Atenție, călărășeni! DSVSA a depistat bacterii E-coli și la Călărași!

0
1740

Escherichia Coli (E.coli), bacteria care a făcut numeroase victime în anumite orașe din țară dar și peste hotare, a fost depistată și la Călărași! (DSVSA) Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, a făcut public acest lucru la solicitarea ziarului Ediția!

DSVSA București a demarat „Planul Naţional de Control„ pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, acțiune care a început pe 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016. Acesta presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud. În urma acestor controale, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă în județele: Giurgiu; Vaslui; Iași; Timiș și, mai nou și la Călărași

La nivelul județului Călărași, implementarea Planului pentru descoperirea bacteriei E-coli verotoxigenă se derulează pe un singur tip de produse și anume: „test sanitație carcasă bovină (carne bovină proaspătă). La cererea ziarului nostru, DSVSA Călărași ne-a informat că: „au fost recoltate un număr de 19 probe de către medicul veterinar oficial desemnat de către DSVSA din care 3 probe au furnizat rezultate pozitive pentru E Coli. Pentru aceste situații (rezultate pozitive), DSVSA Călărași prin medicul veterinar oficial, a dispus operatorului economic întocmirea și implementarea unui program de măsuri…„.

Din păcate, DSVSA Călărași nu ne-a informat cu privire și la unitățile unde s-a descoperit această bacterie, cu toate că, ziarul nostru solicitase în scris acest lucru.

Bacteria E -Coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

Măsuri de protecţie:

– spălarea temeinică a mâinilor cu apa şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc);
– spălarea sub jet de apa a fructelor şi legumelor proaspete;
– atenţie la persoanele care manipulează mâncarea copiilor-igiena mâinilor lor;
– tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii);
– depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente;
– fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum;
– evitarea manipulării în condiţii de igiena precară a alimentelor;
– persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.