Comunele: Mitreni, Crivăț și Șoldanu vor primi fonduri pentru refacerea anumitor treceri prin vadul râului Argeș

0
356
Foto Argument

Pe 31 mai 2017, consilierii județeni vor să aprobe din fondul de rezervă al CJ Călărași suma de 194 mii lei pentru refacerea anumitor treceri prin vadul râului Argeș.

Este vorba de o trecere importantă care reprezintă accesele  spre cele trei localităţi (Crivăţ, Radovanu, Clăteşti) de pe malul râului Argeş, avarierea lor obligând locuitorii să facă un ocol de cca. 20 km până la DN 4, prin Olteniţa (accesul către reşedinţa de judeţ, sau în cazul localităţii Clăteşti, accesul către şi din comuna de reşedinţă a elevilor, salariaţilor şi a vehiculelor care deservesc satul).

În perioada 9.05-11.05.2015 în urma viiturilor puternice şi repetate pe râul Argeş, create mai ales din  deversările de la barajul Mihăileşti, cele trei treceri prin vad amplasate pe cursul râului, au fost avariate. Deversările au fost anunțate prin adresa Instituției Prefectului Călărași nr. 3768/10.05.2017 prin care se specifica o valoare a debitului de 100 mc/s  și de Administrația Națională Apele Române – S.G.S.A. Giurgiu prin adresa nr. 3821/10. 05.2017 prin care se specifica valoarea debitului deversat de 200 mc/s, prin care se depășește nivelul trecerilor prin vad existente.

Trecerile prin vad peste râul Argeş au fost amenajate în urma dezafectării podurilor existente, înainte de 1989, odată cu începerea investiţiei de amenajare a râului Argeş (canalul Dunăre-Bucureşti) sunt alcătuite din tuburi din beton  Dn 1000-1200 mm, aşezate pe un rând sau pe două rânduri acoperite cu anrocamente şi sunt decopertate şi deplasate la creşterile mari de debit.

Consiliile locale din localitățile menționate, au supravegheat evoluția debitelor și efectul creșterii acestora asupra podețelor și a malurilor adiacente acestora , întrunind Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și au luat măsuri pentru  evitarea pierderilor de vieți omenești.

Pentru remedierea acestor treceri sunt necesare fonduri de care consiliile locale nu dispun Consiliile locale au înaintat Consiliului Județean documentații cuprinzând Procesele Verbale întocmite de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență privind distrugerile provocate la trecerile prin vad, planșe foto, precum și justificări pentru sumele solicitate pentru remedierile acestora.

Reprezentanții serviciului Infrastructură, au verificat pe teren situația existentă a degradărilor trecerilor prin vad și consideră că solicitările  pentru repararea acestora sunt pertinente.

Necesarul de fonduri solicitat de Consiliile locale Crivăţ, Șoldanu şi Mitreni prin devize de reparaţii este:

–  Primăria Mitreni        –    134 mii lei

–  Primăria Crivăţ          –      50 mii lei

–  Primăria Șoldanu     –      10 mii lei

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.