Soroș a identificat în președintele chinez Xi „inamicul cel mai periculos din China al societăților libere”

0
238

Controversatul miliardar investitor George Soros a declarat joi, 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe a Forumului Economic Mondial desfășurat la Davos, o stațiune montană în Graubünden, Elveția, în perioada 22-25 ianuarie, că președintele chinez Xi Jinping este „cel mai periculos inamic” al societăților libere, prin prezidarea unui regim de supraveghere de înaltă tehnologie.

„China nu este singurul regim autoritar din lume, dar este cel mai bogat, mai puternic și mai avansat din punct de vedere tehnologic”, a spus Soroș, remarcându-și îngrijorarea și despre Rusia lui Vladimir Putin.

„Acest lucru face ca Xi Jinping să fie cel mai periculos adversar al societăților deschise”, a declarat Soros.

George Soros
Miliardarul George Soros a ținut o conferință la cel mai recent forum de la Davos (Sursă foto: AFP)

Filantropul născut în Ungaria a declarat că giganții tehnologici americani, cum ar fi Facebook, trebuie să fie sub controlul autorităților pentru binele democrației. El a subliniat „pericolul de moarte cu care se confruntă societățile deschise reprezentat de instrumentele de control pe care învățarea mașinilor (machine learning) și inteligența artificială (AI) le pot pune în mâinile regimurilor represive”.

Soros s-a declarat îngrijorat pentru Occident cu privire la gigantii tehnologici chinezi ZTE și Huawei, asta în timp ce în toate țările lumii se lansează următoarea generație de rețele wireless – 5G. El a spus că președintele american Donald Trump ar trebui să depună mai mult efort pentru dezvoltarea companiilor occidentale, ca parte a unei presiuni mai concentrate asupra Chinei, în loc să introducă „practic întreaga lume” în conflictele comerciale. „Dacă aceste companii (n.r. ZTE și Huawei) au ajuns să domine piața de 5G, acesta este un risc inacceptabil de securitate pentru restul lumii”, a spus Soros în discursul său, ale căror copii au fost distribuite și în limba chineză.

„Control total”

China comunistă, sub controlul lui „Xi” a construit un sistem tehnologic avansat, incluzând recunoașterea facială, pentru a ține controlul asupra cetățenilor săi, iar Soros a spus că algoritmii ar putea calcula cât de periculoasă ar putea fi amenințarea persoanelor față de regim.

„Sistemul de ‘credit social’, dacă ar deveni operațional, ar da lui Xi control total asupra poporului”, a spus Soros la cina deschisă și mass-mediei. „Din moment ce Xi este cel mai periculos inamic al societății deschise, trebuie să ne punem speranțele asupra poporului chinez și mai ales asupra comunității de afaceri și a unei elite politice dispuse să susțină tradiția confuciană”, a spus el, referindu-se la istoria antică a oficialilor chinezi care vorbesc adevărul despre actuala putere și suferă în detenție sau sunt executați. „Aceasta nu înseamnă că aceia dintre noi care credem în societatea deschisă ar trebui să rămânem pasivi”, a adăugat Soros.

Foto AFP: Președintele Chinei, Xi Jinping
Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China a construit un sistem avansat de recunoaștere facială pentru a supraveghea populația (Sursă foto: AFP)

„Realitatea este că suntem într-un război rece care amenință să devină unul fierbinte”. Pe de altă parte, „dacă Xi și Trump nu ar mai fi la putere, o oportunitate ar putea fi dezvoltarea unei cooperări mai strânse între cele două grupuri cyber-puteri”.

Discursurile la cină ale lui Soros sunt o tradiție anuală în cadrul forumului de afaceri de elită din Davos, iar anul acesta a venit după o perioadă deosebit de dificilă pentru Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Luna trecuta, Universitatea Central Europeană, finanțată de Soros, a fost „forțată” să-și mute cele mai prestigioase programe de studii la Viena, după o bătălie juridică amară cu guvernul de dreapta al primului ministru Viktor Orban în Ungaria.

În încheierea conferinței, Soros a avut o declarație care ridică semne de întrebare asupra intențiilor și obiectivelor organizațiilor din sistemul ONG realizat de el în întreaga lume spunând că „cei care dorim să păstrăm societatea deschisă, trebuie să colaborăm și să formăm o alianță eficientă. Avem o sarcină care nu poate fi lăsată în seama guvernelor.”

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.