Trădare sau doar interese obscure… De ce nu a vrut Guvernul Roman să aplice planul lui Anghel Rugină?

0
624

Anghel Rugină: ”Pentru noi, important este să ne facem viaţa frumoasă în jurul nostru. Să lăsăm gândurile mari, la scară internaţională, că acolo jocurile sunt făcute şi echilibrele nu trebuiesc rupte! Nu avem nici informaţiile, nici competenţa, nici resursele şi nici mijloacele necesare să acţionăm la un nivel atât de înalt. Putem în schimb să ne comportăm civilizat, să ne educăm bine copiii, să ne conservăm şi să ne protejăm mediul în care trăim, să ne respectăm şi să ne ajutăm, pe scurt: să ne trăim viaţa liniştiţi…”

Anghel Rugină a trăit în America din 1955 și a revenit în România imediat după Revoluție, în 1990. Pentru cine l-a urmărit în acea perioadă, Rugină a rămas în memoria multora pentru planul său revoluționar de introducere în circulație a „leului de argint”. El vedea în această soluție șansa de refacere și stabilizare economică, monetară și financiară în România. Concret, Anghel Rugina propunea ca pe moneda de 1 leu să se pună o cantitate de argint, fapt care ar fi dus la stabilitate, iar singura grija a BNR ar fi fost să facă leul de argint convertibil. Soluția post decembristă propusă de Anghel Rugină ar fi fost una de șoc pentru România, dar aplicată cu succes în alte țări.

Doar că, specialiștii de la acea vreme, Guvernul condus de Petre Roman, cu Stolojan alături și cu Ion Iliescu – Președinte nu au fost de acord cu această propunere, ceea ce a dus la îndepărtarea, poate, a celui mai bun ministru de finanțe pe care l-ar fi avut România.

Cu alte cuvinte, planul ce prevedea, printre altele, și o stabilizare monetară, în urma căruia România ar fi avut azi altă dezvoltare, nu a fost pe pentru parveniții securisto – comuniști ce tocmai scoteau de la saltea furăciunile ca mai apoi, să le investească în tot felul de „afaceri legale”, spălând „Balceștii” până ce deveneau verzi ca Washington! Dacă mai adăugăm aici și geamantanele cu bani despre care s-a tot vorbit după 1989 și care au ajuns la aceeași parveniți, nici nu mai trebuie să ne întrebăm de ce planul lui Anghel Rugină nu a fost bun pentru Guvernul Roman.

Astăzi, nu știm dacă propunerile lui Rugină ar fi dus România într-o altă direcție însă, ceea ce trăim ne-a demonstrat că niciun Guvern de după 89 nu a gândit o strategie prin care țara și cetățenii ei să nu fie nevoiți să iasă în stradă, să nu fie nevoiți să trăiască din mila politicienilor, să nu fie manipulați cu o sticlă de ulei, o pungă de zahăr sau cu 100 de lei ”noi” care pentru marea majoritate înseamnă supraviețuire, în timp ce pentru milionarii – politicieni  de carton reprezintă doar câteva… firimuturi! Și de-ar fi doar asta… S-a ales praful de industria României și de locurile de muncă ale românilor, cei mai mulți fiind nevoiți să ”fugă” oriunde în lume după o monedă mult mai puternică decât leul ”nimicit” de hoții care-au furat țara asta de-a lungul anilor!

Așadar, nu avem de unde ști cum ar fi fost România dacă planul propus de Anghel Rugină premierului Petre Roman ar fi fost aplicat, dar vedem azi cum arată țara noastră și unde i-au adus pe români toate guvernările de după 90 încoace… În loc să trăim mai bine, am ajuns să ne ”luptăm” între noi, asmuțiți de niște oameni politici lași, neputincioși și, mai ales corupți! Întrebarea e de fapt: care-o fi vina noastră, a românilor? Poate nu suntem capabili să ne alegem conducătorii potriviți sau suntem blestemați să trăim într-o Românie… Vă las pe dumnevoastră să trageți concluzia finală, nu îniante de a pune și ultima întrebare: ”Cum ar fi arătat România, dacă Guvernul lui Petre Roman, Stolojan și Iliescu – Președinte, ar fi acceptat planul de stabilizare monetară propus de Anghel Rugină?” Poate ar fi mult mai interesant să știm și de ce mai marii țării din acea perioadă nu au acceptat? O fi fost vorba de trădare sau doar interese obscure?

Cine este Anghel Rugină? 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.