Vâlcelele. Vizita unei delegații de la Banca Mondială la cele două platforme de stocare a gunoiului de grajd

0
628
Primarul Nelu Tatu a primit vizita Delegației

O delegație formată din reprezentanți ai Programului ”Controlul Poluării în Agricultură” din cadrul Băncii Mondiale și ai unor ministere din România, printre care cel al Agriculturii, Sănătății, dar și ANSVSA, au vizitat în urmă cu câteva zile, cele două platforme ecologice pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd, amplasate pe raza comunei Vâlcelele, județul Călărași.

Proiectul care a obținut finanțare prin Banca Mondială și care cuprinde cele două bazine de stocare a gunoiului de grajd are o capacitate de 300 mc fiecare, având în componență următoarele utilaje: un încărcător frontal, un plug, o grapă cu discuri, un tractor U650 1 M și 300 de europubele. În cele două platforme ecologice construite la Vâlcelele gunoiul de grajd se lasă la fermentat cca 6 luni, după care se împrăștie pe terenurile agricole transformându-se în acest fel în cel mai bun îngrășământ. Valoarea proiectului înființării celor două  platforme ecologice pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd a fost: proiectare – 3.121.272 lei și execuție lucrări – 709.941,69 lei.

Delegația și-a început vizita cu prima platformă amplasată la Floroiaca, unde a fost întâmpinată de primarul comunei Vâlcelele Ionel Tatu, de administratorul fermelor zootehnice ale Iliagro, Alexandru Iancu, dar și de membrii ai consiliului local. Pe parcursul întâlnirii la Vâlcelele au mai ajuns și președintele Consiliului județean, Vasile Iliuță, însoțit de Excelența Sa Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România care se afla într-o vizită la Călărași. Invitații au dorit să vadă cum arată ferma zootehnică de la Floroiaca și au fost conduși în incinta acesteia de către administratorul Alexandru Iancu, cel care le-a oferit vizitatorilor detalii despre procesul tehnologic de aici. Membrii delegației s-au arătat impresionați de capacitatea de producție a fermei, Jitendera Srivastava, reprezentantul Băncii Mondiale pe probleme de agricultură și resurse naturale, dar și omul care a pus efectiv pe hârtie proiectul celor două bazine de stocare a gunoiului de grajd de la Vâlcelele, așa cum ne-a explicat consultantul Pagdalena Pitulice, s-a arătat impresionat de cele văzute și i-a felicitat pe administratori.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 − one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.