Legea MAMELOR EROINE a rămas ”blocată” pe la Camera Deputaților. Mamele își fac dosare!

0
5436

În ultima vreme, cel puțin prin Călărași, circulă o informație potrivit căreia mamele care au născut și crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii ar trebui să primească, în fiecare lună, o indemnizație viageră. Deși persoanele cu care am vorbit ne-au declarat că și-au întocmit deja  documentele necesare, pe care le-au și expediat la Ministerul Muncii, niciuna nu a putut specifica și în baza cărei legi așteaptă să le fie aprobate dosarele. Zvonul ce se vehiculează cu repeziciune are și o bază reală, fiind vorba despre existența unui proiect de lege ce a trecut de Senat însă NU și de Camera Deputaților, cameră decizională și, ca urmare a acestui fapt, Legea Mamelor Eroine NU poate fi aplicată!

Legea pentru Mamele Eroine, privind îndemnizația viageră pentru mamele care au născut și crescut 3 copii sau mai mulți de 3 copii a avut un parcurs destul de interesant. Inițiativa proiectului de lege a fost depusă de deputatul Ninel Peia prin luna februarie 2016 și, după ce a trecut prin mai multe comisii, a ajuns în dezbarelea Senatului României și a fost aprobată ”tacit”  pe 18 octombrie 2016.

”Legea indemnizaţiei pentru mamele cu mai mulţi copii, la un pas să devină realitate. Dragii mei, vă prezint cu mare bucurie adevărata ştire a zilei: “Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al deputatului PSD Ninel Peia prin care femeile care au născut cel puţin trei copii primesc o indemnizaţie viageră lunară, pentru toată viaţa, iar cele care au cinci copii sau mai mulţi primesc şi medalia de „Mamă – eroină”. Aceste „pensii speciale” sunt cuprinse între 30% şi 50 % din salariul mediu net pe economie, adică între 630 si 1000 lei”, declara în octombrie anul trecut pentru știripesurse.ro, inițiatorul proiectului de lege, parlamentarul Ninel Peia.

Deputatul Ninel Peia

Concret, mamele ar primi în fiecare lună, pentru tot restul vieții (deci și femeile ieșite la pensie): o indemnizație de 30% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au trei copii (adică 658,8 lei); o indemnizație de 40% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au patru copii (adică 878,4 lei); o indemnizație de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au cinci copii sau mai mulți (adică 1.098 lei); pentru mamele care au cinci sau mai mulți copii, s-ar acorda titlul și medalia de „Mamă Eroină”.

Așadar, proiectul de lege al deputatului Peia pentru a intra în vigoare mai are nevoie și de votul favorabil al deputaților, precum și de promulgarea prin decret prezidențial, dar și de publicarea în Monitorul Oficial. Abia după toate aceste proceduri Legea Mamelor Eroine ar putea fi aplicată.

Cu toate acestea, cineva care a lansat informația cum că Senatul a aprobat acest proiect legislativ a transmis mai departe și că Legea Mamelor Eroine ar putea fi aplicată și, ca atare,  persoanele interesate și-au întocmit dosarele și au luat cu asalt mai întâi sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Călărași, iar mai apoi și-au trimis dosarele prin poștă, către Ministerul Muncii.

Liviu Oltenacu, director AJPIS Călărași: ”NU EXISTĂ nici un cadru legal pentru acordarea acestei bonificații”

Liviu Oltenacu – Director AJPIS Călărași

L-am întrebat și noi pe directorul AJPIS Călărași care este situația din acest punct de vedere și Liviu Oltenacu ne-a răspuns că într-adevăr s-a creat o adevărată ”isterie” pe marginea acestui proiect legislativ, dar care nu a devenit lege. În acest sens, directorul AJPIS a dorit să lămurească lucrurile și a postat pe site-ul instituției următorul anunț:

”În ultimul timp la nivelul județului Călărași s-a propagat o informație falsă prin care o anumită categorie socială de persoane ar putea beneficia de o formă de stimulare financiară sub forma unei indemnizații de MAMĂ EROINĂ. Dorim pe aceasta cale să vă informăm ca NU EXISTĂ nici un cadru legal pentru acordarea acestei bonificații și că cei care potențial ar reprezenta grupul țintă sunt induși în eroare.”

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.