Sala Polivalentă poartă numele celui care a implementat ”jocul de handbal în 7” la Călărași, prof. ION NEAGU

0
689

În urma votului consilierilor locali pe marginea proiectului de hotărâre din plenul ședinței ce a avut loc în luna februarie a.c., Sala Polivalentă din Călărași, situată pe strada Alexandru Sahia nr. 1, a primit denimirea de  ”ION NEAGU”, profesorul care promovat handbalul călărășean. O inițiativă demnă de luat în seamă a autorităților locale, doar că familia regretatului profesor a aflat că sala îi poartă numele acestuia, trecând prin zona parcului Dumbrava.

”Ne plimbam, într-una din zilele trecute pe aleile Parcului Dumbrava și atenția ne-a fost atrasă spre Sala Polivalentă, unde am văzut că numele profesorului apare pe pancarta de la intrare. Ne-a făcut plăcere să vedem că autoritățile locale au făcut un asemenea gest de recunoștință, știam de unele discuții în acest sens, dar nu ne-a spus nimeni că s-a concretizat ceva. Oricum, nu poate decât să ne bucure această inițiativă și să sperăm că la Călărași se va face performanță în sportul pe care l-a iubit atât de mult prof. Ion Neagu”, ne-au declarat apropiați ai familiei, cu un ușor regret că nu a existat un moment oficial la care să fie și ei prezenți, atunci când s-a luat această decizie.

Și pentru că foarte mulți dintre călărășeni s-au întrebat cine este persoana al cărui nume a fost atribuit Sălii Polivalente din municipiul reședință de județ, membrii familiei ne-au pus la dispoziție și o fotografie a prof. Ion Neagu. De asemenea, mai multe informații vin din documentele ce au însoțit proiectul de hotărâre, propunerea aparținând primarului Dan Drăgulin.

”Regretatul profesor Ion Neagu, trecut în neființă de curând, a venit la Călărași în perioada anilor 60 și a fost cel care a implementat ”jocul de handbal în 7” în municipiul nostru. A fost pionierul disciplinei respectine, care ulterior, prin efortul și entuziasmul celor care i-au fost elevi – deveniți profesori, a fost consolidat, culminând în prezent cu activitatea mai mult decât merituoasă în elita națională.

Performanțele deosebite obținute de prof. Ion neagu cu echipele de handbal pe care le-a pregătit, stau mărturie în acest sens. A pus bazele Școlii Sportive de elevi (SSE), încă din 1965. Prima secție a noii structuri a fost cea de handbal iar primul profesor și primul director al SSE, a fost prof. Ion neagu. Ulterior, CSS și secția de handbal s-a dezvoltat devenind o adevărată pepinieră a sportului de performanță, ocupând în permanență locuri fruntașe în competiții naționale. Meritul acestui profesor a fost cu atât mai mare cu cât în rândul elevilor sportivi, pregătiți de domnia sa, mai mulți au ajuns în loturile naționale, după cum urmează:

Tase Ioan – lot național de handbal, multiplu medaliat la diferite competiții internaționale; Odae Constantin – lot național de handbal medaliat la competiții internaționale; Deacu Ștefan – lot național; Dumitru Ștefan – lot național.

La fel de mirituos este și faptul că elevii sportivi pregătiți de prof. Ion neagu au ajuns în societate cetățeni respectabili, care s-au impus la locurile de muncă și au făcut cinste celui ce i-au pregătit și educat. Putem menționa: Lozeanu gabriel, inginer, director ILSA Călărași; Dan Constantin – ziarist; Voiculescu Florin – prof. Amtrenor la mai multe loturi naționale – handbal; Sift Aurel – prof. Director la Școala Mircea Vodă Călărași; Cohuț mihai – profesor decedat; Deculescu Ilie – inginer decedat; Dragomir Mircea – profesor; Stamu Mihai – inginer; Tase Ioan – colonel în rezervă; Odae Constantin – profesor; deacu Ștefan – profesor; Dumitru george – inginer decedat; Bogatu Aurel – profesor, președinte SLIJ Călărași; Iancu Costel – profesor; Lefter Georgeta – profesor; Vasile Petre – profesor; Anton Dumitru – administrator de patrimoniu; Țuțuianu Daniel – profesor; Dinu Viorel – profesor.

Toate aceste lucruri prezentate, reprezintă numai o parte din rezultatele remarcabile ale celui care a fost prof. Ion neagu – promotorul handbalului călărășean.

Pentru aceste considerente și pentru că în momentul de față handbalul călărășean face cinste urbei noastre, creând o emulație în rândul tinerilor și stârnind interesul a cât mai mulți cetățeni, vă adresăm propunerea ca Sala Polivalentă din municipiul Călărași, situată pe strada Alexandru Sahia nr.1, să poarte numele ION NEAGU” se arată în Expunerea de motive, document semnat de primarul Dan Drăgulin și care a însoțit Proiectul de hotărâre votat de toți consilierii prezenți în ședința din data de 25 februarie 2016.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.