Călărași. Două unități de învățământ au primit distincția Steagul Verde și statutul de Eco – Școală

0
591

La  Seminarul Național organizat de către CCDG România în data de 15 oct. 2016 , Grădinița cu Program Prelungit ”Țara Copilăriei” a primit reconfirmarea statutului de Eco-Școală și păstrarea distincției  Steagul Verde. La același eveniment, Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu a devenit la rândul ei Eco – Școală și a primit Steagul Verde, după ce anul acesta a primit vizita Comisiei de evaluare națională a CCDG , membru cu drepturi depline al Fundației de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), care, în urma unei evaluări a activităților desfășurate pe parcursul a trei ani de zile, a acordat unității de învățământ, calificativul Foarte bine.

 Grădinița ”Țara Copilăriei” – Eco-Școală de 10 ani!

Înscrisă în Programul Mondial Eco-Schools încă din anul 2006, întreg personalul unității, coordonat de către prof. Daniela Soare s-a implicat în desfășurarea acțiunilor ecologice abordând temele propuse de program: managementul deșeurilor, apa, viața sănătoasă, plantări, curtea grădiniței.

 ”Steagul Verde se află  la loc de cinste în Grădinița ”Țara Copilăriei”  din anul 2010, când, în urma evaluării unitatea a primit  statutul de Eco-Școală. Reevaluată la fiecare doi ani, ”Țara Copilăriei” s-a bucurat de reconfirmarea Statutului de Eco-Școală primind după prima reevaluare ”Simbolul Steagul Verde” și după următoarele reevaluări, două ”trofee”.  După 10 ani de activitate sub Steagul Verde, trofeul Eco- Școala va fi înlocuit de ”Placheta aniversară” distincție pe care o primesc școlile cu merite deosebite. Sperăm că ne vom număra și noi printre acestea!”, a declarat prof. Daniela Soare, directorul unității de învățământ, apreciind că pentru Grădinița ”Țara Copilăriei” Programul Eco-Școala reprezintă un mijloc ideal de realizare a informării preșcolarilor privind problemele și eforturile societății de protejare și conservare a mediului, implicarea activă a copiilor în activitățile de protejare a mediului printr-o gamă de preocupări, de la activități de creație tehnico- științifice și aplicative, de poezie,  pictură la activități practic-gospodărești ce vizează înfrumusețarea grădiniței, a curții, a cartierului.

”Grădinița a câștigat prin participarea la un program educativ prin care formează copilului de astăzi deprinderi și abilități ecologice caracteristice viitorului cetățean; creșterea gradului de conștientizare a preșcolarilor și cadrelor didactice privind problemele de mediu, colaborări cu comunitatea locală, încheierea unor parteneriate. Felicitări tuturor celor implicați în acțiunile ecologice desfășurate  în  ”Țara Copilăriei” și mulțumim Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie! Ne bucurăm că facem parte din familia CCDG și așa cum ne-a urmat exemplul Gradinița cu Program Prelungit „Voinicel”, dorim să ni se alăture în această mare familie și alte grădinițe din Călărași!”, a mai spus directorul de la ”Țara Copilăriei”, Daniela Soare.

Prof. Adriana Butoi: ”Muncă de echipă cu un scop comun clar definit:pentru un viitor mai bun trebuie să fim responsabili în relația directă cu mediul înconjurător”

Adriana Butoi,  directorul Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu” ne-a declarat că Proiectul Eco-Școală a demarat pentru această unitate de învățământ în anul 2013-2014 și a însemnat muncă de echipă cu un scop comun clar definit:pentru un viitor mai bun trebuie să fim responsabili în relația directă cu mediul înconjurător.

”Anul acesta am primit vizita Comisiei de evaluare națională a CCDG, membru cu drepturi depline al Fundației de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), care, în urma unei evaluări a activităților desfășurate pe parcursul a trei ani de zile, a acordat școlii noatre calificativul ”Foarte bine”. Printre punctele tari evaluate de comisie s-au remarcat cele care au arătat că în unitatea şcolară se realizează activităţi de educaţie pentru mediu interesante, flexibile; coordonatorii Eco-Şcoala au o relaţie eficientǎ cu elevii, iar profesorii îl sprijină în realizarea activităţilor din planul de acţiune; școala se preocupǎ de atragerea de parteneri pentru a putea realiza activitǎţi de calitate; elevii demonstrază competenţe de comunicare şi sunt capabili să explice modul în care este necesară implicarea în activităţi de voluntariat; creaţiile elevilor sunt valorizate în expoziţii permanente sau temporare; este evidentǎ adecvarea acţiunilor din Planul de acţiune propus la TEMA anuală aleasǎ de Comitetul Eco; elevii demonstrază interes pentru continuarea programului şi participǎ şi la alte proiecte şi programe de educaţie pentru mediu și, nu în ultimul rând, unitatea şcolarǎ deţine un ambient plǎcut şi un spaţiu verde amenajat cu ajutorul elevilor voluntari”, a declarat directorul școlii.

De asemenea, prof. Adriana Butoi a precizat că a primit și unele recomandări de la comisia ce a evaluat activitatea eco a școlii printre acestea fiind cele referitoare la integrarea aspectelor legate de program în curricula şcolară: înţelegerea unor termeni, a necesităţii implicării în activităţi practice, conexiuni teoretice şi practice, lecţii în natură etc.

 ”Ne-a fost recomandat să realizăm activităţi care să aibă în vedere zilele din Calendarul Eco; întocmirea şi afişarea în sălile de clasă a unui dicţionar de termeni specifici care să fie însuşiţi de către elevi: biodiversitate, rezervaţie naturală, specii ocrotite etc.; formarea unor lideri de mediu implicaţi şi recunoscuţi de cǎtre colegi, pe care profesorul coordonator trebuie să-i determine să dezvolte programul ȋn propriile clase, dar și diseminarea programului în întreaga comunitate localǎ, pentru a face cunoscute ideile şi iniţiativele elevilor”, a spus prof. Adriana Butoi.

Cât despre distincția primită în cadru festiv, prof. Adriana Butoi a declarat:

”Premiul simbol Steagul Verde și Certificatul internaţional Eco-Schools ne-a fost înmânat la Seminarul Naţional „Parteneriat în Educaţia pentru Mediu”. Felicitări în primul rând elevilor, de la mic la mare, Rareș Toader, președintele Comitetului Eco al elevilor! Toate aprecierile noastre părinților și cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar si nedidactic, si, nu în ultimul rând, profesorilor coordonatori, Nicoleta Popa și David Elena! Mulțumim colaboratorilor și partenerilor, Primăria Municipiului Călărași și doamnei consilier local, prof. Camelia Croitoru! Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Călărași – ECO – ȘCOALĂ, un vis împlini! Drum frumos înainte!!!”, a ținut să felicite colectivul ce s-a implicat în toate acțiunile care au dus la primirea acestei disticții, prof. Adriana Butoi.

În semn de apreciere, pentru munca depusă pe parcursul organizării și coodonării activităților care au dus, în urma evaluării, la primirea Steagului Verde și a statutului de Eco – Școală pentru unitatea de învățământ ”Tudor Vladimirescu”, directorul grădiniței cu Program Prelungit ”Țara Copilăriei”, Daniela Soare și-a felicitat colega:

”Adriana, ești un om deosebit! Știi cum să ții oamenii uniți, știi secretul reușitelor! De azi, oficial, Școala Gimnaziala „Tudor Vladimirescu” are statutul de Eco-Școală! Felicitări echipei tale!”

da-2 da-3 da-4 da-5 da-6 grădinita, scoală, steagul verde

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.