Proiectul ”Ciocăneștii pământeni și lada lor de zestre”, la final

0
331

Ediția a II-a a proiectului ”Ciocăneștii pământeni și lada lor de zestre” s-a încheiat duminică 4 decembrie 2016, dar în urmă au rămas ecourile unui eveniment pe care locuitorii comunei îl pot considera ”de suflet”, dată fiind participarea și implicarea, alături de organizatori, a multora dintre săteni.

De la o idee… la poveste!

Punerea în practică a acestui proiect a pornit de fapt, ”de la o poveste”, așa cum ne-a mărturisit managerul Centrului Cultural Județean Călărași, Alina Jipa:

”La început a fost doar o idee… Am văzut-o pe Silvia Melente foarte implicată cu copiii și atunci i-am propus să începem o poveste, pentru că, până la urmă, scriem o poveste, sau chiar o istorie, pentru că ei acum sunt tineri, dar peste ani vor duce această poveste mai departe. Cunoscându-l foarte bine și pe Dan Melente, directorul școlii de aici, am apelat la ei și ne-am gândit cine ar putea să scrie această poveste împreună cu noi. Așa a venit și preotul Laurențiu Cristian Dumitru de la Parohia Ciocănești – Sârbi, un pasionat de tot ceea ce înseamnă istoria Ciocăneștiului, știe multe detalii legate de această localitate și chiar vrea să scrie o Monografie a satului. Ciocăneștiul este un sat plin de istorie, de multe evenimente prin care au trecut locuitorii de-a lungul vremii. Să nu uităm de drumul sării care mergea spre Asia, iar sarea era monedă de schimb. Ne-am gândit la începutul proiectului cu ce să contribuie fiecare, am cooptat profesorii de la școală care au ore de tradiții și obiceiuri din această zonă. Așa am țesut această poveste aici la Ciocănești unde am găsit o mână de oameni care face posibil să se întâmple asemenea lucruri. Chiar am dat exemplu această localitate pentru că tot încercăm să-i cooptăm și pe ceilalți colegi din alte comune să vină să vadă ce se întâmplă aici. Este destul de greu, dar nu este imposibil!”

A fost greu, dar nu imposibil…

De altfel, în completarea celor spuse de managerul Centrului Cultural Județean Călărași a venit și Dan Melente, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Ciocănești și care a punctat că într-adevăr punerea în practică a unui asemenea proiect este greu, dar nu imposibil, mai ales atunci când îți dorești să faci acest lucru.

”Nu este imposibil, mai ales că aici la Ciocănești avem o echipă extraordinară, formată din colegi cu suflet și care au pus multă pasiune în ceea ce au făcut. S-au chinuit să strângă toate aceste obiecte, omul de bază, trebuie să recunosc, este Silvia Melente, dar și ceilalți membrii ai echipei care și-au arătat dăruirea pentru participarea la acest proiect. Adevărul este că Ciocăneștiul are tradiții, doar că nu le-a pus în valoare și așa ne-am ambiționat să scoatem la iveală toate acestea. Mai ales că, am beneficiat și de implicarea comunității, a primăriei, a bisericii și chiar a Căminului de Bătrâni de la Ciocănești”, ne-a declarat prof. Dan Melente.

 Un muzeu ad-hoc în incinta Căminului cultural Ciocănești

Tot de la organizatori am aflat și cum au fost adunate laolaltă, ca într-un adevărat muzeu, obiectele ce au fost expuse și admirate de toți cei care au dorit să le vadă,  în incinta Căminului Cultural din Ciocănești.

”Am apelat la elevii școlii care le-a transmis părinților, bunicilor că vrem să facem acest proiect și avem nevoie de sprijinul lor. Să știți că au răspuns chemării noastre și ne-au pus la dispoziție aceste obiecte. Apoi am legat totul și de ansamblul nostru folcloric, adică între timp a apărut și acest proiect… ”, ne-a mai spus Dan Melente, completat cu mai multe amănunte de Silvia Melente:

”Când am văzut că Dorobanțu are ansamblu folcloric și Ciocăneștiul nu, cred că în aproximativ două luni ne-am mobilizat și azi avem și noi ansamblul ”Macii Bărăganului” de care suntem foarte mândri”.

O ladă de zestre veche – laitmotivul proiectului

Printre cele mai vechi obiecte expuse în sala Căminului Cultural Ciocănești se află, potrivit Silviei Melente, chiar o ladă de zestre de aici inspirându-se organizatorii și pentru denumirea acestui proiect.

”Cel mai vechi obiect este lada de zestre a soacrei mele pe care a primit-o de la mama ei și cred că este de pe la 1800. A fost păstrată de bunica, la rândul ei de mama soacră, apoi a ajuns în casă la noi și o mutam dintr-un loc într-altul… În momentul în care a fost nevoie să căutăm obiecte vechi lada a căpătat importanța cuvenită după cum observați, a fost poziționată într-un loc central și a devenit laitmotivul proiectulului  ”Ciocăneștii pământeni și lada lor de zestre”. Tot vechi sunt și cusăturile, dar destul de vechi sunt și uneltele de grădinărit și lucrat pământul la câmp, plugul, dar și putinica în care se păstra apa în zilele toride de vară. Și cămășile sunt foarte vechi…”, a mai adăugat Silvia Melente, consilier educativ Școala Ciocanești.

 Se dorește înființarea unui muzeu într-o școală veche

Organizatorii proiectului de la Ciocănești intenționează ca toate aceste obiecte adunate de la săteni să fie puse la început, în două săli de clasă libere din Școala Andolina, iar după ce va fi reabilitată o clădire, cu sprijinul primăriei în 2017, acestea vor fi cuprinse într-un spațiu muzeal unde cei ce iubesc istoria acestei localități să le poată admira.

Mai trebuie spus că pe tot parcusul derulării proiectului în localitate au avut loc mai multe ateliere de împletit pănuși, de cântat folclor și colind specific localității „Brezaia”, punerea grâului la încolțit – obicei de Sf. Andrei, alegerea fasolei, amenajarea expozitiei de fotografie veche, istoria bisericească a comunei sau „Șezătoare cu voinici”. La finalul proiectului a avut loc și un moment artistic, pe scena căminului cultural evoluând Corul Vatra Ciocănești, Camerata Danubii Calarasi, Ansamblurile Ansamblul Macii Bărăganului Ciocănești și Bărăganul Călărași, Ceata de Brezaieri din Ciocanești.

”Felicitări și mulțumiri elevilor, cadrelor didactice implicate și partenerilor noștri din acest proiect: Centrul Cultural Județean Călărași, Primăria Ciocănești, Parohia Ciocănești Sârbi. Ne regăsim cu noi provocări la ediția a III-a  2017!”, a ținut să puncteze prof. Dan Melente, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Ciocănești.

Felicitări și succes în continuare pentru noi proiecte, le-a adresat organizatorilor și primarul comunei Ciocănești, Pavel Petre, care i-a asigurat de tot sprijinul său pe viitor.

3 4 5 7 8 9 site-2 site-3 site-4 site-5 site-9 site-10 site-11 site-14 ultima

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.