Proiectele europene implementate de C.J. Călărași au ajuns în atenția Departamentului Antifraudă (D.L.A.F)

0
677

„Bani europeni “împărţiţi” pe festivalul Dunării!„ sau „Călăraşi. Promovare turistică cu bani europeni sau “para-ndărăt” în buzunarele cui trebuie?„, sunt cele două articole publicate în exclusivitate de ziarul nostru pe 9 februarie și 16 martie 2015. Materialele făceau referire la neregulile depistate de ziarul nostru în cadrul unor proiecte implementate de Consiliul Județean Călărași. Proiectele vizate de noi au ajuns în atenția D.L.A.F. (Departamentul pentru lupta antifraudă) și neregulile au fost constatate și de Curtea de Conturi.

Trei proiecte prin Programul Operațional de Pescuit au fost implementate de Consiliul Județean Călărași în 2015. ”Valorificarea și conservarea tradițiilor pescărești pe malul Dunării călărășene (valoare 520534 Lei) ”, „Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărășene prin eco-turism (415000 Lei)„ și „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră„ (520534 Lei). Banii proveniți prin aceste proiecte au fost dați „pe ochi frumoși„ și împărțiți cum se cuvine la firmele abonate.

În 2018 aceste proiecte sunt aproape nule. Doar „Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărășene prin eco-turism„, este mai activ prin desfășurarea unor evenimente o dată pe an.

Printr-o adresă emisă de publicația noastră către Consiliul Județean Călărași, am aflat faptul că cele trei proiecte se află în atenția Departamentului antifraudă. Problemele depistate de noi au avut un efect benefic în cadrul acestor proiecte făcute la Călărași pentru a umfla buzunarele unor firme de casă. Rezultatul proiectelor este unul dezastruos. Mai nou și Curtea de Conturi a depistat neregulile. În raportul anula se arată că:  „Deşi obiectul de activitate al instituţiei este realizarea de evenimente și activităţi culturale, în Planul de achiziţii publice pe anul 2016 s-a prevăzut achiziţia unor servicii de promovare a turismului în zona Dunării, prin organizarea unui concurs de ciclism şi a unui festival pescăresc, care trebuiau realizate de către UATJ Călăraşi, în calitate de Beneficiar – conform contractelor de finanţare nerambursabilă din Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, valoarea abaterii fiind de 169 mii lei„.

Obiectivele acestor proiecte nu au fost duse la îndeplinire. Aceste proiecte implementate de Consiliul Judeţean Călăraşi în 2015 ar fi trebuit în mod firesc să promoveze potenţialul turistic călărăşean şi ca atare, eventualii turişti care ar trece pe aceste meleaguri să beneficieze de patrimoniul natural din zona Dunării călărăşene, de tradiţiile pescăreşti, dar şi de alte facilităţi de transport şi cazare lacustră. În realitate…

Iată un singur exemplu: Site-ul / „Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunarii Calarasene prin stabilirea de trasee turistice acvatice si dezvoltarea de facilitati de transport si cazare lacustra„ se află în construcție din 4 Decembrie 2014! Vezi aici: www.calarasitraseeturistice.ro

Citește și: Bani europeni “împărţiţi” pe festivalul Dunării!Călăraşi. Promovare turistică cu bani europeni sau “para-ndărăt” în buzunarele cui trebuie? 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 7 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.