Adriana Prägert: ”Nu există ceva mai important decât educația”

0
669

Acesta a fost titlul articolului, apărut în urmă cu ceva vreme în ”Badische Zeitung” , o publicație locală din Germania, prin care s-a încercat sensibilizarea opiniei publice, în special a unităților de învățământ din zonă, pentru donarea de mobilier școlar necesar unei școli din județul Călărași. Semnalul dat în presă de Adriana Prägert a avut ecou și astfel, elevii Școlii Gimnaziale din comuna Alexandru Odobescu vor beneficia de mobilier la începutul acestui an școlar. Inițiativa acesteia a fost primită cu bucurie de către autoritățile locale, cu atât mai mult cu cât, unitatea de învățământ,  reabilitată printr-un proiect european, nu avea dotările necesare în ceea ce privește mobilierul școlar.

Așadar, după ce a reușit să doteze, ca urmare a mai multor transporturi efectuate între Germania și Călărași, toate clasele Școlii Gimnaziale nr. 2 Modelu,  Adriana Prägert a ajuns de data aceasta în comuna Alexandru Odobescu, unde a adus mobilier școlar necesar claselor de curs, dar și pentru secretariat și cancelarie. De asemenea, au fost aduse imprimante și mai multe scaune pentru copiii de grădiniță. Mai multe despre acest transport ne spune chiar cea care l-a organizat și care și-a folosit, practic, toată vacanța, pentru a ajunge la destinație, astfel încât elevii școlii din Nicolae Bărcescu să înceapă școala cu mobilier în clase.

”Mă bucur să vă revăd, pentru al treilea an consecutiv în județul Călărași, dar primul an la Nicolae Bălcescu. Inițial am avut de gând să revin la Modelu, dar spre fericirea mea, școala de acolo este prinsă într-un proiect european de reabilitare în acest moment și atunci am stat puțin pe gânduri dacă să accept sau nu donațiile. Sinceră să fiu, nu știam cui să le donez, nu cunosc școlile din împrejurimi și așa am apelat la redacția Ediția, publicație cu care am colaborat atunci când am venit la școala din Modelu. Așa am luat legătura cu voi și la simpla mea întrebare dacă aveți cunoștință de vreo școală care are nevoie de mobilier, în acest moment pot afirma cu multă bucurie că am ajuns aici la Nicolae Bălcescu în această micuță și frumoasă școală care, tot printr-un proiect european, a fost reabilitată pentru a fi redată învățământului local. M-a impresionat în mod plăcut că persoanele cu care am intrat în contact aici s-au bucurat foarte mult de mobilierul școlar pentru clasele I – IV. Conform necesarului pe care l-am primit, am reușit să mă încadrez, inclusiv pentru cancelarie și secretariat. După cum ați văzut am putut descărca TIR-ul cu ajutorul unor cetățeni din localitate și am fost impresionată că atât primarul Nicolae Eremia, cât și viceprimarul Gheorghe Dinu au fost de față și că sunt mulțumiți de mobilierul pe care l-am adus. Se vede că aici există o echipă sudată în administrația locală, oameni care au mereu în atenție asigurarea unui învățământ de calitate. Am văzut deja cum a fost așezat cât de cât mobilierul în clase, dar la final oamenii de aici vor ști cum și unde este necesar, astfel încât la începutul anului școlar elevii să se bucure că au asemenea mobilier în clasele lor”, ne-a declarat Adriana Prägert, punctând deschiderea și implicarea financiară, pentru o asemenea acțiune, a edilului Nicolae Eremia.

De altfel, alături de sprijinul financiar necesar pentru costurile de transport care a venit din partea administrației comunei Alexandru Odobescu, pe Adriana au impresionat-o și reacțiile de bucurie venite din partea cadrelor didactice prezente și ale personalului auxiliar al școlii, dar și cuvintele de mulțumire primite din partea unei doamne consilier local, Niculina Paul.

”De asemenea, am fost foarte impresionată de reacția unei doamne învățătoare, Emilia Scîntei, care efectiv s-a bucurat ca un copil atunci când a văzut băncuțele ce vor fi ocupate din această toamnă de clasa ei. M-a impresionat pentru că știu că avem cadre didactice extrem de bune, avem copii foarte inteligenți și tocmai acesta este motivul pentru care mă zbat să le ofer, cât de cât, un confort în școală”, ne-a mai spus Adriana Prägert.

 Adriana Prägert : ”Eu trăiesc pe principiul că nu există probleme, ci doar soluții. Iubesc enorm copii, respect foarte mult cadrele didactice”

Întrebată pentru ce face toate acestea, deoarece nu e chiar ușor să te zbați, să-ți rupi din timpul tău liber, să lași pe planul doi familia, să-ți strici vacanța și să alergi după mobilier sau rechizite școlare pentru a le strânge într-un loc, apoi toate acestea urcate într-un TIR sau chiar două, și transportate către România, Adriana ne-a răspuns:

”Este o întrebare aparent simplă. Eu trăiesc pe principiul că nu există probleme, ci doar soluții… Iubesc enorm copii, respect foarte mult cadrele didactice care lucrează cu acești copii în fiecare zi, este foarte greu să predai, să dai mai departe știința acumulată. O fac din respect față de cadrele didactice și din altruism, dar mai ales că am suflet de român. Eu sunt româncă, sunt doar încetățenită… Am fost nevoită să renunț la cetățenie în anul 2004 ca să pot intra în învățământul superior în Germania, pe vremea aceea nu puteam să avem dublă cetățenie. Că sunt cetățean german la ora actuală nu are nimic de-a face cu ființa mea. Și acolo unde stau, în Germani, sunt înconjurată de foarte mulți români. Copilul meu vorbește limba germană și limba română. Mi se pare foarte important în viață să nu uităm de unde am plecat.”

Adriana: ”Sigur că îmi doresc să revin!”

Având în vedere înțelegerea și colaborarea bună pe care a avut-o la acest prim transport cu primarul Niculae Eremia, Adriana și-a exprimat intenția de a reveni la Alexandru Odobescu și cu alte donații necesare în școlile din localitate.

”Sigur că îmi doresc să revin! Am stabilit cu domnul primar Eremia să păstrăm legătura directă și dacă mi se deschide drumul, financiar vorbind, mă refer la un sprijin pentru transport, eu nu mai trebuie să caut, acum mi se oferă ceea ce voi solicita pentru donații. Am nevoie doar de liste concrete și cred că și elevii din clasele V – VIII s-ar bucura de mobilier școlar, material didactic… Aș planifica chiar să vin spre sfârșitul lunii octombrie sau dacă nu, poate la anul de Rusalii”, a conchis Adriana Prägert

În finalul discuției noastre, Adriana a ținut să le mulțumească tuturor celor care au ajutat la încărcarea și descărcarea mobilierului, primarului Niculae Eremia și viceprimarului Gheorghe Dinu, cadrelor didactice și personalului auxiliar care au aranjat mobilierul în clase și, nu în ultimul rând, persoanelor și instuțiilor de învățământ pentru donațiile din Germania și de asemenea domnului avocat care a trimis spre școala din Bălcescu mobilierul ce va fi folosit pentru secretariat. Mai trebuie spus că Adriana Prägert a fost însoțită de mătușa sa, Rodica Cheța, cadru didactic cu o vechime de peste 40 de ani și de verișoara sa Adriana Ciurariu, asistent în cadrul Secţiei de Geriatrie a Spitalului județean Călărași, ambele dând o mână de ajutor la montarea unor piese din mobilier.

Click aici pentru a vedea materialul apărut în presa Germană despre Școala Gimnazială Alexandru Odobescu în Germania: www.badische-zeitung.de

Mesajul Adrianei Prägert

 

IMG_0118 IMG_0115 IMG_0113 IMG_0109 IMG_0107 IMG_0103 IMG_0119 IMG_0102 IMG_0098 IMG_0097 IMG_0013 foto 4 bănci foto 3 munca foto 2 primar foto 1 adriana 4 3 2

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.