Călărași. Un tânăr infectat cu HIV cerșește pe străzi!

0
1314

Ne mai mirăm că prin spitale nu găsim o pastilă de algocalmin sau feșe sterile? Dar că bolnavii infectați cu HIV să ajungă să cerșească pe străzi într-un oraș al României Europene, o mai mira pe cineva? Cu siguranță că nu, după ce veți citi întâmplarea de mai jos…

”Puteți să mă ajutați și pe mine cu niște bani, vă rog? Doar ce-am ieșit din spital și vreau să ajung la mătuși-mea la Oltenița și nu am bani de autobuz. Sunt și bolnav…”, așa ne-a abordat, în urmă cu câteva zile, un tânăr care, la prima vedere, n-ai fi zis că suferă de vreo boală, ba mai mult, chiar ne-am mirat puțin cum de un bărbat în plină tinerețe, bun de muncă, s-a apucat de cerșit pe străzile orașului.

Nedumerirea noastră s-a spulberat imediat ce l-am întrebat de ce afecțiune suferă și acesta ne-a răspuns tranșant:

”Am SIDA!”

Nu că n-am fi auzit vorbindu-se de atâtea ori, pe mai toate canalele de informare posibile, despre infecția HIV, ce înseamnă aceasta, cum se transmite, cum se manifestă și tot ceea ce presupune tratarea unei asemenea boli, dar modul în care tânărul din fața noastră a rostit diagnosticul pus de medici, aproape că ne-a lăsat fără cuvinte.

”Și de ești pe stradă? Nu ai și tu un tratament adecvat? Unde ai fost internat? În ce spital? Dacă minți și vrei să păcălești lumea ca să obții bani?”, au fost întrebările ce ne-au venit imediat în minte și pe care i le-am pus bărbatului ce aștepta, parcă nu numai milă, ci și ceva bănuți.

”Stați că vă și arăt!”, ne-a răspuns omul și a scos din buzunar niște documente învelite într-un celofan.

Așa am aflat că tânărul avea un act de identitate provizoriu, eliberat doar pe un an de zile, că locuiește în Călărași și că are 33 de ani. Este lesne de înțeles din ce motiv nu-i vom dezvălui numele, deși acesta nu s-a ferit să ne pună la dispoziție toate documentele pe care le avea asupra sa. Din biletul de externare, eliberat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și tropicale  ”Victor Babeș” – Secția Boli Infecțioase adulți (HIV-SIDA) reieșea foarte clar că bărbatul a fost diagnosticat cu:  ”infecție HIV asimptomatică A2; stomatită micotică episod; gastroduodenită acută; etilism cronic; tulburări de alimentație; toxicomanie IV afirmativ sevrată”.

De asemenea, din același document aflăm că situația în care se găsește tânărul de 33 de ani reprezintă un caz social, iar internarea pacientului în spital a fost făcută în perioada 2 – 8 august 2016.

Așadar, infectat cu HIV, la doar 33 de ani, tânărul  a recunoscut în fața medicilor că s-ar fi drogat timp de 10 ani cu coaină și heroină, undeva prin Madrid, revenind în România anul acesta prin luna aprilie. Din biletul de externare mai reiese că acesta nu ia nicio medicație în acest moment, nu are asigurare medicală și nici card de sănătate. De altfel, acest lucru ni l-a spus și nouă atunci când l-am întrebat dacă urmează cu un tratament adecvat acestei infecții sau dacă trebuie să se interneze în spital pentru acest lucru.

”Dacă nu am asigurare, nu mă internează nicăieri, nu am nici bani, nu lucrez…”, ne-a spus bărbatul infectat cu HIV.

Nici nu știi cum să reacționezi în fața unui asemenea caz social în care se afla tânărul din fața noastră, dar în același timp te gândești că orice i s-ar fi întâmplat de-a alungul anilor, are și el dreptul la un tratament în această țară și, bineînțeles, dreptul la viață! Știm din start ce înseamnă această boală, necruțătoare de altfel, și nu suntem noi în măsură să-l judecăm de ce și cum a ajuns în această situație. Important ar fi ca omul să aibă acces la servicii medicale și la tratament adecvat. Numai că, din nefericire pentru el, acest lucru nu prea pare posibil din simplul motiv că nu este asigurat medical! Cine și cum ar trebui să-i dea omului o șansă, nu știm! Cert este că tânărul care a ajuns să cerșească pe străzi, posibil un leu pentru o pâine, își trăiește viața așa cum se poate de la o zi la alta, fără a beneficia de o medicație necesară într-o atare situație.

Având în față un asemenea caz, ar fi important de reținut că deși virusul nu se transmite prin simpla conviețuire cu un partener seropozitiv, în cadrul unei familii trebuie respectate câteva reguli pentru evitarea contactului sânge-sânge  (obiecte de uz personal sau ace ce pot fi contaminate cu sânge). Exemple: periuța de dinți, lama de ras, forfecuța de unghii- strict personale; acele de seringă/canulele folosite trebuie depozitate în containere speciale (nu se introduc în ambalajul de plastic inițial).

Potrivit site-ului medfam.ro, numărul persoanelor infectate cu HIV este în continuă creștere. Oricine poate fi infectat, indiferent de rasă, religie și orientare sexuală. Riscul unei pandemii a infectiei cu HIV nu a fost niciodatã atât de mare ca în zilele noastre. De aceea, cu toții trebuie să ne informăm cât mai mult în acest domeniu. Factorii care influențează negativ, adică grăbesc evoluția infecției HIV spre faza SIDA sunt: rezistența individuală scăzută, nutriția precară a individului, stresul. În absența unui tratament, evoluția de la infectare până la apariția bolii SIDA este în general între 5-10 ani. Durata supravietuirii, dupa instalarea bolii SIDA variază între 9 luni și 2 ani. Această perioadă poate fi mult prelungită în condițiile unui tratament adecvat și susținut cu medicamente antiretrovirale. O persoană afectată de HIV/SIDA poate avea o viață normala, mai ales dacă sistemul său imunitar este încă în stare bună. Dacă sistemul imunitar cedează, apar riscuri legate de evoluția infecției.

Ținând cont de toate acestea, coroborate cu cazul social al tânărului călărășean infectat cu HIV, ne întrebăm, cu gândul la sistemul medical din România, ce șanse la o viață normală mai are bărbatul din relatarea noastră, din moment ce omul cerșește pe străzi?

2 bolnav 1 bolnav

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.