DSP Călărași avertizează populația cu privire la virusul West Nile și Antrax

0
724

Având în vedere :

 • Contextul epidemiologic existent prin notificarea până la data de 04.08.2016 a 5 cazuri de infecție cu virus West Nile în Uniunea Europeană dintre care 4 cazuri în România (câte 1 caz confirmat Dolj, Brăila și Ialomița și 1 caz probabil Olt) și a 22 cazuri în țări non UE vecine, din care 2 cazuri în Serbia-Banatul de Sud,
 • faptul că Județul Călărași este riveran Dunării , că are mare parte din suprafața județului acoperită de luciu de apă și există condiții geoclimatice favorabile dezvoltării populațiilor de vectori implicați în transmiterea unor boli infecțioase severe,
 • faptul că circulația enterovirusurilor se accentuează în sezonul cald, iar nerespectarea normelor de igiena crește riscul de infecție cu enterovirusuri al căror tablou clinic este foarte variat mergând de la infecții inaparente la meningoencefalite și boală paralitică.

Reamintim populației recomandările generale pentru prevenirea meningitelor virale acute.

Pentru prevenirea infecției cu virus West Nile se recomandă următoarele măsuri generale:

 Impiedicarea dezvoltării habitatelor de țânțari : intreținerea salubră a subsolurilor, vegetației din gospodărie, adăposturilor de animale , depozitarea corespunzătoare a deșeurilor și evacuarea ritmică a acestora în spații special amenajate, îndepărtarea posibilelor obiecte de retenție a apei de ploaie.

Impiedicarea accesului în locuințe a tânțarilor : asigurarea cu site la ferestre, utilizarea de substanțe repelente ( substanțe care să îndepărteze vectorii ).

Utilizarea de substanțe insecticide în spațiile în care sunt prezenți țânțarii.

În același timp, se recomandă autorităților locale să desfășoare acțiuni la nivel comunitar care să prevină dezvoltarea tânțarilor :

 • amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație- tundere, ecologizare spații/zone verzi,etc.
 • verificarea și remedierea deficiențelor rețelei de preluare a apelor reziduale, asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă,
 • salubrizarea teritoriului : intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere, spălarea și dezinfectarea tomberoanelor de colectare, amenajarea rampei de gunoi existente cu deratizarea și dezinfecția rampei,
 • informarea populației privind desfășurarea acțiunii și îndeosebi a crescătorilor de albine , cu termene și responsabilități precizate pentru fiecare acțiune .
 • acțiuni de dezinsecț

Spre deosebire de virusul West Nile, enterovirusurile se transmit pe cale digestivă.

Recomandări  pentru prevenirea meningitelor virale acute determinate de enterovirusuri :

 Respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă:

 • spălarea mâinilor cu săpun înainte de a mânca și după folosirea toaletei
 • spălarea fructelor și legumelor la jet de apă potabilă
 • spălarea tacâmurilor și vaselor cu detergent și apă potabilă din surse verificate
 • evitarea contactului insectelor cu alimente, apa, mâncarea gătită, vesela și tacâmurile
 • depozitarea deșeurilor astfel încât să nu contamineze sursele de apă și să nu favorizeze dezvoltarea insectelor și rozătoarelor care la rândul lor pot contamina alimente, surse de apă.

Aprovizionarea cu apă potabilă doar din surse de apă autorizate și monitorizate:

 • aprovizionarea cu apă să se efectueze din sistemul public de distribuție
 • familile care nu au acces la apă furnizată în sistem centralizat să utilizeze pentru consum apa de fântână fiartă și răcită.Atentionam asupra faptului că

pentru copiii 0-2 ani se interzice categoric consumul de apă de fântână; dacă în localitate nu există sistem centralizat de alimentare cu apă , pentru copiii 0-2 ani se utilizează apă plată atât pentru consum direct cât și pentru preparare ceai/lapte/alte preparate alimentare.

Evitarea scaldatului în ape neamenajate în acest sens, neautorizate sanitar: lacuri, bălți, canale de irigație, râuri.

Orice persoană care prezintă febră, dureri de cap, vărsături, eventual manifestări meningeale (nu suportă lumina, rigiditatea cefei) sau scaune diareice, să se adreseze de urgență medicului de familie.

Este necesar să se evite contactul cu persoane bolnave de boli transmisibile sau cu manifestările mai sus enumerate.

***

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. 

Având în vedere înregistrarea de cazuri confirmate de antrax la animal în localități din partea de sud a României și în nord estul Bulgariei, informăm populația asupra riscurilor asociate acestei boli.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis.

Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii.

Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea , mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate.

Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna.

Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal.

 1. Forma cutanată este o formă mai ușoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 și 20 % prin septicemie.

În forma cutanată , la locul de pătrundere bolnavul prezintă prurit, urmat de apariția de leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roșie), apoi           veziculă(bășicută cu lichid) și în 2-6 zile în escară (ulcerație cu piele necrozată,       negricioasă) însoțită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).

 1. Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficiență respiratorie, lichidul de secreție răspândit prin tuse fiind foarte infecț Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.
 2. Forma digestivă agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariția diareii hemoragice, germenii intrați în sânge pot produce septicemie, cu insuficiențe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii și necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %.

Antraxul la om este o boală infecțioasă severă, motiv pentru care transmitem populației să respecte cu strictețe următoarele recomandări :

 • la apariția unui animal presupus bolnav , este INTERZIS :
 • sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav
 • hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav
 • mutarea cadavrului
 • consumarea cărnii/produselor lactate
 • recoltarea lână și piei și prelucrarea acestora
 • vinderea animalului
 • după contactul cu un animal bolnav SE IMPUN :
 • spălarea insistentă cu apă și săpun a mâinilor și anunțarea imediată a medicului veterinar.
 • prezentarea urgentă la medic.

Direcția de Sănătate Publică Călărași

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − eleven =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.