Fermierii călărășeni în dialog cu ministrul Petre Daea la primul forum organizat la Calarași

0
639

La începutul acestei săptămâni, fermierii din zonă s-au întâlnit cu Petre Daea, Ministrul Agriculturii, în cadrul evenimentului, organizat de ing. Denisa – Carmen  Ciulinaru și ing. Alexandru Chiriță, FORUMUL FERMIERILOR CĂLĂRAȘENI, locația aleasă fiind Restaurantul  ”La salcii”.

Astfel, peste 100 de fermieri au intrat în dialog cu Ministrul Agriculturii – Petre Daea, Alexandru Potor – Secretar de Stat, Adrian Chesnoiu director Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Pintea – director al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. De asemenea, la prima ediție a Forumului Fermierilor Călărășeni, au fost prezenți Ciprian Pandea – Secretar de Stat, Sorin Vrăjitoru – deputat și membru al Comisiei pentru agricultură, Vasile Iliuță – președintele Consiliului județean, prefectul George Iacob, precum și directori ai instituțiilor de profil din Călărași.

”Probabil că v-ați întrebat de ce această invitație vine din partea unui simplu fermier, care nu reprezintă nicio instituție a statului sau vreo formă de asociere în agricultură. Tocmai de aceea am să vă spun că motivația pornește de la dorința de a urma, într-un fel, activitățile tatălui meu (n.red. Ion Ciulinaru), dar și dintr-o promisiune pe care am făcut-o chiar din această locație în urmă cu un an, la o întâlnire cu mediul de afaceri, organizată de aceeași echipă, în cadrul căreia ne-am luat angajamentul de a punde bazele unui eveniment pe teme agricole care să reușească să aducă în fața dumneavoastră pe cei ce hotărăsc, prin ceea ce reprezintă, destinele agriculturii românești”, a ținut să puncteze, în cuvântul de deschidere al evenimentului, ing. Denisa Ciulinaru.

Discuțiile din cadrul forumului au legate de subiecte ce privesc cercetarea în domeniul agricol din România, subvenții acordate fermierilor, dar și colaborarea direcțiilor agricole cu oficii de cadastru pentru a accelera intabularea terenurilor agricole, precum și unele amendamente pe marginea Legii 17 aflată în dezbatere în Parlament.

”Am intrat în cuplaj cu Ministerul Dezvoltării să băgăm viteză aici și să plecăm pe două căi: prima – se referă la 2000 de comune care au făcut contractul; doi – direcțiile agricole le ”bag în priză” tare, pregătiți-vă, că aici e o problemă mare! Pentru că, dacă o luăm după documente înainte, am nenorocit țara din nou! Dacă nu ținem cont de situația de fapt că unii dintre ei și-au mai mutat într-un mediu și se găsesc, asta presupune că atunci când vine cel de la OCPI să vină cu toți proprietarii, stânga, dreapta, să fie prezenți ca să-și delimiteze suprafețele. Pentru asta am nevoie de un intermediar al meu care este Direcția Agricolă! (…) Cât privește Legea 17, este în dezbatere acum și dragi fermieri vă rog ajutați-mă! Veniți și dumneavoastră cu propuneri, legea este în Parlament, avem posibilitatea să punem amendamente, prin parlamentarii pe care-i aveți în județ, prin acceptul meu și al celorlalți pe care vrem să facem o lege mai bună, în așa fel încât să ”tragem oblonul” un pic, la șmecherii cu pământ. Ca să dăm fermierilor pământ și fermierilor tineri posibilitatea să aibă teren și să putem înlocui generațiile de fermieri” , a spus, printre altele, Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

De altfel, Ministrul Agriculturii a declarat în intervenția sa că asemenea întâlniri ar trebui să fie organizate cât mai des, pentru că doar cu asemenea prilej se poate face o radiografie directă a problemelor din agricultura.

”Nu ați întârziat nici anul acesta să dați țării nota de respect în geografia agricolă a Uniunii Europene. Dumneavoastră ați fost cei care au realizat una din cele mai mari producții ale României. (…) Fermierii sunt oamenii care nu au sărbătoare, nu au odihnă. Am venit de multe ori la Călărași și am stat de vorbă cu mulți dintre dumneavoastră și v-am ascultat problemele. Ați dat nota de respect a țării. Este o mare mândrie să te întâlnești cu oameni ca dumneavoastră și să discuți cu ei direct, fără opreliști, cu răspunsuri exacte, și da și nu e răspuns, dar să-l dai cu tăria și cu respectul necesar. Călărașiul este unul dintre primele cinci județe ca performanță legată de producția agricolă”, a declarat la Călărași, Ministrul Agriculturii Petre Daea, cu siguranță cel mai popular ministru al Guvernului Mihai Tudose.

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.