Silviu Didilescu, manager Spital Călărași: ”Doctorilor trebuie să le dai niște condiții…”

0
699

Deși recunoaște că sunt unele nemulțumiri vizavi de noua numire a managerului Spitalului Județean de Urgență Călărași, Silviu Didilescu, președintele CJ, Vasile Iliuță consideră că problemele vor fi rezolvate și că, printr-o restructurare serioasă, activitatea unității de sănătate se va schimba în beneficiul pacienților.

”Ne dorim ca, împreună, să consolidăm, să recredibilizăm și să aducem spitalul într-o normalitate, în așa fel încât cetățeanii care ajung în spitalul de la Călărași să fie mulțumiți. Cred că împreună cu managerul Didilescu să reușim reorganizarea spitalului”, a spus Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

La două luni de la preluarea mandatului de manager al Spitalului Județean Călărași, managerul Silviu Didilescu a făcut o radiografie a unității medicale, a problemelor existente toate problemele constatate fiind cuprinse într-un raport înaintat Consiliului Județean Călărași.

”Ne pregătim punctual pentru o reorganizare, lucrăm puțin pe organigrama spitalului, fără consecințe dezastruoase. Apoi, vom continua să lucrăm pe structura spitalului, care va trebui aprobată de consiliul județean și de Ministerul Sănătății, toate acestea fiind necesare contractării cu Casa de Sănătate, care va avea loc undeva la nivelul lunii martie – aprilie”, a declarat managerul Silviu Didilescu, afirmând că a găsit mai multe probleme la nivelul unității spitalicești de la Călărași.

Printre problemele constatate de către noul manager se află și cea legată de actul administrativ, despre care Didilescu a spus:

”Din radiografia pe care am făcut-o, am identificat o lipsă de coerență a actului administrativ și pot să vă dau exemple în acest sens. Toți șefii de secție și toate asistentele șefe trebuie să facă adresă către manager pentru a li se aproba un tonner sau hârtie xerox, sau alte lucruri de genul birotică, pentru o bună funcționare. Modul acesta de lucru va fi schimbat și, într-o săptămână, două se va face centralizat, pe plan de achiziții, o dată pe lună, astfel încât personalul medical să se ocupe doar de probleme medicale și nu de prostii administrative. În același timp trebuie să rezolvăm reparațiile curente. Vom avea o echipă care în fiecare zi va face o inspecție în cadrul spitalului și acolo unde se impune ceea ce trebuie cumpărat, spre sfârșitul zilei ar trebui ca marea parte a reparațiilor să fie efectuate.”

O altă problemă foarte veche, identificată acum și de managerul Didilescu este aceea a deficienței personalului medical acest lucru răsfrângându-se asupra bunei deasfășurări a actului medical din spitalul județean. De curând, a fost numit și un director medical în persoana medicului ??? Năsturică însă, în ceea ce privește deficitul personalului medical din spital, managerul Didilescu susține că ar fi nevoie de specialiști cam pe toate secțiile unității.

”Una dintre gravele deficiențe ale spitalului este că personalul medical, și mă refer la personalul medical superior, este la nivelul de 67, 68 de persoane, ceea ce la un  grad de angajare de 700 de oameni este sub 10%. În mod normal, un spital ca să funcționeze ar trebui să aibă minim 15% personal superior. Este un deficit de personal și asta se vede în activitatea spitalului, sunt secții care funcționează în regim de avarie, cu un doctor pe secție, și șef de secție… ”, a afirmat managerul Didilescu, punctând faptul că secția ATI care are un grad de importanță foarte mare în spital, are și cele mai mari probleme în ceea ce privește asigurarea cu personal medical.

”La ATI este cea mai mare deficiență, culmea! la o secție care are un grad de importanță foarte mare, în sensul în care fără această secție nu se pot desfășura activitățile chirurgicale. Aici am găsit o situație inedită, n-am știut că în România există medici din afara țării care pot lucra aici, este vorba despre medicii bulgari, dar cu în această perioadă au fost probleme de transport îngreunat pe Dunăre din cauza gheții, specialiștii nu au putut ajunge la Călărași. Din acest motiv, programul operator s-a desfășurat doar ziua când există un medic ATI”, a spus Didilescu, recunoscând faptul că și în alte secții sunt probleme cauzate de lipsa medicilor specialiști.

”Nu vreau să mă leg de greaua moștenire din alți ani și nici de faptul că doctorii vin cu furgonul și nici agățați cu camionul! Doctorilor trebuie să le dai niște condiții și în momentul actual de mărire a salariilor, trebuie să recunoaștem că același lucru, adică salariile s-au mărit și la București, nu numai la Călărași! Din moment ce ai 2000 de euro la București îți pui întrebarea de ce să vii la Călărași? Aici intervine varianta cu casele, acest lucru putând să fie o atracție pentru cadrele medicale. Eu sunt de părere că ce-a făcut guvernul trecut prin această măsură, se va vedea abia peste o jumătate de an sau chiar un an. Eu știu din piață că există un mare număr de medici care nu se mai gândesc la plecare și atunci tinerii specialiști care vin acum nu vor mai găsi acele locuri goale cu care se obișnuiseră în anii trecuți și cred că la nivel național într-un an sau doi se va rezolva și această problemă”, este de părere managerul spitalului județean de la Călărași.

De altfel, Silviu Didilescu afirmă că până în acest moment au fost făcute, la niveul unității medicale de la Călărași, două angajări, un medic chirurg și un specialist ginecolog, urmănd să vină și medicul pentru laboratorul de analize al spitalului care s-a înscris la concurs.

”Noi scoatem lună de lună posturile vacante la concurs și vă asigur că sunt în discuții și avem unele oferte. De curând a venit un medic gastroenterolog, dar problema e că este macedonean și dacă-și va rezolva problemele cu cartea de muncă, noi chiar avem nevoie de un asemenea specialist”, a spus Didilescu, adăugând că și la Secția Pediatrie a spitalului există un deficit de medici.

”Nu am cum să fac promisiuni în acest sens, dar sper ca specialiștii de care avem nevoie să vadă lucrurile în alt fel și să-și dorească să vină să lucreze în spitalul de la Călărași”, a mai declarat managerul unității de sănătate.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.