REMAT S.A. Călărași implicată într-un dosar privind vânzarea de vagoane de la CFR Marfă

0
683

Zeci de percheziții au loc în această dimineață, într-un dosar al DIICOT vizând CFR Marfă și privind vânzarea unor vagoane de tren de marfă la preț subevaluat, la fier vechi. În dosar este implicată și o firmă de fier vechi din Călărași.

Potrivit ziare.com,  Poliția Română a anuntat ca perchezitiile au loc in Bucuresti si in noua judete si vizeaza 40 de persoane, iar prejudiciul depaseste 6 milioane de euro. Este vizat un grup infractional care ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.

Potrivit Politiei Romane, la aceasta ora politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate si cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara fac 63 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita.

Perchezitiile au loc intr-un dosar penal in care sunt cercetate 40 de persoane pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

„In cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. Membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate”, arata sursa citata.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria „deseu fier vechi greu” si „deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.

Pretul de achizitie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru „deseu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tona, iar pentru „deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro per tona.

Astfel, cei in cauza ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% in cazul „deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul „deseurilor fier vechi greu”.

Prejudiciul cauzat societatii de transport prin activitatea infractionala este de 6.313.748 de euro, mai spune Politia Romana.

Intreaga conducere e implicata in gruparea infractionala

Intreaga conducere executiva a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa S.A, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, este implicata in gruparea infractionala, spun procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii CFR Marfa, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul operatiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vanzari-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmarire Contracte Mariana Capatana si seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.

Acestia au initiat vanzarea la Bursa de marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala, mai spune DIICOT.

Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre functionarii din cadrul sucursalelor CFR MARFA Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj si Constanta, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii S.C. REMAT S.A. Calarasi, beneficiara contractului.

Cele 2.450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fier vechi, mai precizeaza sursa citata.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.