D.G.A.S.P.C. Călărași/ Consiliere, informare şi monitorizare, cu privire la responsabilitǎţile familiei şi la dreptul copiilor de a fi îngrijiţi, crescuţi şi educaţi de cǎtre pǎrinţi

0
246

D.G.A.S.P.C. Călărași are în structura organizatorică servicii specializate în domeniul protecţiei copilului, a căror activitate este centrată pe interesul superior al copilului.

Serviciul Monitorizare, Secretariat Comisie, Intervenţie Urgentă, în anul 2017, a avut urmǎtoarele obiective:

– Reintegrarea familială a copilului aflat în asistenţă maternală;

– Monitorizare gravide/lehuze cu risc de abandon în vederea prevenirii abandonului copilului după naştere;

– Monitorizarea situaţiei copiilor practicanţi ai ceşetoriei şi reinserţia socio-familială completă a acestora;

– Reintegrarea familială a copiilor din alte judeţe/sectoare, depistaţi practicând ceşetoria;

– Soluţionarea situaţiilor sesizate prin Telefonul Copilului;

– Procesarea oricărei solicitări informaţionale din aria de protecţie a copilului (instituţii/ autorităţi publice, peroane fizice, juridice);

– Prevenirea abandonului în perioada preconceptivă.

În structura acestui serviciu se află segmentul monitorizare şi sprijin al femeii gravide predispuse să-şi abandoneze copilulîn cadrul căruia au fost consiliate, informate şi monitorizate, cu privire la responsabilitǎţile familiei şi la dreptul copiilor de a fi îngrijiţi, crescuţi şi educaţi de cǎtre pǎrinţi, 101 cazuri de mame/lehuze, din care 33 minore.

Mamele/lehuzele au fost consiliate, îndrumate, sprijinite sau acompaniate în obţinerea drepturilor bǎneşti, a actelor de stare civilǎ şi de identitate, în demersurile de înscriere a copiilor la medic pentru a beneficia de servicii medicale. În situaţii critice mamele au beneficiat de lapte praf şi îmbrǎcǎminte pentru nou- nǎscuţi.

Obiectivele anului 2017 au fost atinse şi prin activitǎţi de promovare a serviciilor oferite (distribuire de material informativ: pliante, fluturaşi).

Din evidenţele compartimentului reiese cǎ 90 dintre copiii mamelor luate în evidenţǎ au fost integraţi în familia naturalǎ sau extinsǎ şi 11 copii au fost abandonaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţǎ Cǎlǎraşi, Spitalul Lehliu-Garǎ sau unitǎţi sanitare din Bucureşti. Cazurile copiilor abandonaţi au fost soluţionate astfel: pentru 10 copii s-au instituit mǎsuri de protecţie specialǎ (rude pânǎ la gradul IV, familii/persoane, asistent maternal); 1 caz în prezent în lucru.

Pentru copii integraţi în familie au fost sesizate SPAS –urile de pe raza de domiciliu al mamei/părinţilor/familiei lărgite în vederea monitorizării situaţiei copilului şi familiei, cazurile pentru care s-au instituit mǎsuri de protecţie specialǎ fiind monitorizate de D.G.A.S.P.C. Cǎlǎraşi.

Compartiment Relații cu Publicul

Sursa: www.dgaspc-cl.ro

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.