Călărași. ”Larisa și Marin Barbu” și ”Lăutarii” de la Chișinău într-un spectacol folcloric de excepție la „HORA MARE” 2018!

0
463

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor ”HORA MARE” se anunță a fi una spectaculoasă. Pentru prima dată la Călărași, pe scena din Parcul ”Dumbrava” se va afla Orchestra ”Lăutarii” de la Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, dar și Ansamblul ”Larisa și Marin Barbu” care, printr-un program de excepție, îi va încânta pe toți cei prezenți duminică seara la festival. 

Centrul Judeţean de Cultură și Creație Călăraşi susținut de Consiliul Județean Călărași, organizează în perioada 11 – 15 August 2018, cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor “HORA MARE”. Evenimentul de folcloric se desfășoară sub egida CIOFF – Consiliul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice și Artă Tradițională – partener al UNESCO.

Timp de cinci zile călărășenii se vor bucura de participarea la festivalul de anul acesta  de momente extraordinare prezentate de ansamblurile folclorice din Bulgaria, Georgia, Israel, Serbia, Slovacia, Republica Moldova și din România. Astfel, colectivele artistice care vor evolua pe scena festivalului au pregătit spectacole de înaltă ținută artistică, evidențiind astfel obiceiuri și tradiții, fiecare ansamblu punându-și în valoare tradiția autentică prin muzică, dans și port popular.

Seara de duminică, 12 august, se anunță una specială, printr-un spectacol inedit pus în scenă de ansamblurile folclorice românești, întregul regal de muzică și dans popular promovând frumusețea și unicitatea identității culturale, moment dedicat Centenarului Marii Uniri. ”Seara românească” a Festivalului ”Hora Mare” va debuta cu evoluția pe scena din Parcul Dumbrava a membrilor Ansamblului Artistic Profesionist ”MUREȘUL” din Tg. Mureș.

Un alt moment deosebit prezentat în aceeași seară și care va ajunge cu siguranță la sufletul iubitorilor folclorului românesc  va fi pus în scenă de Ansamblul Școlii de Dans Românesc ”LARISA ȘI MARIN BARBU”, binecunoscutul și îndrăgitul maestru coregraf Marin Barbu oferind în cadrul acestei manifestări culturale un moment special dedicat publicului călărășean.

Cu siguranță recitalul interpretei de muzică populară, Angelica Flutur îi va încânta pe cei prezenți cu talentul și graiul cu care  reprezintă zona Bucovinei, tânăra solistă fiind considerată urmașa Sofiei Vicoveanca.

„Magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros pentru prima dată la Călărași

În premieră la Călărași se va afla în acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, într-un regal folcloric  de excepție, așa cum și-a obișnuit publicul de foarte mulți ani, Orchestra ”LĂUTARII” din Chișinău dirijată  de  maestrul Nicolae Botgros. Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din Republica Moldova. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii” și a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar 2 albume pentru sine și aceasta pe lângă sutele și chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreții de muzică populară. O valoare culturală, a dus faima orchestrei „Lăutarii”nu doar peste țări, ci și peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc în anul 2002. Nicolae Botgros știe a mînui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcușul viorii, demonstrînd măiestrie și talent în tot ceea ce face.

Marți, 14 august, călărășenii se vor bucura de alți invitați speciali care vor prezenta un moment deosebit prin evoluția lor pe scena festivalului a membrilor Ansamblului folcloric ”FLUIERAȘUL” din Republica Moldova, condus de Edgar Ștefăneț, dar și de melodiile populare interpretate de tinerii interpreți Cornelia Ștefăneț, Mihaela Tabura și Iulian Corochi.

 

Ansamblurile prezente la Festivalul Internațional de Folclor „HORA MARE”

ediţia a XXVI-a, 11 – 15 August 2018:   

BULGARIA, Dupnitza – Ansamblul ”Rila” : A participat la peste 45 de festivaluri și competiții la care au câștigat 17 și au fost prezenți la multe emisiuni folclorice TV. Au avut diferite participări la festivaluri de gen din străinătate în Italia, Macedonia, Muntenegru. Pe langa dans, ansamblul „Rila” are 2 solisti.

GEORGIA, Tbilisi – Ansamblul ”Legenda”: Are o coregrafie deosebită și  un dansator profesionist și mai multe participări la diferite concursuri individual și ca lider oficial al ansamblului. De zece ani  face coregrafie cu grupuri de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Ansamblul „LEGEND” participă la festivaluri în străinătate în Italia, Grecia , Azerbaidjan, Polonia, Spania, Armenia, Bulgaria, unde se prezintă cultura țării lor.

ISRAEL – Havazelet Hasharon – Ansamblul ”Halleluya”: Grupul de dans Halleluya  a încântat nu numai publicul israelian , dar și întreaga lume, cu spiritul său tineresc, dragostea de dans și repertoriul diversificat. Compania a fost creată în 1988 de Barry Avidan, coregrafa și directorul artistic. Grupul a apărut deja în numeroase rețele de televiziune îmbrățișând performanțele colorate pentru iubitorii de dans din Israel și din străinătate.

SERBIA, Kostolak – Ansamblul ”Kostolak”: Ansamblul a fost înființat în 1947 și a fost numit după orașul Kostolac unde există și funcționează de mai mulți ani. Kostolac se află la 100 km de Belgrad în aval de râul Dunărea. Grupul folcloric „Kostolac” adună aproximativ 300 de amatori de dans. Ansamblul a oferit cu succes spectacole în aproape toate orașele din țara natală și a avut  spectacole remarcabile în 23 de țări din întreaga Europă. A obținut numeroase premii și recunoștințe semnificative la nivel local și internațional.

SLOVACIA, Presov – ”: Din anul 1992, Ansamblul Folcloric Rozmarija conservă și descrie dansul, muzica, cântecele și obiceiurile din Slovacia estică (și anume regiunile Šariš, Zemplín, Abov și Zamagurie) și folclorul minorităților etnice locale. Performanțele sale live sunt însoțite de o bandă populară de cimbalom. Grupul se descurcă într-un mod viu, amuzant și teatral. Rozmarija a reprezentat Preșov și Slovacia la 87 de festivaluri internaționale, inclusiv CIOFF, IOV sau IGF, și a călătorit în 23 de țări din Europa și Asia.

REPUBLICA MOLDOVA – Înființat în anul 1945 la Filarmonica de Stat, Ansamblul ”Fluierașul” este unul dintre primele colective profesioniste din Republica Moldova. Spectacolele prezentate în Moldova, dar și în peste 50 de țări s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea publicului meloman. În repertoriul ansamblului se numără muzica populară şi muzica academică, dar și melodii ale popoarelor lumii. Din anul 1995 dirijor al orchestrei „Fluieraş” a fost Serghei Ciuhrii, lucrător emerit al culturii din Basarabia (1979) şi Artist al Poporului (1992), iar în prezent este condusă de Edgar şi Marcel Ştefăneţ.

Ansamblul folcloric ”Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași  – a fost înființat în 1993 și este format din elevi și studenți. ”Bărăganul” promovează în primul rând folclorul caracteristic zonei Călărași, dar și frumusețea cântecelor, dansurilor și costumelor populare din aproape toate regiunile țării. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse scenic păstrându-se stilul interpretativ specific rural.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.