Lions Club Călărași în parteneriat cu Spitalul județean și Primăria municipiului la a 5-a ediție a Zilei Mondiale a Diabetului

0
430

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată la Călărași, într-o primă acțiune ce a avut loc sâmbătă, 11 noiembrie a.c., prilej cu care călărășenii au putut beneficia de testarea gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Potrivit organizatorilor, vineri 17 noiembrie, la ora 18:00 clădirea Primăriei Călărași va fi iluminată în albastru, iar începând cu 18:30 în Sala ”Barbu Știrbei” va avea loc un eveniment cultural.

Astfel, în cortul amplasat în zona Orizont, pe parcursul zilei de sâmbătă, 11 noiembrie, din cele 618 persoane testate au fost diagnosticate cu diabet zaharat 21. Niciuna dintre acestea nu știa că are diabet, au precizat organizatorii. Au participat la această acțiune Petre Pociovălișteanu și Marius Matache din partea Lions Club Călărași, dr. Georgiana – Mihaela Enache medic diabetolog, asistenți medicali, dar și voluntari.

Cu mai multe lămuriri vizavi de organizarea acțiunii, care a marcat a 5-a ediție a Zilei Mondiale a Diabetului de la Călărași, a venit dr. Georgiana Mihaela Enache, medicul diabetolog care a este și artizanul acestor acțiuni, specialistul fiind de fiecare dată în mijlocul organizării unor asemenea evenimente:

”Federația internațională de diabet ne-a propus pentru acest an tema  „Femeile și diabetul –  dreptul nostru la un viitor sănătos”, deoarece în țările în curs de dezvoltare sau în comunitățile cu nivel socio-economic precar femeile prezintă un risc mai mare pentru diabet comparativ cu bărbații. Condițiile socio-economice precare, accesul limitat la educație, accesul limitat la serviciile de sănătate și de prevenție precum și nutritia deficitară și prevalența crescută a obiceiurilor nesănătoase consumul de alcool și fumatul contribuie la creșterea riscului de a dezvolta diabet. La nivel global 199 mil de femei au diabet zaharat, două din cinci femei cu diabet fiind la vârsta reproductivă. Una din șapte sarcini este afectată de diabet gestațional, iar dintre femeile cu diabet gestațional jumătate vor dezvolta diabet în următorii 5-10 ani. Prezența diabetului în sarcină se însoțește de risc crescut de pierdere a sarcinii sau de mortalitate fatală, precum si de risc crescut pentru malformatii fetale. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc de 10 ori mai mare pentru boală cardiovasculara. În același timp, 70% dintre cazurile de diabet zaharat 2 ar putea fi prevenite prin intervenție asupra stilului de viață. Soluțiile propuse sunt creșterea accesului fetelor și femeilor la educație, cresterea accesului la sistemul de sănătate, dezvoltarea unor programe de screening și prevenție, îmbunătățirea accesului la screening, îngrijire și educație medicală pentru toate gravidele, includerea mamei care a avut diabet gestațional și a copilului mai ales în copilăria timpurie în programe de prevenție a diabetului zaharat 2. De asemenea personalul medical trebuie să fie pregătit pentru identificarea, tratamentul și monitorizarea diabetului gestațional.”

Eveniment cultural – Concertul ”Diabets Blue”

Totodată, președintele Lions Club Calarasi, Petre Pociovălișteanu a ținut să precizeze că acțiunile dedicate acestui eveniment vor continua și în zilele următoare.

”Avem deosebita onoare și plăcere să vă invităm la Concertul ”Diabets Blue” susținut de tenorul Lucian Corchiș, alături de pianistul Leonard Mocanu. Evenimentul cultural este gratuit, acesta fiind un semnal de alarmă cu privire la importanța prevenției și controlului eficient al diabetului zaharat. Vă așteptăm în data de 17 noiembrie 2017, începând cu ora 18:00 atunci când clădirea Primăriei Călărași va fi iluminată în albastru, iar o jumătate de oră mai târziu, la sala ”Barbu Știrbei” din Călărași la Concertul ”Diabets Blue”. Partenerii noștri în organizarea acestor evenimente sunt Primăria Municipiului Călărași, Spitalul Județean de Urgență Călărași, Farmacia Catena. Le mulțumim tuturor pentru participare și implicare!”, a spus președintele Club Lions Călărași.

Lions Club Călărași a luat ființă în decembrie 2009, primul președinte și fondatorul Lions la Călărași a fost Silviu Drăgan, succedat de Liviu Florescu (2011-2012), Darie Gruiță (2012-2013), Marinela Drăgănescu (2013-2014), Daniel Purcarea (2014-2015), Marius Matache (2015-2016), la conducerea asociației aflându-se o vreme și Marius Moldovan. În acest moment președintele Lions Club Călărași este Petre Pociovălișteanu – 2017-2018.

Din rândurile membrilor fondatori fac parte 25 de persoane.

Misiunea Cluburilor Lions este creerea şi menţinerea unui spirit de comuniune între toţi oamenii în privinţa ajutorului umanitar prin intermediul voluntariatului, prin implicarea în comunitate şi prin cooperare la toate nivelele atat naţionale cât şi internaţionale.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.