PSD / Ciprian Pandea: ”Am fost “executat” fiindcă nu am mai fost de acord cu faptul că președintele conduce partidul într-un mod mult prea autoritar”

0
4619

A intrat în politică cu gândul că poate va schimba ceva din interiorul social democraților călărășeni, astfel încât toate acțiunile lui să ajungă mai ușor la nevoile oamenilor. Și a reușit o vreme… Doar că, pe parcurs principiile lui Ciprian Pandea nu au fost la fel cu cele ale conducerii PSD. Fostul secretar de stat recunoaște că nu i se pare corect ca partidul aflat la guvernare să pună pe primul loc doar unele subiecte cum ar fi legile justiției, amnistia și grațierea, timp în care NIMENI nu mai vorbește despre agenda de lucru și realizările guvernului. De asemenea, Pandea susține că Organizația PSD Călărași nu s-ar afla pe drumul cel bun, ci se îndreaptă spre prăpastie. De ce susține tânărul politician acest lucru și, mai ales, de ce a devenit un fel de ”dizident” în partidul care l-a propulsat, urmăriți interviul de mai jos.

”Înainte de conferința de alageri eram providențial, apoi am devenit ”trădător”

 EDIȚIA: Din postura de (încă) membru al PSD Călărași, cum ai văzut alegerile noului președinte, Iulian Iacomi?

CIPRIAN PANDEA: Dacă ne referim la numirea dumnealui ca președinte al organizației județene, nu pot decât să îi urez succes în a menține rezultatele foarte bune pe care le-a avut organizația în ultimii 4 ani. Acea conferință din 10 martie, din punctul meu de vedere, a fost foarte departe de rigorile statutare, ca să nu spun că a fost un adevărat scenariu, pus în aplicare de maestrul Ștefănescu Codrin. Legat de echipa cu care actualul președinte și-a propus sa obțină performanță la Călărași, nu doresc să mă pronunț, întrucât pe unii îi apreciez foarte mult, iar de unii sunt foarte dezamăgit, pentru că în ultima perioadă nu au făcut altceva decât să lanseze tot felul de acuzații la adresa mea, uitând ca au beneficiat de un sprijin consistent din partea mea și că înainte de acea așa-zisă conferință de alegeri, eram omul providențial care ajută la dezvoltarea județului, iar la ședința extraordinară de alegeri, dintr-o dată, am devenit „trădător”. Partea cea mai interesantă va fi atunci când voi face publice câteva discuții purtate cu unii dintre acei colegi vehemenți.

Ediția: Așadar, ați fost catalogat „trădător”… Puteți să dezvoltați puțin acest moment?

C.P.: În primul rând, întrebarea asta ar trebui sa le-o adresați lor, și nu mie. Fiind luați de euforia momentului triumfal, unii au preferat sa facă pe plac conducerii centrale și să uite că democrația se bazează pe dreptul la libera exprimare a opiniilor. Daca principiile mele nu au mai fost și nu mai sunt în concordanță cu cele ale actualei conduceri centrale a Partidului Social Democrat, asta nu înseamnă ca sunt trădător. Nu am ieșit niciodată public să atac partidul, nici măcar pe „liderul suprem” al acestuia, dar să nu uităm totuși că unii dintre cei care au semnat pe acea listă și nu au fost de acord cu modul actual de conducere al PSD, au fost promovați miniștri, în timp ce eu am fost schimbat din funcția de președinte, fără a fi măcar invitat la CExN și fără a-mi putea exprima un punct de vedere. Nu am înțeles nici până astăzi care au fost motivele schimbării mele, întrucât, din punct de vedere politic, echipei pe care am coordonat-o, nu cred că i se pot reproșa rezultate proaste în bătăliile electorale, iar mie personal nu mi se poate reproșa lipsa de implicare la nivelul județului. Le reamintesc celor care își dau cu părerea, că nu scrie nicăieri în statutul PSD despre validarea sau invalidarea alegerilor de către CExN. Probabil am fost “executat” fiindcă nu am mai fost de acord cu faptul că președintele conduce partidul într-un mod mult prea autoritar. Totodată nu mi se pare corect să ocupi întreaga agendă publică cu două subiecte: legile justiției și amnistia și grațierea, timp în care NIMENI nu mai vorbește despre agenda de lucru și realizările acestui guvern. Sunt lucruri pe care i le-am transmis si domnului Dragnea, motiv pentru care în acel CExN din 10 decembrie s-a propus și s-a votat schimbarea mea din funcția de președinte al organizației județene PSD Călărași.

”E mai ușor să arunci cu noroi în cineva decât să vezi dacă nu cumva tu ești deja plin de noroi, fie el și politic”

Ediția: Te-au forțat să-ți dai demisia din funcția deținută în Guvern?

C.P.:  DA! Inițial, nu aș fi vrut sa răspund la această întrebare, însă cred ca este normal ca lumea să știe adevărul. DA, s-au făcut foarte multe presiuni asupra doamnei premier ca să fiu demis, însă nimeni nu mi-a putut reproșa ceva din punct de vedere al activității administrative pe care am desfășurat-o în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Cu toate astea, actuala conducere a organizației județene Călărași, a făcut presiuni foarte mari, atât în mod direct, cât și în mod indirect, prin președintele partidului, sa fiu demis pentru că „nu își pot asuma rezultatele de la europarlamentare, întrucât eu sunt încă secretar de stat și pot ajuta primarii, subminându-le autoritatea”. În urma unei discuții cu doamna premier, am decis să îmi prezint demisia. Din păcate sunt discuții pe care nu le pot prezenta public, însă probabil cu trecerea timpului, doamna premier poate lămuri o parte din ele. Din respect față de dumneaei, nu le voi face publice eu. Vreau totuși să menționez că am avut o colaborare excelentă cu doamna prim-ministru, este o femeie sufletistă și o persoană care sprijină pe oricine îi cere ajutorul, fără a aștepta măcar un mulțumesc.

Ediția: Cu alte cuvinte, crezi că ai fost ”lucrat pe la spate”? Dacă da, există un nume în spatele acestui complot?

C.P.: Nu doar cred, știu sigur, însă nici nu vreau sa le pronunț numele! Probabil timpul va dezvălui o parte din aceste nume, unele persoane fiind in poziția actuală datorită implicării și insistenței mele, în pofida „opoziției” unor lideri ai partidului de prin 2016, alții beneficiind de numeroase proiecte și multe altele, însă suferind de amnezie în data de 10 martie, ba mai mult, numindu-mă „trădător”. O veche zicală românească suna cam așa: „hotul strigă hoții”, probabil ca e mai ușor să arunci cu noroi în cineva, decât să vezi dacă nu cumva tu ești deja plin de noroi, fie el și politic. Toate aceste lucruri m-au făcut, totuși, să realizez că, din păcate, în politică sunt foarte puțini oameni cu caracter și coloană vertebrală. Rămân uneori surprins de modul în care au decis unii să își „vândă sufletul”, și paradoxal, au făcut-o chiar aceia care până mai ieri îmi jurau iubire eternă. Poate că decizia pe care am luat-o, nu a fost tocmai bună pentru mine personal, dar pentru viitorul acestui partid a fost una dintre cele mai bune decizii! Cineva mă întreba dacă mâine aș mai avea ocazia, aș mai semna pe acea listă? I-am spus da și nu regret acest lucru pentru ca am încercat și încerc să văd dincolo de persoana mea si de orizontul foarte scurt pe care îl au majoritatea politicienilor. Fraților, nu ne aflăm pe drumul bun, ci ne îndreptăm spre prăpastie! PSD este cel mai mare partid pentru că oamenii au venit alături de noi, însă daca noi îi îndepărtăm unul câte unul, dacă îi „executăm” pe cei care nu sunt de acord cu noi și nu aducem nimic în schimb, acea putere a partidului, acea putere a celor mulți, se va diminua considerabil. Mi-aș dori ca fiecare dintre cei care vor citi acest interviu, să mediteze un pic la trecutul acestui partid, la oamenii pe care i-a avut acest partid și apoi să facă o scurtă comparație. Să vedem cum era partidul în 2016 și cum este acum! Să discutăm cu simpatizanții noștri astăzi și să vedem daca mai au ei aceeași emulație, aceeași tragere de inimă pe care o aveau acum 3 ani! Evident că întotdeauna guvernarea erodează un partid politic, dar aici vorbim oare doar de erodare sau de capturarea partidului pe persoană fizică?!

”Am plecat de la Guvern cu împlinirea că am făcut tot ce a depins de mine ca în județul Călărași să vină bani pentru proiecte de infrastructură și nu numai”

Ediția: Cum ai sprijinit județul Călărași când ai fost președinte de partid și implicit în Guvern?

C.P.: În primul rând, am putut să sprijin foarte mult județul Călărași prin prisma funcției din guvern pe care Partidul Social Democrat mi-a încredințat-o. Aici putem discuta despre cele peste 765 milioane de lei alocate prin PNDL 2, despre modul echitabil în care au fost distribuiți acești bani, în așa fel încât fiecare primărie să obțină minim un proiect, indiferent de culoarea politica a primarului. Am considerat că este normal ca toți cetățenii județului să beneficieze de investițiile pe care guvernul PSD-ALDE le finanțează. Am încercat, pe cât posibil, să ajut pe oricine mi-a calcat pragul sau m-a sunat, pentru că am considerat ca așa este normal, mai ales că era pentru prima dată după mulți ani, când, efectiv, organizația județeană Călărași obținea un post în Guvernul României. Sunt conștient că aceste funcții sunt vremelnice și niciodată nu m-am gândit că voi ieși la pensie de pe această funcție, dar totodată cred ca cel mai important este să lași ceva în urma activității și efortului depus, iar eu am plecat de la Guvern cu împlinirea că am făcut tot ce a depins de mine ca în județul Călărași să vină bani pentru proiecte de infrastructură și nu numai. Am colaborat cu cei de la București, din postura de coleg, prieten, partener nu din postura de președinte de organizație și astfel am rămas cu foarte mulți prieteni dragi. Din păcate, unii nu înțeleg de ce ușile nu se mai deschid astăzi așa larg cum se deschideau acum un an.Totodată, vreau sa le mulțumesc si celor care m-au ajutat în acest demers de sprijinire a județului și fără de care probabil că astăzi nu aș fi avut prea multe să vă spun și aici mă refer la George Chiriță, Marius Dulce, Florin Stoia, George Iacob, Răzvan Meseșeanu, Râjnoveanu Nicolae, Alexandru Corneliu, Denisa Ciulinaru, Alexandru Chiriță si mulți, mulți alții, alături de care am format o echipă frumoasă.

”Astăzi, PSD Călărași a ales trecutul și s-a delimitat de cei ce ar putea să reprezinte viitorul”

Ediția: În condițiile actuale, rămâi în continuare în PSD Călărași ca simplu membru?

C.P.: Rămân membru în continuare, însă dacă acest partid nu va înțelege că drumul pe care ne aflam astăzi nu e cel bun, că trebuie sa fim atenți la nevoile comunității și mai puțin la nevoile noastre ca indivizi care, efemer, ocupăm funcții de conducere în cadrul partidelor politice atât la nivel județean, cât și la nivel național, probabil că mă voi retrage din acest partid. Sper totuși că vor înțelege cu toții că suntem un partid social democrat, iar asta înseamnă că trebuie să fim mult mai atenți la nevoile oamenilor (asta înseamnă mai mult decât pensii/salarii/alocații mărite), iar oamenii vor infrastructură modernă, vor un sistem de educație performant, vor servicii de sănătate decente, vor să fie conduși de elitele comunității lor, vor sa aibă încredere în cei care îi reprezintă și vor fapte, nu vorbe! Eu am încercat să nu promit dacă nu am fost sigur că voi reuși să fac acele lucruri și, probabil, mulți nu au fost încântați de această abordare și au crezut că alții pot face mai mult. Astăzi PSD Călărași a ales trecutul și s-a delimitat de cei ce ar putea să reprezinte viitorul. Este nevoie de implicarea activă a tinerilor în politică, deși au fost momente în care inclusiv eu am vrut să renunț, văzând că mă lupt cu „morile de vânt”, însă trebuie sa fim perseverenți și să ne gândim că dacă nu ne implicăm nici noi pentru viitorul nostru și al celor ce vor veni după noi, vom fi doar o colonie, de pe urma căreia „vestul” face profit. Sunt convins că putem mai mult de atât și cu cât sunt mai multe păreri, cu atât decizia este mai aproape de necesitățile oamenilor!

Ediția: Ce jocuri politice sunt la Călărași între PSD și PNL?

C.P.: Am înțeles că la conferința județeană extraordinară de alegeri, Iacomi a afirmat că la Călărași PSD joaca pinguinul cu PNL. Sincer, cred ca Iulian ar fi cel mai în măsură sa ne lumineze în legătură cu ce a vrut să spună, mai ales ca el are o vastă experiență în privința acestor „jocuri”, în special la alegerile europarlamentare și nu numai. Cred că Marius Dulce ar fi cel mai în măsură să răspundă acestor afirmații jignitoare și sigur o va face, întrucât nu poți acuza pe cineva decât dacă ai dovezi și consider că o minimă decență ar fi foarte binevenită, pentru că unii dintre noi avem memorie bună. În plus, datele statistice privind rezultatele alegerilor nu se pot șterge atât de ușor!

”Când am intrat în politică am vrut să fac altfel de politică, cea orientată către cetățean, nu către prieteni și rude”

Ediția: Cum vezi PSD Călărași în 2020?

C.P.: Va depinde foarte mult de ce se va întâmpla cu conducerea centrală, întrucât știm cu toții că acest lucru poate ridica un partid câteva procente sau îl poate îngropa, și de modul în care vor fi gestionate situațiile din interiorul organizației. Din păcate, înțeleg că există o oarecare tensiune în interiorul organizației. Eu nu am fost niciodată bun la pronosticuri și, sincer, prefer ca de data aceasta să privesc jocul din tribună sau să joc la altă echipă. Vom vedea ce va fi până în 2020, important este să fim sănătoși.

Ediția: Te-au atacat pe tine? Ți-au atacat familia?

C.P.: Că am fost eu atacat, este una, din păcate, da, s-a ajuns la discuții și la implicarea familiei, ceea ce este cu totul altceva. M-am așteptat ca eu să fiu atacat cu tot felul de prostii și aberații, cum se mai trezea cineva și nu își lua medicamentele, cum se apuca să scrie despre tot felul de întâlniri, conspirații, tunuri imobiliare și mai știu eu ce, alte aberații la îndemnul actualilor lideri ai partidului, însă nu am crezut vreodată că în așa ceva îmi vor amesteca și familia. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am fost numit președinte a fost să discut cu tatăl meu (n.red. Nicolae Panea) și să îi cer să nu mai facă parte din biroul permanent județean, deși este cel mai vechi primar PSD. Nu am dorit să planeze vreo suspiciune cum că aș transforma partidul în organizație de familie așa cum se întâmplă în prezent. Evident că, de fiecare dată când aveam nevoie de o alta părere, tatăl meu îmi era alături cu sfaturi si orice fel de sprijin. Nu mi-am implicat niciodată soția în acțiuni ale partidului, dar inevitabil, a devenit și ea o țintă, chiar dacă nu merită acest lucru. Cineva spunea că nu este bine să răspunzi răului cu rău, însă în politică este bine, uneori, să folosești și legea Talionului, pentru a-i readuce pe unii cu picioarele pe pământ. Sub efectul impulsului, uneori mi-aș dori să le răspund într-un mod mai radical, dar asta nu m-ar face cu nimic mai bun decât cei care au acționat atât de josnic și dorința mea atunci când am intrat in politica a fost să încerc să aduc un plus și să fac altfel de politică, cea orientată către cetățean, nu către prieteni și rude, încercând să schimb părerea oamenilor despre politică și politicieni. Deocamdată nu am reușit, dar sunt un tip perseverent.

Ediția: Cum vezi activitatea parlamentarilor PSD de Călărași?

C.P.: Pe unii în felicit, pe alții nu prea i-am mai văzut prin Călărași de foarte mult timp, pe alții regret că i-am propus pe listă. Sorin Vrăjitoru încearcă și își dorește să miște lucrurile, se implică, însă, din păcate pentru el, am impresia că este foarte izolat de către actuala conducere și nu știu în ce măsură va fi sprijinit în aceste demersuri. Este unul din parlamentarii care se implică cu adevărat.

Pe domnul Sefer Cristian cred ca l-am văzut de vreo 3 ori prin Parlament și o dată când a dorit să ne întâlnim pentru o problemă personală. Sper să aducă un plus de valoare organizației și să se implice efectiv, deși am unele îndoieli întrucât nu este călărășean. Domnului Nicolicea Eugen si doamnei Pațurcă Roxana Natalia le urez succes și… mă opresc aici.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − nineteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.