Călărași. Antim Ivireanul, Sfântul care-i protejează pe bătrânii căminului ce-i poartă numele

0
678

„Să nu ne trufim întru inimile noastre, pentru orice ce bine am face, că ne vom pierde plata ostenelii şi în scurt să ne ferim de toate lucrurile cele rele şi necuvioase, care ne vatămă la suflet şi se bucură vrăjmaşul nostru diavolul de ele, ci numai să poftim pururea să facem fapte bune şi plăcute lui Dumnezeu, pentru că rămân fără de moarte şi vom lua plată la ceruri pentru el „, spune într-una din cugetările sale Antim Ivireanul 1650 – 1716

În fiecare an, pe 27 septembrie, beneficiarii Căminului de Bătrâni ”Sf. Antim Ivireanul” din Călărași, alături de conducerea instituției, participă la slujba de pomenire închinată protectorului acestui așezământ social. În ultimii patru ani, de când la conducerea căminului se află directorul Mihai Alexandru, evenimentul dedicat acestei sărbători a fost organizat astfel încât momentul să fie marcat așa cum se cuvine. De altfel, alături de vârstnicii căminului la slujbă au participat de fiecare dată și alți credincioși din municipiul reședință de județ, dar și personalități din administrația publică locală și județeană. Slujba a fost oficiată de preotul Alin Alexandru Badea împreună cu un sobor de preoți. Momentul de închinăciune a fost unul inportant pentru persoanele instituţionalizate în acest cămin, bătrânii rugându-se pentru sănătate și zile liniștite. Le-au fost alături bătrânilor într-o așa importantă zi de prăznuire a Sf. Antim Ivireanul și un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Călărași, dar și oficialități: Dragoş Coman şi Viorel Ivanciu, viceprimarii municipiului reşedinţă de judeţ; Emil Muşat, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean; Otilia Mărgărit, directoarea adjunctă a Şcolii Gimnaziale „Carol I”; Ilinca Enescu, profesoară în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Florentina Toneanu, consilier local; Mihai Adrian Toneanu, şef serviciu al Cantinei de Ajutor Social; Alina Jipa, managerul Centrului Cultural Judeţean, dar şi alţii.

“Cel puțin de când sunt eu director aici, adică de patru ani, sărbătorim hramul acestui cămin. De fiecare dată, am primit ajutor şi de la persoane din afara Primăriei. În afară de domnii primari şi de domnii viceprimari, care sunt şi am toată încrederea că vor fi alături de mine în tot ceea ce vom întreprinde pe viitor, au mai fost şi alte persoane care ne-au oferit sprijinul și trebuie să-i amintesc cu această ocazie: Florentina Toneanu, consilier local, Ilinca Enescu, profesor la Liceul Teoretic ‘Mihai Eminescu’, Ilie Belaconi, un domn din Drajna, care ne-a ajutat de fiecare dată când am apelat la dânsul, Jeni Anghel, care a oferit pachete celor care au participat la slujbă”, a declarat Mihai Alexandru, directorul Căminului de Bătrâni ”Antim Ivireanul” mărturisind că deși crede că nu este agreat de toată lumea, va face tot ce-i stă în putință ca activitatea în cadrul instituției să intre în linie dreaptă.

”Pentru mine a fost o mare bucurie că am putut sta de vorbă cu ministrul Muncii şi am avut o mare satisfacție să văd că a fost mulțumit să afle că suntem interesaţi să intrăm în legalitate și în acest sens am primit sprijin din minister. Deşi sunt în aşteptare 900 de dosare, pot să spun că am primit un mare ajutor din partea ministerului, iar într-o săptămână am depus documentele, au fost verificate şi mi s-a dat ok-ul pentru toată documentaţia depusă. În cursul acestei săptămâni  mă voi deplasa la Bucureşti, la minister, cu restul de documente solicitate. Fac aceste eforturi pentru că sunt nişte fonduri europene pentru reabilitare termică şi cred că în cel mai scurt timp voi obţine şi licenţa de funcţionare. Primăria Călăraşi, prin Biroul de Accesare a Fondurilor Europene, se va ocupa de demararea procedurii pentru obţinerea de fonduri europene privind reabilitarea termică a căminului”, a mai adăugat directorul Căminului de Bătrâni „Sfântul Antim Ivireanul” Călărași.

Un gând bun pentru persoanele insttuționalizate în așezământul social de la Călărași, a avut și Emil Mușat, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi:

„Pentru toţi cei care trudesc în acest aşezământ şi care astăzi îşi aniversează ziua numelui, le urăm cu toţii sănătate. Ce am învăţat în ultima perioadă atât eu şi cred că dumneavoastră în fiecare zi? Am învăţat că în viaţa aceasta ne bucurăm şi ne jertfim. Fiecare se jertfeşte pe drumul vieţii, unii poate ceva mai mult. Sunt oameni care îşi aduc jertfa vieţii trudind în acest aşezământ. Acelora care îşi săvârşesc astfel truda vă doresc sănătate pentru a putea fi alături de cei care astăzi au nevoie de ajutorul dumneavoastră. Am mai învăţat că iubirea creştină, că iertarea şi că bunătatea sunt căi pe care dacă mergem, în mod sigur la capăt ne va aştepta o lumină. Mergând către lumina aceasta, pe drumul bunătăţii, pe drumul iertării şi pe drumul iubirii creştine, să ne bucurăm cu toţii de comunitate, de faptul că suntem împreună astăzi. Vreau să le urez oamenilor din cămin linişte şi multă sănătate”.

De asemenea, preotul Alin Alexandru Badea le-a urat sănătate enoriașilor prezenți la slujba de pomenire și le-a mulțumit preoților prezenți:

”Vă doresc să fiţi sănătoşi! Mulţumim preoţilor care au fost alături de noi la săvârşirea Sfintei Liturghii, oamenilor de la strană şi dumneavoatră, celor care astăzi aţi fost alături de noi pentru a aduce aici în acest aşezământ o rugăciune Sfântului Antim Ivireanul ca să o ducă Bunului Dumnezeu”.

„În ceea ce mă privește, educația nu înseamnă numai ‘să predai elevilor lecţii’. Înseamnă și să le trezești interesul pentru tot ce înseamnă societate, pentru semenii lor care au nevoie de ajutor, asta însemnând chiar şi o vorbă bună spusă într-un anumit moment. O parte dintre minunații mei elevi de la Liceul Teoretic ‘Mihai Eminescu’ au dorit să participe astăzi alături de ‘diriga’ la slujba ținută de preoți la Căminul de Bătrâni ‘Sfântul Antim Ivireanul’”, a ținut să puncteze și prof. Ilinca Enescu.

 Rolul lui Antim Ivireanul în propășirea culturii române

Antim Ivireanul  a fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII. Născut probabil în 1650, în Iviria (Georgia sau Gruzia), ucis cândva în intervalul septembrie–octombrie 1716 de către ostași turci.

Luat de tânăr în robie de turci și dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, trăind în preajma Patriarhiei ecumenice, unde a învățat sculptura în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum și limbile greacă, arabă și turcă; probabil, tot acum a fost călugărit sub numele Antim și hirotonit ieromonah. Prin 1689 – 1690 a fost adus de Constantin Brâncoveanu în Țara Românească. Aici a învățat limbile română și slavonă, precum și meșteșugul tiparului. În 1691 i s-a încredințat conducerea tipografiei domnești din București, în care a imprimat 4 cărți. După 1696 a fost numit egumen la Mănăstirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimând 15 cărți (7 grecești, 5 românești, una slavonă, una slavo-română, una greco-arabă).  Între 1701 și 1705 și-a reluat activitatea la București, unde a tipărit alte 15 cărți (11 grecești, 2 românesti, una slavo-română, una greco-arabă). Pe data de 16 martie 1705 a fost ales episcop de Vâlcea, unde la tipografia de la Mănăstirea Govora, tipărește alte 9 cărți (3 românești, 3 slavo-române, 3 grecești). La 28 ianuarie 1708 a fost ales mitropolit al Ungrovlahiei, fiind instalat în funcție pe 22 februarie al aceluiași an. În această calitate, înființează ca și la Râmnicu Vâlcea o tipografie la Târgoviște, unde a tipărit un număr de 18 cărți (5 grecești, una slavo-română, una slavo-româno-greacă, 11 românești).  În 1715 tipografia a fost mutată la București, unde a mai imprimat alte două cărți grecești. Prin tipografiile infiintate cu sprijinul lui Petru Movila, fiu de voievod moldovean ajuns mitropolitul Kiev-ului, cartile religioase se raspandesc si contribuie la unificarea limbi romane literare. Prin cele 63 tipărituri, lucrate de el însuși, coordonate sau patronate, în limbi diferite și de o mare diversitate, prin numeroșii ucenici pe care i-a format, este considerat – alături de Diaconul Coresi – cel mai mare tipograf din cultura medievală românească. A avut un rol însemnat în introducerea completă și definitivă a limbii române în slujbă. Deși româna nu era limba sa nativă, a reușit să creeze o limbă liturgică românească limpede, care a fost înțeleasă de contemporanii săi și este folosită până astăzi. În manuscris a rămas și opera sa omiletică, Didahiile (cu 28 predici la diferite sărbători și 7 cuvântări ocazionale).

Analiza cărților originale publicate, dar și a celor două manuscrise duce la constatarea că Antim Ivireanul avea nu numai o frumoasă cultură teologică, ci și una profană întrucât folosea nu doar citate din Biblie, dar și din literatura patristică, respectiv din filosofi antici. În multe din ele făcea o critică vehementă a moravurilor vremii. Didahiile îl așază, fără nicio îndoială, în rândul celor mai de seamă predicatori creștini din toate timpurile.

Fiind un apărător energic al drepturilor Bisericii ortodoxe și a poporului român, dar mai ales din pricina atitudinii sale fățiș antiotomane, în toamna anului 1716, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, a fost înlăturat din scaun, închis, caterisit de patriarhul ecumenic și condamnat la exil pe viață în mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. În drum spre locul exilului, a fost ucis de ostașii turci și trupul aruncat undeva în râul Marița sau în Tungea, dincolo de Adrianopol. Câțiva ani mai târziu, Patriarhia Ecumenică a ridicat această nedreaptă caterisire și a fost reabilitat. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992, fiind prăznuit în fiecare an la 27 septembrie.

În Căminul de Bătrâni ”Sf. Antim Ivireanul” din Călărași își duc viața de zi cu zi 40 de beneficiari.

DSC05942 DSC05946 DSC05953 DSC05955 DSC05962 DSC05966 DSC05984 DSC05986 DSC05990 DSC06003 DSC06009 DSC06017 DSC06018

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.