Calitatea apei potabile în județul Călărași!

0
792

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Călărași a efectuat un raport al calității apei pe județul Călărași în anul 2018. În acest context au fost efectuate 52 actiuni de control- 19 controale la producatorii si distribuitorii de apa potabila (la 16 instalatii centrale si 3 instalatii locale) si 33 de verificari ale monitorizarilor de audit si de control. 

Verificarile s-au efectuat la instalatiile centrale si locale la care au persistat neconformitatile chimice si bacteriologice ai parametrilor de calitate , in conformitate cu prevederile actiunii tematice de control dispusa de M.S si in urma depistarii incarcaturilor bacteriene masive in cadrul efectuarii monitorizarii de audit . Au fost prelevate un numar de 37 probe de apa distribuita in scop potabil,din care un numar de 17 probe au fost conforme si 20 de probe au fost neconforme(8 probe au inregistrat neconformitati la parametrii fizico-chimici si 12 probe au inregistrat neconformitati la parametrii bacteriologici). Pentru neconformitatile constatate au fost aplicate 3 masuri de sanctionare contraventionala-3 Avertismente
conform OG nr.2/2001.

În judetul Calarasi, in mediul urban functioneaza 5 Sisteme centralizate de apa potabila, toate apartinand SC,,ECOAQUA”S.A Calarasi. Toate Statiile de apa potabila din mediul urban detin Autorizatii sanitare de functionare , vizate anual si efectueaza monitorizarile de audit si control, in conformitate cu legislatia sanitara in vigoare.
Doua Sisteme centralizate de apa potabila din mediul urban nu detineau evidente cu toate informatiile privind supravegherea sistemelor, nefiind actualizate nici registrele pentru zonele de aprovizionare, neconformitati care au fost eliminate pana la finalizarea actiunii de inspectie sanitara.
La unul din sistemele de apa nou construite, la unicul rezervor de apa existent, nu s-au efectuat operatiuni de golire, curatare, spalare si dezinfectie si nici nu s-au solicitat aprobari la DSP pentru efectuarea acestor operatiuni cu alta frecventa decat anual.
Pentru niciuna din ZAP-urile cu mai mult de 3500 de locuitori, nu au fost prezentate DSP-ului si UAT-urilor, bilanturi referitoare la functionarea sistemelor, lucrarile realizate si planurile de supraveghere.
La niciunul din Sistemele centralizate de apa potabila verificate in mediul urban, nu exista parti din retelele de distributie destinate altei folosinte decat consumului uman.

In cadrul actiunii tematice de control efectuata in mediul urban, in urma verificarii rezultatelor monitorizarii de control efectuata in anul 2017, s-a constatat ca la ZAP Calarasi, ZAP Lehliu-Gara, ZAP Oltenita si ZAP Budesti nu au existat parametri de calitate care sa fi inregistrat un grad de neconformare mai mare de 5%. La ZAP Fundulea au existat parametri care au inregistrat un grad de neconformare mai mare de 5%: NTG la 37gr.C, NTG la 27 gr.C si Clor rezidual liber.
In mediul rural, au fost alesi pentru verificari producatorii de apa potabila in sistem centralizat care nu au fost verificati in ultimii ani si instalatiile locale din localitati in care aprovizionarea cu apa potabila nu se efetueaza in sistem centralizat.

Toate fantanile publice verificate nu sunt conforme din punct de vedere al constructiei, intretinerii, catagrafiilor, dezinfectiei si a calitatii apei.

In urma sesizarii legata de livrarea unei ape nepotabile in orasul Lehliu-Gara, in urma actiunilor repetate de control in sanatate publica si prelevarilor de probe de apa, s-au constatat urmatoarele neconformitati:
-reteaua publica de distributie este in proprietatea UAT Lehliu-Gara, fiind data in exploatare operatorului de apa
potabila.Aceasta a fost inlocuita in urma cu 4 ani de zile in proportie de 70%, ramanand neinlocuita in proportie de 30% in zona de nord a orasului(b-dul Garii);
-neconformitatea care persista si pentru care sunt necesare solutii si masuri de eliminare, o reprezinta timpul scurt de contact dintre apa si clor;
-operatorul de apa potabila sustine ca petentii locuiesc in mare parte la case, pe strazi diferite, detinand retele interioare metalice, neconforme;
-la prima deplasare au fost prelevate 8 probe de apa potabila din punctul ,,iesire statie” si 3 puncte reprezentativedin reteaua de distributie publica si retele interioare, in vederea efectuarii analizelor fizico-chimice si bacteriologice. In urma rezultatelor de laborator s-a constatat ca toate probele de apa nu sunt conforme prevederilor Legii nr.458/2002 cu completarile si modificarile ulterioare, in trei puncte  nregistrandu-se depasiri la parametrii,,amoniu” si ,,NTG la 37gr.C si la 22gr.C” iar la punctul cu retea interioara schimbata, apa este corespunzatoare bacteriologic, dar nu corespunde din punct de vedere chimic, inregistrand neconformitati la parametrii,, amoniu” si ,,clor rezidual liber”. 

Din verificarea registrului de analize reiese ca de obicei, apa bruta este foarte incarcata in amoniu(6-7-8 mg/l), nereusindu-se permanent reducerea suficienta a acestuia si inregistrandu-se depasiri ale amoniacului in apa potabila. Pentru neconformitatile constatate s-a dispus masura de sanctionare contraventionala a distribuitorului de apa
potabila cu Avertisment, conform OG nr.2/2001 si s-au efectuat recomandari de restabilire a calitatii apei potabile.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.