George Sefer / Deputat de Călărași: „Înfiinţarea centrelor de colectare – o soluţie pentru susţinerea fermei legumicole şi pomicole de familie„

0
87
Cristian George Sefer, Deputat PMP Călărași

„Doamnă preşedinte de şedinţă, stimaţi colegi

            Stabilirea, la nivel normativ, a obligativității existenţei unui procent de legume şi fructe româneşti pe rafturile marilor lanţuri de magazine constituie, în opinia mea, un prim pas în revitalizarea producătorilor agricoli româneşti, dar, rămas singular, acesta riscă să rămână ineficient.

            Legislaţia şi politicile guvernamentale actuale asigură doar un cadru restrâns pentru implementarea dezideratului de sprijinire a micului producător român în vederea asigurării accesului acestuia pe piaţa de desfacere.

            Înființarea centrelor de colectare a producţiei de legume şi fructe pentru micii producători este o soluţie care ar veni să satisfacă intereselor tuturor actorilor: producători, distribuitori şi consumatori. Existenţa unor centre de colectare aflate sub autoritatea statului asigură un control eficient atât pentru eliminarea intermediarilor şi implicit asigurarea unui preţ de achiziţie echitabil pentru producător cât şi realizarea unui flux de aprovizionare eficace pentru marile lanţuri de magazine. De asemenea, implicarea unei structuri aflate sub control de stat asigură şi un control al calităţii şi al respectării normelor privind cantităţile de pesticide şi fungicide folosite.

            Aceste considerente impun aşezarea la masa discuţiilor a tuturor factorilor implicaţi, de la reprezentanţii producătorilor agricoli şi ai marilor lanţuri de magazine la factorii guvernamentali şi legislativi, pentru găsirea unor soluţii viabile de implementare a centrelor de colectare a producţiei legumicole şi pomicole ale micilor producători agricoli.

            Sprijinirea şi stimularea micilor producători legumicoli şi pomicoli prin înfiinţarea unor centre de colectare a produselor este o soluţie atât pentru revitalizarea acestui domeniu agricol cât şi pentru readucerea pe mesele românilor a unor produse de calitate româneşti„.

Vă mulţumesc!

Deputat Cristian-George SEFER

Circumscripţia 12 Călăraşi

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.