Proiecte europene făcute pentru „șmecheri„ la Călărași!

0
783
Site-ul proiectului se află și acum în construcție la aproape doi ani de când a fost implementat.

Într-un raport al Curții de Conturi se specifică foarte clar neregulile semnalate chiar de ziarul nostru într-un material publicat pe 16 martie 2015 referitor la proiectele făcute pe bani europeni de la Călărași. Programul Operațional pentru Pescuit prin beneficiar FLAG, a avut ca obiectiv „valorificarea potențialului turistic prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră”, implementat de UATJ Călărași, un proiect care s-a dovedit că a fost făcut doar pentru a fi cheltuiţi nişte bani europeni care au ajuns la anumite firme cu scopul clar ca o parte din sume să se întoarcă sub formă de “paran-dărăt” în buzunarele cui trebuie.

Acest proiect, denumit (POP3) ar fi trebuit să vină în avantajul turistului călărășean cu trei trasee – două de pescuit și unul de bird watching. Primul traseu de pescuit se adresa în special pescarilor amatori, iar cel de-al doilea este pentru profesionști. Traseul de Bird Watching ar fi cuprins 10 puncte ce pot fi identificate cu ajutorul unui cod QR. Valoarea totală estimată a proiectului: 1.510.305.60 lei, valoarea eligibilă estimată: 1.218.000 lei iar valoarea neeligibilă estimată: 292.305.6 lei (TVA).

Managerul acestui proiect a fost Dănuţ Vasile iar sumele cele mai mari au ajuns la SC ELECTROSCOICA MAR SRL Constanţa, 519.999 lei fără TVA şi la SC NAVIO SRL Călăraşi, suma de 126.196 lei fără TVA, prin achiziţie direct, administratorul acestei firme recunoscând într-o discuţie cu unul dintre reporterii noştri că are unele legături de prietenie cu managerul proiectului. Şi în cadrul acestui proiect regăsim firma SC VEM SRL Călăraşi, firmă de unde s-au achiziţionat alte laptop-uri în valoare de 8.288,00 lei fără TVA, „abonată„ la mai toate proiectele implementate.

În momentul de față acest proiect este inaccesibil. Toate bunurile achiziționate pentru acest proiect sunt folosite în alte scopuri și chiar unele dintre ele mai deloc. De exemplu bărcile care ar fi trebuit să fie închiriate de așa zișii turiști se deteriorează într-un țarc aflat pe malul Borcei lângă pontonul Consiliului Județean Călărași. „Nu le-au mișcat de aici. Cum le-au adus așa sunt. Mai vine unu… din când în când și se uită la ele. În rest nu am văzut pe nimeni să le închirieze„, spune cel care păzește ambarcațiunile. La o căutare mai amănunțită, am descoperit și site-ul care ne spune cu ce se mănâncă acest proiect. Greu de găsit și de accesat, site-ul a fost abandonat, la fel ca și proiectul respectiv.

În raportul Curții de Conturi se specifică: „urmare a testării modului de funcționare a controalelor în ceea ce privește verificarea cererilor de rambursare depuse de beneficiarii FLAG s-a constatat că în cazul proiectului „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră”, beneficiar UAT Județul Călărași, cheltuielile solicitate la rambursare pentru servicii de consultanță nu au fost justificate cu documente suport corespunzătoare (fără detalierea activităților, a tarifelor și a timpului alocat)„.

(POP 3) – „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră„ – 1.510.305.60 lei.
Servicii de management de proiect – 121.910. lei (fără TVA) – SC BEST LEARN CONSULTING SRL Bucureşti.
Servicii de informare şi publicitate – 66.350 lei fără TVA – SC Media Print SRL
Servicii de audit financiar – 9.999 lei fără TVA – CABINET POTARNICHE
Furnizare de laptop-uri – 8.288,00 lei fără TVA – SC VEM SRL
Servicii mapare şi promovare trasee turistice – 126.196 lei fără TVA – SC Navio SRL
Furnizare rechizite, consumabile – 6.000 lei fără TVA – SC Arienta SRL
Contract de furnizare scaune sală meeting pentru ponton – 2.600 lei fără TVA – SC Mob Proiect SRL
Furnizare ambarcaţiune pentru remorcare ponton – 519.999 lei fără TVA – ELECTROSCOICA MAR CONSTANŢA.

CITEȘTE ȘI: Călăraşi. Promovare turistică cu bani europeni sau “para-ndărăt” în buzunarele cui trebuie?

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.