PSD / Roxana Pațurcă se află în Polonia la Reuniunea parlamentară prilejuită de Conferința ONU

0
238

„Am participat astăzi,(9 decembrie 2018) în Polonia, la Reuniunea parlamentară prilejuită de Conferința ONU privind schimbările climatice. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea interparlamentară și Seimul polonez, tema principală a evenimentului fiind aceea de a identifica principalele modalități prin care statele să își aducă fiecare contribuții naționale determinate pentru implementarea Acordului de la Paris, prin intermediul legislației și politicilor naționale.
Pentru mine, ca parlamentar român, subiectul și discuțiile purtate în cadrul reuniunii au fost cât se poate de utile, iar modalitatea în care participanții la reuniune au încercat să găsească soluții pentru a corela acțiunile naționale cu un cadru general în materie de implementare a Acordului de la Paris m-au făcut să am încredere că omenirea va găsi căi viabile pentru diminuarea efectelor încălzirii globale și pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de seră.
Cu toate acestea, Acordul de la Paris, deși semnat de aproape 200 de țări din întreaga lume, nu poate fi impus și efectele lui nu vor putea fi cu adevărat simțite decât prin voința tuturor statelor semnatare, nu numai a anumitor state. Clima influențează cetățenii oricărui stat, semnatar sau nu, iar efectele schimbărilor climatice de asemenea. 
Să nu uităm că țări precum SUA, China sau India au pus deja condiții pentru implementarea acestui acord. China și India au precizat încă de la semnarea documentului inițial că vor limita treptat emisia gazelor cu efect de seră, SUA a emis ulterior condiții. 
Anunțul de anul trecut al intenției retragerii SUA din cadrul Acordului de la Paris a fost un subiect intens discutat de către participanți. Cu toate acestea, după un an de la comunicatul președintelui Donald Trump, SUA se află încă în limitele acestui acord, niciun stat neputând părăsi acordul decât după cel puțin 4 ani de la semnarea lui. 
Vor părăsi în cele din urmă SUA cadrul general al acordului de la Paris? Deocamdată nimeni nu poate ști ce ne rezervă viitorul, cea mai apropiată dată pentru americani pentru a face efectiv acest lucru fiind după alegerile prezidențiale din 2020.
Fără îndoială, orice gest de un asemenea impact, din partea unei țări puternic industrializate, nu face decât să limiteze eforturile celorlalte state semnatare. Cu toate acestea, sunt convinsă că puterea dialogului și negocierea tuturor aspectelor și implicațiilor economice vor uni toate statele semnatare în jurul acestui ideal – limitarea efectelor schimbărilor climatice. 
Mă întorc astăzi acasă, în România, cu gândul că este necesar să gândim și noi în perspectivă politici de protecție a mediului, aducându-ne la rândul nostru contribuția la implementarea Acordului de la Paris, și că suntem cu toții datori generațiilor de mâine să facem ceva ACUM pentru a păstra mediul înconjurător cât mai curat cu putință„, Senator – Roxana Pațurcă.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.