Muzeul municipal Călărași. S-a deschis expoziția ”Goblenul – pictură cu acul”

0
313

De curând, la Muzeul Municipal Călărași s-a deschis o expoziție de goblenuri. Goblenul este o broderie executată înt-un punct având aspectul tapiseriilor.

Iubitorii de goblenuri, și nu numai, sunt invitați să viziteze expoziția care va fi deschisă până pe 17 martie. Vor putea admira goblenuri realizate de Daniela Constantin, Mimi Ovidia Gogu, Liliana Tănase, Crina Coarnă, Petruța Torlac, Ecaterina Meleacă, Iulia Rădulescu și Valentina Mereuță, cea care a coagulat în jurul ei restul expozantelor.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri la Muzeul Municipal (Primăria veche) între ora 09.00 și ora 16.00 accesul ultimului vizitator.

Istoria acestui tip de broderie își are originea în Franța, mai exact în cartierul Saint Marcel din Paris, pe malul râului Bievre afluent al Senei. În acest cartier trăia de la mijlocul secolului al cincisprezecelea familia de boiangii (vopsitori de textile) Gobelins.  În anul 1602 Henric al IV-lea a închiriat fabrica pentru ca doi tapiseri flamanzi ai curții regale să-și poată realiza comenzile. În 1662, Jean Baptiste Colbert preia fabrica și realizează aici tapiserii și tapițerii sub îndrumarea și supravegherea pictorului regal Charles Le Brun. De-a lungul timpului fabrica a înflorit sau a decăzut în deplină legătură cu evenimentele sociale și istorice. În zilele noastre fabrica funcționează ca instituție a statului francez realizând tapiserii pentru instituții publice.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.