Dosar penal pentru pădurarul care a împușcat câinii de pe Plaja Mare!

0
895

Poate cel mai comentat subiect, în afară de informațiile privind viscolul și gerul din ultima perioadă, de pe rețeaua de socializare Facebook, a fost de departe cel legat de împușcarea câinilor de pe Plaja Mare Călărași. Materialul publicat pe site-ul calarasipress.ro cu titlul ”Doi câini Husky și un Rottweiler au fost împușcați pe Plaja Mare de către Iordache Costel”, postat pe 31 decembrie 2016 și redistribuit pe Facebook, a stârnit foarte multe discuții pro și contra. Și nu numai atât! În urma cercetărilor, pădurarul Costel Iordache s-a ales cu dosar penal din partea polițiștilor, dovadă că oamenii legii au constatat o serie de  infracțiuni comise de cel care a împușcat animalele.  

Acuzat, dar și apărat…

Este adevărat că în cele mai multe din comentarii gestul pădurarului Costel Iordache era catalogat ca unul criminal atrăgând împotriva sa acuzații dintre cele mai dure din partea iubitorilor de animale. De cealaltă parte, dar în număr mult mai mic, se aflau persoanele care îl apărau pe cel care a tras cu arma în cei trei câini, unii venind și cu argumente potrivit cărora animalele ar fi fost violente și că trebuiau omorâte.

Punctul de vedere al poliției

Dincolo de toate aceste aspecte, punctate pe rețeaua de socializare, important este că lucrurile nu au rămas așa și că reprezentanții Poliției Călărași, chemați la fața locului, imediat după producerea evenimentului, au deschis dosar penal pe numele lui Costel Iordache, cel care a considerat că e dreptul lui să împuște animalele. Astfel, în urma solicitării noastre trimise Biroului de presă al IPJ Călărași, am primit următorul răspuns din partea instituției:

”Având în vedere aspectele sesizate la data de 26.12.2016, în cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,Uz de armă letală fără drept”, faptă prev. și ped. de art. 343 alin.l  Codul penal, „Distrugere”, faptă prev. și ped. de art. 253, alin.1 din Codul penal și „Uciderea animalelor cu intenție, fără drept”, faptă prev. și ped. de art 25, alin.l, lit.a din Legea 205/2004, urmând a se propune soluție legală”, răspunsul de la IPJ Călărași fiind semnat de Șeful Inspectoratului, Comisar șef de poliție Marian Iorga.

Închisoare sau doar o amendă?

Așadar, până la acest moment, oamenii legii și-au făcut datoria, au constatat infracțiunile comise de Costel Iordache și le-a încadrat în articolele Codului Penal, așa cum ni le-au prezentat mai sus. Cum este și firesc, aceste infracțiuni sunt pedepsite de lege astfel:

Uzul de armă fără drept – Cod Penal

Art. 343

Uzul de armă letală sau interzisă, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 3 ani.

Distrugerea şi tulburarea de posesie – Cod Penal

Art. 253

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată

Art. 25 – alin 1 lit a

(1)Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  1. a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

Numai că, până la această dată, nu știm care dintre pedepse i-au fost aplicate ”ucigașului” de câini, acest lucru urmând a fi hotărât de către instanță și suntem tare curioși să vedem ce se va întâmpla. Din informațiile noastre neoficiale, există posibilitatea ca cel ce a împușcat animalele să primească ”doar o amărâtă de amendă, că deh!, a fost vorba despre niște câini, nu de oameni!”

Filmul evenimentului…

Așa cum reiese din materialul postat pe site-ul calarasipress.ro, vă reamintim că filmul evenimentului nefericit s-a derulat astfel:

”În data de 26 decembrie, în jurulor orelor 10:20, s-a auzit un foc de armă în pădurea de pe Brațul Borcea, în zona Portului Călărași. Un câine de rasă Rottweiler a fost omorât prin împușcare de către pădurarul Iordache Costel. Un echipaj al IPJ Călărași a fost solicitat la fața locului. În urma cercetărilor ce s-au desfăşurat la fața locului, s-a depus plângere penală pe numele pădurarului, arma de vânătoare cu un calibru de 12 mm a fost confiscată de către polițiști. Vânătorul a împuşcat cu câteva zile înainte un câine Husky și a lovit violent un alt câine, tot Husky. Unul dintre câini a fost găsit în curtea părudarului, iar cel de-al doilea patruped a fost găsit la o distanță mică de casa acestuia. Arma a fost verificată de către specialiștii de la regimul armelor si munitiilor și s-a stabilit că a fost folosită cu aprox. 3 ore înainte de sosirea echipajului de poliție. Ulterior, pădurarul Iordache Costel și-ar fi recunoscut fapta, urmând să se stabilească sancțiunile ce se vor aplică asupra faptei pe care a săvârşit-o.”

Acuzatori și… apărători!

Dincolo de fapta săvârșită de pădurarul Costel Iordache, căruia polițiștii i-au întocmait dosar penal, aproape toate comentariile de pe rețelele de socializare vin cu aceleași întrebări și concluzii:

”De ce a fost nevoie ca acei câini să fie împușcați, dacă nu erau periculoși? Câinii erau inofensivi. Astă vară ne jucam cu ei. Erau copilași în zonă și care îi udau cu apă, iar câinii doar se jucau. Nu călcau pe pleduri, nu lătrau,  nu cerșeau mâncare, doar joaca… Probabil incomodau. Așteptăm sfârșitul anchetei, dar poliția a spus clar că ”nu era motiv de a-i ucide! Câinii erau ai băiatului care are grijă de plajă și erau la zi cu vaccinurile. Sunt o persoană căreia îi este frică de câini, de toți, maidanezi, de rasă, mari, mici…de toți! Acești câini nu mi-au inspirat frică! Se apropiau , dar nu atât cât să deranjeze si nici să te sperii! Nu pot să îmi dau seama ce s-a întamplat, dar clar nu trebuia folosită arma, sau chiar dacă era folosită de ce pădurarul nu a tras în aer, i-ar fi speriat! Respectivul putea să facă plângere dacă îl deranja, dar erau inofensivi. Au mâncat și înghețată astă vară și își așteptau rândul frumos, să le mai dea oamenii. Păcat. Legea este de vină!”

De asemenea, este adevărat că în apărarea gestului pădurarului Costel Iordache sunt câteva persoane, ce-i drept destul de puține, una dintre acestea postând pe rețeaua de socializare:

”Nu condamnați, nu este cazul. Informațiile sunt eronate. Fapta a fost, dar din pură aparare. Acest om are de ceva timp acești câini prin curtea cantonului și care mănâncă cu cei pe care îi are el acolo și putea să o facă mai de mult daca era un criminal, dar de aceasta dată, unul din ei și apoi și ceilalți au devenit mai agresivi. Greu de crezut dar asta este realitatea. Mai bine salvăm un om în astfel de momente decât un câine.”

Mesajul acesta nu a rămas fără ecou și o altă iubitoare de animale vine cu un contra argument la cele spuse:

”Costel Iordache este ahtiat și are o deosebită plăcere să ucidă câinii. Urmăresc cazul din umbră și cu toate relațiile pe care le are, domnii procurori din capitală ce vin să vâneze pe tarlaua împădurită aflată în administrarea lui Costel nu o să-l poată apăra…”

 Așa o fi, dar cel mai simplu în acest moment este să așteptăm decizia instanței, care, așa cum este legea făcută în ziua de azi, nu credem că va fi una foarte dură pentru cel ce și-a permis să se folosească de funcție și, mai ales, de o armă, și să omoare niște câini care nu au făcut rău nimănui. Ba, din contră, erau iubiți de oameni! Păcat! Existau și alte metode…

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.