Progresul înregistrat în implementarea Programului Interreg V-A România – Bulgaria

0
106

Programul Interreg V-A România-Bulgaria este un program finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), lansat în 26 martie 2015, la Belogradchick, Vidin, Bulgaria care are ca obiectiv principal dezvoltarea zonei de graniţă dintre cele două ţări prin finanţarea unor proiecte comune, având un buget total de 258,5 milioane euro, alocat pentru 6 axe prioritare.

La momentul actual, stadiul implementării Programului în cifre este după cum urmează:

  • este primul program din România care a transmis la Comisia Europeană o cerere de plată, aceasta fiind în valoare de aproximativ 1,2 milioane euro în luna decembrie 2016.
  • 199 de proiecte selectate din totalul celor 855 proiecte depuse, în valoare de aprox. 322 milioane euro;
  • 151 de proiecte contractate în valoare de aprox. 225 milioane euro;
  • 125 de proiecte în implementare în valoare de aprox. 201 milioane euro;
  • rata de absorbție 13,61% ( 30 milioane euro fonduri FEDR);
  • 25 proiecte finalizate în valoare de aprox. 23 milioane euro.

Parteneriatele create în cadrul Programului contribuie în mod eficient la găsirea de soluții comune la provocările comune, contribuind la crearea de punți transfrontaliere și transculturale prin creșterea conștientizării populației privind avantajele cooperării transfrontaliere. În sprijinul parteneriatelor, pe parcursul anului 2018 Secretariatul Comun a organizat 4 întâlniri tematice pentru beneficiari privind regulile de implementare a proiectelor iar pentru promovarea rezultatelor obținute au fost organizate Conferința Anuală a Programului Interreg V-A România-Bulgaria, o vizită de mediatizare la locul de implementare a unui proiect precum și evenimente pentru celebrarea Zilei Europei și Zilei Cooperării Europene.

Până la sfârșitul anului urmează să fie organizate 2 întâlniri tematice cu beneficiarii lideri ai proiectelor selectate în cadrul celui de-al treilea apel al Programului Interreg V-A România-Bulgaria care vor fi organizate la Silistra, Bulgaria, în data de 26.10.2018 și la Drobeta Turnu Severin, România, în data de 30.10.2018.

Pentru a afla mai multe informații despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, despre evenimentele viitoare, dar și despre proiectele transfrontaliere selectate de Comitetul de Monitorizare al Programului, vă invităm să accesați pagina de internet www.interregrobg.eu.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + twenty =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.