Liceul „Barbu Știrnei„ și-a primit elevii după 28 de ani

0
265
Liceul Barbu Știrbei, Călărași

Deschiderea Liceului „Barbu Știrbei„ a fost una pe stil occidental cu programe artistice susținute de elevii liceului cu discursuri scurte și la obiect din partea autorităților. De remarcat faptul că de această dată deschiderea oficială a instituției de învățământ s-a făcut fără slujba oficiată de un sobor de preoți.

„De câţi ani e nevoie să facem o şcoală de la zero? Răspunsul vine din Călăraşi: 28. Studiile de fezabilitate au început pe vremea comunismului. Apoi, muncitorii mai mult au stat decât au lucrat. pentru că banii au venit puţini şi în tranşe. Clădirea a fost terminată acum câteva luni, iar aceasta este prima generaţie de elevi din Călăraşi care învaţă aici„, scriu jurnaliștii de la Digi 24.

Spaţii mari, clase dotate cu tehnică de ultimă generaţie, o sală de sport imensă şi un teren cu nocturnă. Aşa arată Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi. Dar, ca să ajungă la acest stadiu a fost nevoie de….28 de ani! Arhitectul judeţului era stagiar în 1988.

Laurenţiu Samoilă, arhitect şef al judeţului Călăraşi: „La asta… aşa a fost, a fost cu forcepsul. Dacă mai dura mult probabil că trebuia demolată”.

Povestea noii clădiri a început în 1988, cu proiecte şi cereri de finanţare. Abia în 1991 s-a pus prima piatră de temelie. Martor a fost Marian Gheorghe, fost elev al acestui liceu, acum angajat al primăriei.

Marian Gheorghe, director executiv la Direcţia Tehnică – Primăria Călăraşi: „Diferenţa e foarte mare. Aici vorbim de o clădire modernă care are integrată şi o sală de sport, vorbim de un teren de sport foarte modern”

Lucrările s-au oprit apoi, din lipsă de bani, în 2006. S-a mai muncit cât de cât doi ani mai târziu. Demersurile pentru o nouă finanţare au fost reluate în 2013, de actualul primar.

Dan Dragulin, primarul municipiului Călăraşi: „Cred că nu a interesat pe nimeni ca această şcoală să fie realizată În patru ani de zile ar fi existat posibilitatea, cu o finanţare conrespunzătoare, ca această clădire să fie dată în folosinţă”

Cladirea a fost gata în urmă cu doar câteva luni. Apoi, mobilată. Toată tehnica din laboratoare şi sălile de curs a fost cumparată cu banii pe care şcoala i-a câştigat în urma unui concurs – 20.000 de euro. O altă bătaie de cap a fost curtea instituţiei.

Eufrosina Amza, directorul colegiului naţional: „Chiar soţul meu s-a ocupat de defrişarea spaţiului verde care era şi de cărarea moluzului respectiv şi, în colaborare cu Primăria, a urmat partea a doua de înfrumuseţare”.

Foştilor elevi, dar şi localnicilor, le vine greu să creadă că au scăpat de veşnicul şantier.

De-a lungul celor 28 de ani, clădirea a înghiţit 7 milioane de lei.

Sursa: www.digi24.ro

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 15 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.