Călărași. Șase ani fără George Naghi la Aldis!

0
26523

Astăzi, la fix șase ani de la dispariția patronului firmei Aldis Călărași, trebuie să spun, fără lipsă de modestie, că prima informație despre decesul omului de afaceri a fost publicată ca știre ”news alert” în singurul cotidian local ”Observator de Călărași” la care lucram în acel moment. Îmi amintesc că, la câteva minute după tragedie am primit un telefon în care mi s-a spus că ar fi vorba despre șoferul lui George Naghi… La scurt timp însă, de la aceeași sursă am aflat că cel ce sfârșise într-un accident nautic pe brațul Borcea, era însuși miliardarul care a pus bazele uneia dintre cele mai mari firme producătoare de mezeluri românești, Aldis Călărași.

Imediat după postarea pe site-ul cotidianului, știrea a fost preluată de Antena 3, televiziune care mi-a solicitat o intervenție telefonică pentru a transmite informațiile pe care le dețineam la acel moment. Cum era și firesc, aproape toată presa locală și centrală a fost cuprinsă de titluri ce anunțau tragedia nautică de la Călărași, jurnalul.ro scria:

”Elena Mitache, redactorul-sef al Observatorului de Calarasi, a declarat la Antena 3 că se presupune că George Naghi ar fi făcut un infarct. „Noi am auzit că are probleme de sănătate, ca oricare om care muncește foarte mult, dar nu că ar fi ceva foarte grav”, a explicat jurnalista.”

Scurt remember al filmului tragediei

Patronul fabricii de mezeluri Aldis, Gheorghe Naghi, a murit în după amiaza zilei de 7 august 2011 în timp ce conducea o ambarcațiune cu motor care se deplasa pe Bratul Borcea, dinspre Portul Călărași către zona Chiciu, aceasta a ieșit de pe luciul apei și s-a lovit puternic de mal. Accidentul s-a produs la intersecția dintre Brațul Borcea și Canalul Siderurgic. Alături de Naghi, se afla si sotia lui, Alina. Accidentul nautic a fost anunțat prin numărul unic de urgență 112, iar la fata locului s-au deplasat Serviciul de Ambulanță și Politia, echipajul medical acordand ajutor victimelor. Potrivit informațiilor IPJ Călărași, după impact, George Naghi și soția sa au fost aruncați pe malul stâng al Brațului Borcea, iar șalupa a revenit în apa. Barbatul, de 59 de ani, a decedat, medicii de la ambulanță constatând decesul acestuia, dupa ce au încercat să-l resusciteze, iar soția sa a suferit rani și a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Călărași. Ca urmare a multiplelor fracturi suferite, Alina Naghi a fost transportată ulterior, de un echipaj SMURD, la Spitalul de Urgență Floreasca din București, unde a primit toate îngrijirile necesare.

Deși imediat după ce patronul Aldis a trecut în neființă, firma de mezeluri întâmpina unele probleme financiare, în ultimii ani administratorii care au preluat conducerea societății pare că au redresat oarecum activitatea, astfel încât producerea mezelurilor de la Călărași a rămas pe linia de plutire. Între timp, Alina Naghi și-a revenit aproape complet după tragica dispariție a soțului ei și, ajutată de copii și apropiați și-a continuat activitatea în cadrul societății călărășene. Omul de afaceri George Naghi avea o avere estimată la circa 28 de milioane de euro în 2010.

Astăzi, miliardarul George Naghi își doarme somnul veșnic într-un sicriu de 3.000 de euro din Cimitirul eroilor sovietici din Călărași, acolo unde, familia i-a ridicat un monument funerar pa care a fost aplicat un tablou cu chipul patronului Aldis. De șase ani, aici arde în permanență o lumânare, iar florile aproape că nu apucă să se ofilească, ele fiind înlocuite imediat de către cei care l-au iubit și l-au respectat pe omul și patronul George Naghi. De asemenea, în cimitirul în care a fost îngropat întemeietorul firmei Aldis, se efectuează în aceste zile lucrări de reamenajare care, potrivit informațiilor noastre, costurile acestora ar fi suportate de către cea care a scăpat cu viață din tragicul accident nautic în care și-a pierdut soțul, Alina Naghi. Tot în amintirea omului de afaceri în faţa Clubului Sportiv Municipal Călăraşi(fostul restaurant Perla) a fost amplasat pe 7 august 2015 un bust din bronz, sculptură realizată de artistul Dumitru Pasima, ”vinovat” de acest gest fiind fostul primar al orașului Nicolae Dragu.

„ Noi ne-am respectat reciproc, ne ştim din copilărie, practic, am crescut împreună.  Eu făcusem o promisiune la moartea lui George, în 2011. Am spus atunci că acest oraş îi va ridica o statuie pentru tot ceea ce a realizat aici. A creat peste o mie de locuri de muncă în municipiu, a fost săritor şi sufletist, toţi care i-au cerut ajutorul l-au şi primit. Am dorit ca acest bust din bronz să fie omagiul nostru pentru un om deosebit. Mai mulţi prieteni au contribuit la realizarea acestei lucrări, pentru că este păcat ca peste un om de talia lui George Naghi să se aştearnă uitarea. Acum sunt cu sufletul împăcat, am reuşit să mă ţin de cuvânt”, a explicat Nicolae Dragu pentru adev.ro.

SONY DSC

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.