât de multă lume și cu cât de multă informație poți. Adresează întrebări pe care în momentul de față le consideri dificile. Adresează-ți-le în primul rând ție, iar apoi celorlalți. Semnul întrebării se poate transforma foarte ușor în punct dacă îți dorești tu însuți să elimini excesul de nedumerire. După cum bine știm cu toții, gândirea merge mână în mână cu vorba, chiar dacă uneori vorba o ia pe dinainte, sau alteori gândurile nu mai ajung să fie exteriorizate. În situațiile ideale în care cele două lucrează împreună, este necesar să vorbești strategic, adică să îți structurezi ideile pentru a transmite cu ușurință mesajul principal. Ca să poți face acest lucru trebuie să privești iarăși planul de ansamblu. Pentru a avea o viziune macro și a te perfecționa în a vedea întregul, poți începe să joci șah. Deși e vorba despre o simplă tablă de joc pe care sunt aliniate niște piese, tot ce se întâmplă acolo poate fi transpus în plan real, dacă știi cum să faci asocierile corecte. Multe persoane influente sunt jucători avizi de șah și astfel reușesc să-și analizeze punctele slabe și să acorde o atenție sporită pașilor incrementali.

https://www.pexels.com/photo/game-chess-strategy-depth-of-field-136350/

Ca să îți dezvolți gândirea strategică trebuie să te îndepărtezi de acea zonă de comfort de care auzi în orice context de dezvoltare personală și să abordezi conflictele. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să le stârnești sau să devii un adept al lor, ci doar să te obișnuiești cu ideea că acestea pot să apară, să le privești ca pe niște competiții din care nu e literă de lege că trebuie să ieși învingător.

Tocmai pentru că mintea vrea să învețe în permanentă, oferă-i ocazia de a deprinde și gândirea strategică. Înmagazinarea constantă de informații are nevoie de un tip de împărțire pe clasoare, pentru a avea o ordine, un început, un sfârșit și o conștientizare a existenței celuilalt. Cu toții gândim, ne influențăm unul pe altul tocmai prin gândire, iar dacă reușim să gândim strategic înainte de a acționa, ne vom afla în cea mai fericită situație.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.