Atâta zarvă pentru nimic! Dosarul lui Iliuță e doar foc de paie…

0
1917
Vasile Iliuță, președinte CJ Călărași

În seara zilei de 27 octombrie 2017, în urma unui control în trafic, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași a fost oprit de polițiștii Biroului Rutier din cadrul IPJ Călărași. Acesta, conform declarațiilor venite de la purtătorul de cuvânt al IPJ Călărași, Florentina Dobre, s-a legitimat și apoi și-a continuat deplasarea.  „Acesta doar s-a legitimat și și-a continuat deplasarea fiind găsit ulterior la domiciliu, unde și acolo a refuzat dialogul cu polițiștii…Era un control efectuat de polițiștii rutieri în trafic (…) S-a legitimat verbal, pentru că legitimarea se poate face și verbal…”, a afirmat Florentina Dobre. Inițial, Iliuță a fost lăsat să-și continue deplasarea, dar ulterior…

Curios, totuși, imediat la fața locului și-au făcut simțită prezența și doi jurnaliști locali, timp în care Iliuță se afla la domiciliu, autoturismul cu care se deplasase era deja parcat în curte, iar echipajele de poliție staționate în fața locuinței. Chiar dacă nu a dat nicio declarație presei prezente la fața locului, ulterior, printr-un comunicat de presă Vasile Iliuță a declarat că se va supune unei eventuale anchete în acest caz.

Și totuși, ciudățeniile în acest caz continuă și aflăm tot de la purtătorul de cuvânt printr-o declarație făcută către Agerpres că Iliuță nu ar fi comunicat cu polițiștii, deși într-o altă declarație, aceeași sursă spune că s-a legitimat verbal.

„Acesta nici nu a comunicat cu polițiștii ca să i se poată spune că urmează să fie testat cu aparatul etilotest, ca să vorbim și de refuz de recoltare de probe ulterior (…) Dar având în vedere că acesta doar și-a spus identitatea și a continuat deplasarea, polițiștii nu i-au adresat întrebarea dacă dorește să fie testat cu aparatul etilotest și ulterior să fie dus la spital unde să refuze probele de sânge”.

Întrebarea este când și-au dat seama polițiștii rutieri că Iliuță trebuia să fie testat cu aparatul etilotest? Când l-au lăsat să plece sau după ce a existat o presiune asupra lor din partea cuiva? Dacă lucrurile au stat așa, ne dovedește faptul că după ce au vorbit cu Vasile Iliuță și acesta și-a declinat identitatea a fost lăsat să plece pentru ca ulterior polițiștii să se îndrepte spre domiciliul acestuia și de aici tot circul…

Cu toate că la acea dată, purtătorul de cuvânt al IPJ Călărași, susținea că nu este vorba de un dosar penal „din datele care au fost prezentate inclusiv ieri seară (n.r. 26 oct.) unui procuror s-a stabilit că nu ar întruni elementele constitutive ale vreunei infracțiuni, fapt pentru care polițiștii l-au sancționat contravențional”.

Așadar, fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni, în cazul nostru polițiștii l-au sancționat pe conducătorul auto oprit în trafic cu o amendă contravențională. Până aici, lucrurile sunt clare. În schimb, deși nu era cazul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași se autosesizează din presă și deschide un dosar penal (?!).

În acest sens, Parchetul remite pe 27 oct. ora 12.57 PM un comunicat de presă în care afirmă: ”Aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că – urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la aspectul că numitul Vasile Iliuță, în seara zilei de 26.oct.2017 a refuzat să oprească la semnalul regulamentar al organelor de poliție pentru a se stabili dacă se află sau nu sub influența băuturilor alcoolice, demarând în trombă şi deplasându-se la domiciliul său din municipiul Călăraşi- la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi s-a întocmit dosarul penal nr.2350/P/2017 cu privire la comiterea infracţiunii de “refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice”. Prin  urmare, Parchetul nu a deschis dosarul penal ca urmare a acţiunii poliţiştilor, ci ca “urmare a informaţiilor apărute în mass-media”, cu atât mai mult existând o neconcordanță între constatările polițiștilor din care rezultă că Vasile Iliuță a oprit în trafic și chiar a discutat cu oamenii legii, după care a plecat, pur și simplu.

Se pune întrebarea firească unde și cine a greșit și cum se face ca Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași să deschidă un dosar penal pe baza unor articole apărute în presă fără alte verificări.

Mai mult decât atât există un precedent în instanțele din România care ne trimit la situații asemănătoare cazului de la Călărași, cu specificația că în procesele respective exista și o probă de alcoolemie ceea ce în cazul legat de Vasile Iliuță nu există.

Cu alte cuvinte în cazul lui Iliuță ce și unde se caută fapta? La restaurantul unde se presupune că acesta a consumat băuturi alcoolice, luându-le declarații colegilor de masă?

Iată mai jos ce s-a întâmplat într-un proces în care deși exista fapta, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, instanța a dat „achitare„. Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Achitare. 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.