Procesiune cu icoana Maicii Domnului cu pruncul de mână de la Mânăstirea Sihăstria Voronei, la Călărași

0
1155

În perioada 02 – 04 septembrie 2016, cu arhiereasca binecuvântare și implicare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o procesiune cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor din județul Călărași. Este o icoană unică între icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876.

Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:

 Vineri, 02 septembrie 2016:

La ora 17:00, va avea loc primirea Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de mână la Intersecția cu Strada Nicolae Titulescu – strada București – de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada București până la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde Icoana Maicii Domnului va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş, alături de Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina spre închinare tuturor credincioşilor.

De la ora 19:00 – Acatistul Maicii Domnului, slujba Vecerniei Priveghere și Taina Sfântului Maslu.

Sâmbătă, 03 septembrie 2016:

De la ora 07:00–10:00 –  Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie.

De la ora 18:00 – slujba Vecerniei și Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu. 

Duminică, 04 septembrie 2016:

Începând cu ora 09:00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Împreună rugători vor fi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi credincioşi. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la Mănăstirea Sihăstria Voronei va rămâne spre închinare până duminică, 04 septembrie 2016, ora 13:00, când delegația va pleca din Municipiul Călărași.

Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei se află o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână.  Este o icoană unică între icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876. Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat să sugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căile întortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şi manifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea din Egipt sau Maica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite. O caracteristică a acestei icoane este faptul că privitorul are senzaţia sau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află, atunci când o priveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui. Icoana nu a fost restaurată niciodată şi deşi culorile şi-au mai pierdut din strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşi păstrează claritatea peste ani.

Potrivit site-ului ortodoxia.rol.ro icoana de la Sihăstria Voronei este considerată a fi făcătoare de minuni. Pentru prima dată în iconografia românească, Fecioara este reprezentată ținându-și Fiul de mână, și nu în brațe. Călugării spun că este făcătoare de minuni, deoarece din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevărate.  Această reprezentare are și un caracter revelator. Când o mamă își ține fiul de mână, transmite grija pe care i-o poartă pruncului său. Fiul își pune toată încrederea în ea, iar mama îi călăuzește pașii. Astfel, această icoană arată de ce Maica Domnului este „mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită decât serafimii”, deoarece este cea care a călăuzit pașii „Celui ce poartă de grijă la toată făptura”.
Credincioşii care se închină la icoană le-au spus vieţuitorilor mănăstirii că simt ajutorul divin, însă nu există mărturii scrise despre minuni făcute de aceasta. „Au fost câteva semne. În anii ’80, înaintea unui cutremur, icoana Maicii Domnului a plâns şi, deşi s-a încercat prin restaurare ştergerea urmei de lacrimă, a rămas (..) Ultimul semn a fost după anul 2000, când icoana a răspândit câteva picături”, a relatat stareţul Mânăstirii Sihăstria Voronei.
Un miracol a trăit şi un credincios venit la mănăstire pentru a se vindeca de o suferinţă trupească şi care le-a povestit călugărilor că a fost „certat” de Maica Domnului că nu avea postura potrivită atunci când se ruga în faţa icoanei.
Starețul mănăstirii a spus că icoana a fost realizată de Vladimir Machedon, un pictor de pe malul Prutului, acesta ar fi început pictura pe când avea 100 de ani. Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, ani în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materiale, fonduri şi culori.
Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire ortodoxă de călugări situată în comuna Vorona, în apropierea orașului Botoșani. Potrivit tradiției, prin anul 1600, aici s-au așezat câțiva călugări veniți din Rusia, care au ridicat o bisericuță din lemn și au înființat Mănăstirea Vorona.
icoana_sihastria manastirea-sihastria-voronei

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.