Călărași / Săruleşti, „ţara” vânzătorilor de fier vechi, unde doar jandarmiii se încumetă să intre

0
1027

La marginea comunei Săruleşti din Călăraşi, 800 de oameni şi-au creat propria ţară. Se ocupă cu vânzarea de fier vechi, ceea ce se vede de la distanţă. Pe uliţe sunt ridicate baricade din maşini ruginite şi mormane de deşeuri. Localnicii se plâng că nici poliţia nu prea îndrăzneşte să intre în „ţara” vânzătorilor de fier vechi.

Nicolae Ghedzira ne este ghid prin locurile prin care e mai bine să nu te aventurezi. Ne îndreptăm spre marginea comunei. Cât vezi cu ochii, uliţele sunt pline cu maşini dezmembrate şi tone peste tone de fier vechi. 800 de oameni au transformat locul într-un rai al vânzătorilor de fier vechi.

Sunt zone unde epavele autoturismelor aruncate pe străzi formează adevărate baricade.

-Acum o să vă întreb dacă vreţi să riscaţi, adică să riscaţi, să mergem pe strada lor principală. Şi riscăm….

 

-Aici fierul vechi vine de la diversi furnizori, ca să zic aşa, între ghilimele…

-Hai să îi dăm, hai să îi dăm, că ne-au văzut. Destul de periculos aici. Tot înainte şi prima la stânga.

Nu durează mult şi suntem ajunşi din urmă de unul dintre cerberi.

– Să trăţi!

– Ia spuneţi domnule, care e problema?

– De ce filmaţi în ţigănie?

– Nu e nicio problemă.

– Nu e? Şi dacă apar la tv?

– Gândeşte-te că ne cunoaştem de mult…

– Bine, vedem noi.

Casele de la marginea Săruleştiului nu au apărut peste noapte. Cei care-şi duc traiul din vânzarea de fier vechi s-au stabilit aici imediat după revoluţie. Nu o dată, au fost confruntări dure între nou-veniţi şi oamenii locului, dar comunitatea pusă mai mereu pe harţă nu a putut fi mutată. Aşa că localnicii n-au avut încotro şi au fost nevoiţi să se adapteze ca să poată trăi cu aşa vecini. Ocolesc marginea localităţii şi îşi pun gratii la ferestre.

Nicolae Ghedzira: „Construcţiile sunt neautorizate. Au construit pe terenuri care nu le aparţin.”

La lumina zilei vedem mai bine locurile prin care am trecut. Sunt voci care spun că fiarele şi maşinile dezasamblate nu sunt întâmplător lăsate pe mijlocul străzilor. În caz că autorităţile ar vrea să facă o razie, până când ar parcurge labirintul de pe uliţă, n-ar mai avea pe cine prinde.

Călin Petre, primar Săruleşti: „E un fel de înţelegere tacită. Să îi lăsăm să colecteze fierul vechi. E foarte greu de condus. Trebuie să trăieşti în viaţa reală. Au venit şi de la IGP...”

Astăzi, doar jandarmiii se mai încumetă să intre în zona rău-famată aflată la doar 50 de kilometri de Bucureşti. Când vin, vin cu dispozitiv complet, înarmaţi ca pentru înăbuşirea unei revolte. Iar oamenii locului ştiu că, în caz de extremă urgenţă, detaşamentul de intervenţie rapidă de la Fundulea ajunge în sat în cel mult 10 minute.

Reportaj marca / Digi 24

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.