Demnitate regăsită și furată vreo… 10 ani! Centrele cu handicap din județul Călărași sunt în ruine

0
1412

Povestea celor trei centre pentru persoane cu handicap din județul Călărași, începute în urmă cu vreo 10 ani și neterminate nici până azi, a tot făcut subiectul mai multor anchete jurnalistice atât în media locală, cât și în cea națională. Când credeam că lumea a cam ”uitat” de existența acestor centre neterminate, la începutul acestui an, într-o ediție specială a revistei ”NEWSWEEK – România”, regăsim un material catalogat drept ”dramă” și intitulat ”Demnitate furată”, căruia publicația îi dedică șapte pagini, cu imagini cu tot! După atâția ani, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a declarat, în exclusivitate pentru ”EDIȚIA”, că se vor face toate demersurile, apelând chiar și la o ordonanță prezidențială, pentru ca lucrările de finalizare a lucrărilor la centrele din Proiectul ”Demnitate regăsită” să fie finalizate pentru ca beneficiarii lor să se bucure de condițiile moderne de aici.

Proiectul…

Așa cum titrează cei de la NEWSWEEK, Proiectul ”DEMNITATE REGĂSITĂ” a fost inițiat în anul 2006 (n.red. pe vremea când președinte la Consiliul Județean Călărași era Răducu Filipescu, astăzi senator al României) și prevedea construirea a trei centre de cazare și tratament pentru persoanele cu dizabilități, clădirile urmând a fi ridicate în localitățile Dichiseni, Cuza Vodă și Vlad Țepeș din județul Călărași. Aici ar fi trebuit să ajungă peste 150 de persoane aflate acum în centrul de la Plătărești. Potrivit datelor din proiect, toate cele trei clădiri ar fi trebuit să fie gata până în octombrie 2008, beneficiarul fiind Direcția Generală de Asistență Socială și Protecțiea Copilului (DGASPC) Călărași.

Captură, Revistă
Captură, Revistă

Valoarea inițială a proiectului a fost de 6.750.500 de lei, finanțată de Ministerul Muncii, la care s-au mai adăugat încă 1.400.000 lei, prin contribuția Consiliului Județean Călărași și SC CIAC SA Oradea. Termenul prevăzut pentru construcția celor trei centre a fost de 7 luni, adică în octombrie 2008 ar fi trebuit să fie gata. De altfel, lucrările s-au derulat în perioada 2008 – 2011, pentru ca în 2012 să fie întrerupte din cauza cadrului legal (H.G. privind alocarea de fonduri a fost emisă în data de 04.12.2012, iar în 2013, deși au fost parcurși pașii procedurali (H.G. și acte adiționale), lucrările nu s-au mai efectuat din cauza litigiilor apărute în relația cu constructorul.

Stare de degradare…

Așadar, nici după zece ani de la începerea lucrărilor de construcție acestea nu au fost finalizate, în plus pare că se năruiește și ceea ce s-a construit. Mai mult, timp de aproape doi ani, clădirile nu au mai fost păzite, motiv pentru care hoții au furat lifturile de marfă, centralele termice, instalațiile de încălzire, ba chiar și gresia și faianța. Grav este și faptul că, tencuiala, izolația exterioară, instalațiile sanitare și alte lucrări recepționate și plătite constructorului trebuie să fie refăcute pentru că, nefiind încălzite, clădirile au fost deteriorate din cauza frigului și a umezelii.

Lucrările ”înlocuite” cu dosare la DNA?

Mai curios este că în tot acest timp, prin 2014, DGASPC Călărași a solicitat o expertiză tehnică extrajudiciară care a constatat diferențe întresumele cheltuite și lucrările efectuate în acest sens fiind făcută o plângere la DNA. Interesant este că după patru ani, pe la sfârșitul lunii mai, dosarul cu pricina a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași unde a fost CLASAT – ”întrucât faptele nu există”. Se pune întrebarea firească cine și ce interes a avut să ”fabrice” un dosar pentru ca mai apoi acesta să tărăgăneze mulți ani pe la DNA apoi pe la Parchet?

Încurcături și datorii de peste 2 miliarde de lei vechi!

Suntem la începutul anului 2019 și lucrările la cele trei centre de la Dichiseni, Cuza Vodă și Vlad Țepeș așteaptă încă să fie reluate și, probabil finalizate (?!) iar beneficiarii să intre în posesia lor. Din păcate, lucrurile încă nu sunt foarte clare din perspectiva în care societatea constructoare ICM ANTREPRIZĂ NORD SRL București, cea care ar fi trebuit să continue lucrările, se află în faliment, iar din calitatea sa de lichidator, ARTEMIS LEGAL INSOLVENCY SPRL București solicită în acest moment Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, în calitate de beneficiar, să achite către debitoarea ICM Antrepriza Nord SRL suma de 2.001.866,74 lei.

Vasile Iliuță – președintele CJ: ”Este necesar la momentul acesta să finalizăm acest proiect…”

Așadar, după atâția ani de la începerea celor trei construcții în acest moment lucrările nu pot continua decât după ce DGASPC Călărași va achita suma de 2.001.866,74 lei către debitoarea ICM Antrepriza Nord SRL – în faliment – conform Contractului nr.47/815/19.03.2008, în acest fel urmează să se stingă toate litigiile existente. În acest context, problema se află în terenul Consiliului Județean Călărași, președintele Vasile Iliuță asigurându-ne că are cele mai bune intenții pentru ca situația dezastruoasă în care se găsesc cele trei centre de la Dichiseni, Cuza Vodă și Vlad Țepeș să se schimbe în bine și clădirile să fie finalizate.

”Consiliul Județean Călărași se află într-o situație unică dată fiind situația în care se află cele trei centre… S-a constatat la început că s-au plătit bani, s-au făcut fictiv anumite decontări după care s-a făcut plângere penală la DNA care după ce a preluat dosarul societatea constructoare a intrat în insolvență, acum firma fiind în faliment.
Mai trebuie spus că, atunci când s-a hotărât să înceapă construcția acelor centre, CJ a luat pământul de la primăriile respective și l-a dat în administrarea DGASPC pentru 49 de ani. La momentul acesta, noi avem pământul dat către constructor, construcțiile cu tot ce s-a construit până acum este tot la constructor, iar noi ne-am trezit că dosarul de la DNA a fost transferat la poliție la Călărași care, împreună cu Parchetul, au făcut cercetări și s-a constatat că nu e niciun prejudiciu! Procesul este din 2012 și după de 6 ani, spre surpriza mea, aflăm că nu există niciun prejudiciu! La ora actuală, constructorul se află în faliment și noi încercăm, printr-o ordonanță prezidențială să preluăm acest patrimoniu pentru că trebuie să facem o expertiză și să constatăm ceea ce găsim pe teren deoarece la ora actuală, lichidatorul constructorului nu vrea să predea documentele dintr-un singur motiv și anume că mai avem o datorie către constructor de peste 2 miliarde de lei penalități de întârziere la facturile pe care le-a emis și doar așa vom putea prelua aceste construcții. Ca atare, în acest moment ne aflăm într-un blocaj pe care încercăm să-l rezolvăm printr-o ordonanță prezidențială pentru preluarea acelor spații pentru a le putea să le bugetăm pe 2019 și să le putem finaliza. Mai mult decât atât, noi avem planul de restructurare pe care l-am aprobat prin CJ și acest lucru ne obligă practic să avem în centre maxim 50 de persoane și este necesar la momentul acesta să finalizăm acest proiect printr-o hotărâre judecătorească și ordonanță prezidențială pentru a-l lua de la lichidator și să efectuăm restul de construcții pe cheltuiala CJC”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 9 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.