Filipescu vrea ca funcționarii publici care sunt judecați pentru corupție să nu mai fie suspendați din funcție. Face ”blat” cu Liviu Dragnea?

0
594

În timp ce îl acuză pe la diferite întâlniri publice pe președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță cum că ar avea anumite ”înțelegeri” cu social democrații în plan local, ”pensionarul – senator” Răducu Filipescu este susținut într-o ințiativă legislativă de către Liviu Dragnea șeful PSD!  Asta în timp ce, colegii de partid ai liberalului călărășean se delimitează de această inițiativă. 

Potrivit site-ului de știri news.ro, iniţiativa legislativă, depusă la începutul anului de senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan, prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii se află luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final.

Iniţiativa legislativă a primit raport de adoptare din partea comisiilor juridică şi de administraţie din Senat, iar dacă luni nu va fi votată de plenul Senatului, va fi adoptată tacit urmând a fi transmisă Camerei Deputaţilor care este for decizional.

În cadrul dezbaterilor din comisia de administraţie a Senatului, liberalul Răducu Filipescu nu a votat împotriva acestei iniţiative, deşi conducerea PNL a decis că nu o susţine, ci s-a abţinut. În luna februarie, senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere argumentând că ”trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Întrebat despre iniţiativa liberalului Răducu Filipescu, liderului PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu  principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a răspuns Dragnea.

Cu toate acestea, liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spune însă că proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL şi nu va fi susţinut în Parlament.

„Iniţiativa legislativă cu privire la Statutul funcţionarilor publici nu are girul PNL si nu va fi susţinuta. Măsura suspendării de drept din funcţie a funcţionarului public la momentul trimiterii în judecată pentru o serie de infracţiuni prevăzute în legea în vigoare este necesară şi trebuie menţinută”, a declarat Raluca Turcan pe 1 martie.

Ea a afirmat că acest lucru a fost constatat şi prin decizii ale CCR, care confirmă necesitatea unor măsuri de natură a asigura integritatea funcţiei publice. „PNL se delimitează de această iniţiativă care nu a fost supusă dezbaterii şi deciziei conducerii partidului”, a subliniat Turcan.

Senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii.

Potrivit propunerii legislative, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici se abrogă.

În prezent, respectivul articol prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Senatorul liberal motivează depunerea iniţiativei legislative prin faptul că suspendarea de drept a raportului de serviciu în situaţia trimiterii în judecată a funcţionarilor publici reprezintă o discriminare a acestora faţă de celelalte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică.

Filipescu dă exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de muncă doar în cazul arestării preventive, a statutului aleşilor locali, care statuează ca unică situaţie de suspendare a mandatului cazul în care acesta nu respectă declaraţia privind interesele personale în termenele prevăzute de lege şi legea administraţiei publice locale, care stipulează că mandatul de consilier local se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, nu şi în cazul trimiterii în judecată.

Un alt argument adus de senatorul liberal este că actuala prevedere din legea funcţionarilor publici încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie. ”Concluzionăm că, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu considerăm că se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu”, scrie senatorul liberal în expunerea de motive a actului normativ.

Alături de Răducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativă şi colegul său de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila şi senatorul PSD Eugen Teodorovici.

sursa: news.ro

Cu alte cuvinte, cam pentru astfel de inițiative l-au trimis călărășenii pe pensionarul Răducu Filipescu în Senatul României. Oare, alte lucruri mult mai importante și care să vizeze o inițiativă legislativă din care să aibă de câștigat oamenii cinstiți, cei care muncesc corect și nu cei corupți, nu avea cum să-i atragă atenția ”baronului” de Călărași? Ca să nu mai punctăm aici și faptul că liberalul a primit o ”atenție” deosebită din partea lui Liviu Dragnea! S-o numi ”înțelegere” sau ”blat” cu PSD-ul? Altfel, ne-am gândi că pensionarul senator ar ține neapărat să-și ”reabiliteze” un bun amic, aflat în situația pe care vrea s-o ”salveze” prin această inițiativă legislativă? Suspiciunile ar duce direct către fostul secretar al CJ Călărași… Să faci legi pentru prietenii cu care ai împărțit ciolanul… este degradant pentru un parlamentar!

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.