Deputatul de Călărași, Cătălin Predoiu: „Guvernul a comis infracțiunea de favorizare a infractorului prin adoptarea OUG”

0
169
Cătălin Predoiu-Deputat de Călărași

Ministrul Justiției, Florin Iordache, și prim-ministrul Sorin Grindeanu au comis marți seară „infracțiunea de favorizare a infractorilor, instigați de liderul PSD, Liviu Dragnea”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu pentru site-ul realitatea.net după ce marți noapte, Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanța de Urgență privind modificarea codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea unor pedepse.

„Procurorul general ar putea să se uite asupra acestor fapte. Ordonanțele n-au apărut din neant. Există martori, computere. Trebuie să vedem în ce împrejurări au fost redactate fără ca opinia publică să știe”, a completat acesta.

Tot acest complex de fapte îmbracă forme penale, întrucât nu se poate ca printr-o infracțiune să ajungi la legiferare, a precizat liberalul.

În opinia sa, Guvernul a intrat în câmpul și competențele justiției, întrucât actul normativ a zădărnicit anchete și a făcut scăpați infactori. ”E un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”, consideră Predoiu.

”Mă aștept ca jusțiția să arate că e o putere, un garant al democrației și al legii. Nu se poate să avem o democrație condusă de oameni care-și dau legi pentru a scăpa de justiție.

Toate dictaturile au început prin acte emise de Guvern, de Parlament, aparent legale și constituționale. Să nu uităm aceste precedente și să nu credem că istoria nu ne poate juca din nou feste. Cine-și uită istoria riscă s-o retrăiască”,  a mai declarat prim-vicepreședintele PNL.

Marți noapte, pe furiș, Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale.

Cele două acte normative nu erau pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului, şi nici pe cea suplimentară. După doar trei ore, Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar aşa cum a precizat Florin Iordache, prevederile intră în vigoare, de îndată, dar există o singură excepţie: dezincriminarea abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

În orice formă, OUG salvează  mulţi lideri PSD cu dosare, printre care: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.