9 Mai – Ziua Europei!

0
104

Ziua Europei, care se sărbătorește la data de 9 mai, este data care marchează aniversarea declarației istorice al lui Schuman. După reuniunea la nivel înalt de la Milano din 1985, 9 mai a fost declarată Ziua Europei, această dată fiind unul dintre simbolurile Europei Unite, împreună cu steagul albastru, cu 12 steleaurii, „Oda  Bucuriei” din Simfonia IX al lui Beethoven și Moneda Unică (euro).

În prezent, pentru cele 28 de state, inclusiv Bulgaria și România, începând cu 1 ianuarie 2007 și pentru peste 500 de milioane de persoane, Uniunea Europeană reprezintă un spațiu fără granițe, care oferă mai multe oportunități, șanse egale, libertate și circulație liberă.

Pentru a sărbători Ziua Europei, instituțiile din UE și-au deschis porțile pentru publicul la începutul lunii mai la Bruxelles și Strasbourg. Birourile locale din Europa au organizat o varietate de activități și evenimente pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente pentru a marca ziua și a crește gradul de conștientizare cu privire la UE. În Europa, precum și în Bulgaria și România, această zi este sărbătorită cu diverse evenimente.

Secretariatul Comun pentru Programul Interreg V-A România – Bulgaria din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România – Bulgaria a continuat tradiția de a sărbători Ziua Europei prin organizarea unor evenimente diferite în zona transfrontalieră România-Bulgaria, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la Uniunea Europeană, precum și diseminare de informații legate de impactul cooperării transfrontaliere dintre România și Bulgaria asupra zonei eligibile a programului.

Anul acesta, pentru această sărbătoare, a fost organizată o întâlnire cu generația tânără a Europenilor – studenți din Universitatea Ruse “Angel Kanchev”, învățând despre trecutul nostru comun în această regiune europeană, aruncând o privire în viitorul tehnologiei prin obiectele și artefactele 3D realizate în cadrul proiectului „Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria şi România”, cod e-MS: ROBG-9, implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În același timp, am venit aproape de cetățenii din Ruse (Bulgaria), oferindu-le răspunsuri la întrebările lor privind Uniunea Europeană dar şi informații despre colaborarea transfrontalieră dintre România şi Bulgaria.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, vă invităm să accesați site-ul oficial al programului: www.interregrobg.eu.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.