Proiect POP. Club cu specific pescăresc în comuna Dichiseni

0
573

Comuna Dichiseni a implementat  în perioada 28.04.2014 – 15.08.2016,  în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, proiectul cu titlul – CLUB CU SPECIFIC PESCĂRESC în comuna Dichiseni, judetul Călărași, finanțat prin Programul Operațional de Pescuit,  Axa prioritară – 4 – Dezvoltarea durabilă a zonelor pescărești, măsura: 2.1.1  – Îmbunătățirea competitivității zonei de pescuit, prin investiții, în vederea îmbunătățirii mediului de viață – Strategia de dezvoltare locală integrată a zonei pescărești – DUNĂREA CĂLĂRĂȘEANĂ, contract nr. : 150/28.04.2014.

Obiectivul general a presupus reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii socio-culturale (Căminul cultural din satul Coslogeni, comuna Dichiseni) prin realizarea unui cadru optim pentru diversificarea activităților în acest sens și îmbunățățirea serviciilor socio-culturale (Club cu specific pescăresc), în vederea creșterii competitivității economice la nivelul  teritoriului.

Contractul de executie lucrari incheiat intre comuna Dichiseni si  S.C. ACL S.R.L. pentru obiectivul: “Infiintare club cu specific pescaresc, comuna Dichiseni judetul Calarasi”, avand o valoare de 682.201,08 lei, la care se adauga TVA in valoare de 163.728,26 lei, a constat in:

  • Lucrari de demolari care au constat in desfacerea locala a pardoselilor existente ; desfacerea tencuielilor interioare si exterioare conform proiect, in vederea executiei camasuielilor la pereti ; desfacerea invelitorilor, a jheaburilor si burlanelor in vederea refacerii lor; desfacerea usilor si ferestrelor ; demolare zidariei de caramida conform proiect ;
  • Turnare beton la fundatii grupuri sanitare, turnare beton armat in radier, pereti si placa fosa vidanjabila; reparatii fisuri si crapaturi la pereti prin injectare cu mortar de ciment ; forarea mecanica a gaurilor in vederea prinderii plasei sudate necesara camasuirii peretilor ;armarea, cofrarea si turnarea betonului in nuclee conform proiect ; armarea, cofrarea si turnarea betonului in cadre si centuri conform proiect ; armarea peretilor cu plasa sudata si executarea torcretului in vederea realizarii camasuirii conform proiect
  • Executie sarpanta si invelitoare conform proiect
  • La interior cladire existenta au fost realizate gleturi la pereti, tavane din placi din rigips, plafoane suspendate din rigips.
  • La grupul sanitar au fost realizate zidarie din BCA, tencuieli interioare si exterioare , sape interioare, pardoseli din gresie si placarea pereti cu faianta, lucrari de amenajre grupuri sanitare conform proiect. Au fost montare lavoare, vas wc si rezervoare complet echipate, usi acces si ferestre din profile PVC si instalatie de alimentare cu apa si canalizare noi.
  • La exterior executarea termosistemului la pereti realizat din polistiren lipit cu adeziv si armat cu plasa de fibra de sticla, si a fost realizata tencuiala decorativa.

De asemenea au fost achizitionate bunuri in constand in instalatie de sonorizare, bunuri/mobilier si au fost organizate evenimente pentru promovarea programului si a finantatorului, precum si a obiectivului de investitii realizat in cadrul proiectului.

Pana la data de 12/08/2016, valoarea totala a proiectului este de 888.683,29 lei, din care  cheltuielile eligibile efectuate si decontate din POP 2007 -2013 sunt de 870.923,29 lei, la care se adauga TVA.

Masă rotundă la care au participat reprezentați ai asociațiilor de pescari

Conform cererii de finanțare, promovarea obiectivului de investiții și specificului său va fi realizată în colaborare cu Consiliul Judetean Călărași.

În acest sens, pe data de 05 august 2016, în sala Clubului cu specific pescăresc din satul Coslogeni, comuna Dichiseni, s-a desfășurat o masă rotundă la care au participat reprezentați ai asociațiilor de pescari din județul Călărași, reprezentați ai autorităților locale de pe Dunăre din județul Călărași, ai Agenției de Protecția Mediului Calarasi. Masa rotundă a avut ca scop inventarierea principalelor probleme cu care se confruntă pescarii ce activează în pescuitul comercial pe Dunăre, probleme ce pot fi rezolvate cu sprijinul autorităților județene sau prin intervețiile/propunerile legislative ale parlamentarilor călărășeni.

În prezent, există 4 asociaţii profesionale în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării peştelui, recunoscute de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Acestea sunt:

  1. Org.Pesc.Coop.Agricolă Jirlău;
  2. Org.Pesc.Prod.Peşte Dunărea de Jos;
  3. Org.Prod. de Peşte Famistic ;
  4. Org.Prod.de Peşte Cormoranul.

Pescuitul comercial se desfăşoară pe Dunăre, în baza unei licenţe şi a unui permis de pescuit. De asemenea, în zonă, există mai multe societăţi comerciale care au ca obiect principal de activitate piscicultura (cele mai multe în comunele Grădiştea, Ciocăneşti, Dorobanţu şi în oraşul Călăraşi). Printre problemele existente se numără situația diferită a celor patru asociații de pescari (pescuitul comercial) în ceea ce priveste patrimoniul, precum şi faptul că se reduce, de la an la an, numărul ambarcațiunilor la fiecare asociație în parte. O altă problemă gravă cu care aceştia se confruntă este creşterea numărului de pescari care pescuiesc ilegal. Autorităţile nu reuşesc să împiedice braconajul. De asemenea nici echipamentele nu se prezintă intr-o stare mai buna. Asociaţiile utilizează mijloace proprii de transport improvizat şi au echipamentelor vechi (moştenite, asamblate, făcute de mâna lor sau importate din Bulgaria). Infrastructura specifică –  cheiuri, depozite şi puncte de primă vânzare-, lipseşte sau se află în stare de degardare. Având în vedere specificul pescuitului în zona  (distanţa dintre localităţi şi zonele de pescuit ) este necesară amenajarea de spaţii de depozitare a capturilor pâna la punerea pe piaţă şi adăposturi adecvate pentru pescari.

Alte probleme identificate se referă la: schimbări în preferinţele consumatorilor, competiţia cu produsele importate și lipsa de protecție a producătorilor autohtoni, degradarea mediului.

Vârsta echipamentelor şi lipsa facilităţilor de pregătire, condiţionare şi procesare a peştelui îngreunează transportul capturilor de peşte către o piaţă nelocală. Este necesar ca bărcile să fie modernizate, pentru a creşte siguranţa navigaţiei şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de conservare a produselor din peşte la bordul navei. Trebuie create sau modernizate facilităţi pentru siguranţa şi debarcarea capturilor din punctele de debarcare. De asemenea, sunt necesare facilităţi pentru creşterea calităţii produselor înainte de vânzarea acestora, canale de distribuţie mai bune, dar şi promovarea produselor provenite din pescuitul în apele interioare. De asemenea, reprezentanții pescarilor au acuzat lipsa de comunicare cu instituțiile și autoritățile responsabile în domeniul pescuitului, situație care s-a agravat începând cu anii 2008-2009.

Senatorul Liviu Tomoiagă prezent la dezbateri

La cel de-al doilea eveniment de promovare, desfasurat pe da ta de 11 august 2016 – un forum al asociațiilor de pescari de pe Dunăre au fost invitati sa participe președinții acestor organizații, parlamentari din comisiile de specialitate din Parlament, președinții asociațiilor de comune de pe Dunăre, mass – media. La eveniment au participat, în calitate de invitați, senatorul Liviu Tomoioagă, expertul tehnic al FLAG Dunărea călărășeană, experți din partea CR POP Consanța. Au fost prezentate rezultatele primei activități și au fost făcute propuneri pentru amendarea unor legi care reglementează activitatea sectorului. De asemenea, reprezentantul Consiliului Judetean Călărași a facut o prezentare succintă a priorităților județului în domeniul turismului și a legăturii acestuia cu sectorul de pescuit. Un punct distinct pe ordinea de zi a fost cel referitor la relația cu custozii, participanții semnalând lipsa de colaborare și comunicare cu aceștia, aspecte care pot conduce la imposibilitatea depunerii unor proiecte. Joi, 12 august, în sala Clubului cu specific pescăresc din satul Coslogeni, comuna Dichiseni, se desfășoară primul bal al pescarilor din județul Călărași, eveniment la care și-au exprimat disponibilitatea să participe peste 50 de persoane.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.