SUPER FOTO / Asociația Județeană de Fotbal Călărași / 25 de ani de activitate fotbalistică!

0
2028

Ziarul EDIȚIA vă prezintă un material document și fotografii de arhivă din istoria Asociației Județene de Fotbal Călărași. Forul județean condus în acest moment de Dorinel Dincă a ajuns într-un punct istoric! Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când a luat ființă AJF Călărași!

Dorinel Dincă – Președinte AJF Călărași:

Dorinel Dincă - președinte AJF Călărași
Dorinel Dincă – președinte AJF Călărași

„Sunt onorat să conduc acest for. Am încercat să schimb foarte multe lucruri din momentul în care am fost ales. Eu încerc să formăm o competiție bazată pe mult fair-play în primul rând. Este foarte important acest lucru. AJF Călărași a ajuns la 25 de ani de activitate. Le mulțumesc celor care au contribuit la buna organizare a acestui for. Nea Tache Ionescu, nea Ion Comșa, Bratu Cațaros, toți au avut anumite perioade în care au ținut frâiele Asociației, cu bune sau cu rele. Pe lângă acești oameni au mai fost și alții care au avut un rol important de-a lungul timpului. Vom rămâne și noi în istorie, o istorie la fel de bogată și de importantă pentru fotbalul nostru, așa cum este el„.

Laurean Moțățăianu, este singurul gazetar sportiv din județul nostru care a reușit să colecționeze o arhivă impresionantă a sportului local. Domnia sa, a publicat în cartea „Nouă decenii de fotbal pe malul Borcei”, câteva aspecte interesante despre cum s-a înființat AJF Călărași.

„Fotbalul din judeţul situat în sudul Bărăganului, răcorit de apele liniştite ale Dunării, a fost … Dintotdeauna, fiind pe bună dreptate “miracol peste secole”, asemeni oriunde, aiurea, pa mapamond! A vorbi despre fotbal, fără a vorbi despre sport, în general, este un non-sens. Pe de o parte, pentru ca fotbalul nu poate fi “rupt” de sport, iar pe de alta parte, “sportul” nu poate fi rupt de viaţă, în întregul ei. Deci, fotbalul – ca sport – face parte intrinsecă din viaţă, devenind – în timp – o acută problemă socială de care, vrând-nevrând, cei ce au condus sau conduc această ţară, trebuie să o rezolve în favoarea comunităţilor. Pentru că “sportul” este însăşi esenţa vieţii, fără de care omul, în toată diversitatea lui, nu ar putea să existe. Dintotdeauna omul a dorit să se ridice mai sus decât cu “darurile” cu care l-a înzestrat natura, a vrut să se autodepăşască şi, din această dorinţă s-au născut competiţiile în diverse domenii, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Mai întâi la nivel de comunitate socială, mai târziu la nivel intercomunitar, odată cu evoluţia organizării sociale a umanităţii, pentru a se ajunge la explozia competiţiilor interna-ţionale de azi.

Dar să revenim mai aproape de perioada care a dus la apariţia Asociaţiei Judeţene de Fotbal Călăraşi. În acest context, evenimentele din anul 1990-1991 la nivel de fotbal românesc nu puteau să nu-şi pună amprenta asupra fotbalului călărăşean, în ansamblul lui.

În acea perioadă, fotbalul călărăşean era o secţie a Direcţiei Judeţene de Sport, ulterior Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Călăraşi, secţie condusă de profesorul Tache Ionescu.

La 9 august 1990, Adunarea Generală a fotbalului românesc, l-a ales pe Mircea Sandu ca preşedinte executiv, dar următoarea Adunare Generală, desfăşurată la 23 februarie 1991 a fost un moment radical, odată cu adoptarea noului statut care, chiar de la primul articol precizează: “Federaţia Română de Fotbal este o asociaţie sportivă naţională, în sensul Legii nr. 21/1924. Ea este constituită din cluburile de fotbal şi asociaţiile teritoriale de fotbal din România, care este singura în măsură să controleze activitatea fotbalistică din România”.

Prof. Tache Ionescu a fost primul președinte al AJF Călărași

Tache Ionescu, primul președinte AJF Călărași
Tache Ionescu, primul președinte AJF Călărași

În  perioada  27-29  mai  au  avut  loc  adunări  generale  care  au  dus  la  apariţia asociaţiilor teritoriale de fotbal.

La 29 mai 1991, în prezenţa a 45 de delegaţi ai echipelor de fotbal din judeţ, arbitrii, foşti jucători de fotbal, profesori de sport, a reprezentantului F.R.F, Marin Petrescu, s-a constituit ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ DE FOTBAL CĂLĂRAŞI.

Preşedinte de onoare al noii Asociaţii de Fotbal a fost ales Ion Comşa, iar profesorul Tache Ionescu a fost ales preşedinte executiv.

Din Biroul Executiv al A.J.F. Călăraşi mai făceau parte: ec. Petre Paraschiv (vicepreşedinte), George Voicu (secretar), ec. Georgeta Arghiriadis (trezorier), prof. Iulian Gheorghe, col.(rez.) Ştefan Grosu, prof. Bratu Cataroş, Vasile Chirea, Stefan Ciobanu, Gheorghe Drăgan, Nicolae Bică – membri. Cenzorii noii asociaţii de fotbal au fost aleşi: ec. Constantin Sima, Ion Oprea şi A. Gherghevici.

—————————————————————–

În ediţia de campionat 1990/1991, campionatul judeţean de fotbal era organizat şi se desfăşura pe două serii :

  • Seria I:

Steaua Lehliu Sat, Şoimii Unirea, Flacăra Vişini, Olimpia Săruleşti, Dunărea Grădiştea, Metalul Ciulniţa, Recolta Ştefan cel Mare, Speranţa Dâlga, Olimpia Călăraşii Vechi, Zarea Cuza Vodă, Energia IGO Călăraşi, Avântul Pietroiu, Avântul Independenţa, Sportul IACMSC Călăraşi, Dunărea Ciocăneşti, Victoria Perişoru.

  • Seria a II-a

Avântul Luica, Unirea Spanţov, Viitorul Gălbinaşi, C.A.P. Plătăreşti, Steaua Radovanu, Avântul Budeşti, Viticola Coconi, Rapid Ulmeni, Unirea Siliştea, Gloria Fundeni, Victoria Vasilaţi, Progresul Fundulea, Avântul Curcani, Unirea Mânăstirea, Voinţa Chiselet.

Singura echipă care a jucat în toate ediţiile organizate şi conduse de AJF, a fost VENUS Independenţa.

Desfăşurarea acestei ediţii de campionat a început sub conducerea D.J.T.S. Călăraşi şi se va termina sub conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Călăraşi.

Structura arbitrajului călărăşean în perioada apariţiei “federaţiei de la Călăraşi”, cum au numit-o mai mulţi, era:

Lotul naţional A – Bratu Cataroş

Lotul naţional B – Ştefan Grosu, Ilie Deculescu, Gh. Petrache

Lotul naţional C – Ion Andrei, Silviu Bălan, Ilie Biţică, Adrian Kosztelnic, Florin Gheorghe

Judeţ categoria I – Ştefan Ştefan, Maricel Bălan, Romeo Caramavrov, Alexandru Tănase, Ionel Ivanciu, Gheorghe Păun, Silviu Pană, Mircea Constantinescu, Nicolea Pantazi, Ion Tudor, Cornel Trandafirescu, Adrian Marin Andrei, Ionel Bancu, Liviu Cristian Birman, Adrian Ghiuţă, Constantin Donosă, Sebastian Victor Grosu, Constantin Daniel Ştefan, Lucian Tuculeasa, Ion Todică, Dobre Vasile.

Judeţ categoria II – George Andrei, Cătălin Ionescu, Marinică Cantoneru, Ştefan Stanciu, Virgil Manole, Vasile Popa, George Stoian, Victor Ştefan, Constantin Peţu, Victor Stancu, Marin Dumitru, Gh. Şofronea, Nicolae David, Ion Pascale, Dumitru Fârloagă, Constantin Papuc, Marian Culea, Nelu Malciu, Nicolae Vişănescu, Toader Strâchinescu, Radu Avisalon, Marian Ghenu, Cornel Ancuţa, Marian Văleanu, Vasile Tănase, Mihai Cristea, Alexandru Căciularu, Constantin Şerban, George Avram, Valentin Pricop, Petre Sorică.

Judeţ stagiari – Florian Ţăran, Costel Coman, Marian Bolboacă, Cosmin Păun, George Chirea, Costel Enache, Marcel Şchiopu, Victor Marin, Constantin Costandache, Vasile Petrache, Anişoara Antonache, Aurelia Băjenaru, Liliana Cantoneru, Nicoleta Dobrin, Virginia Dumitru, Daniela Elefterescu, Lăcrămioara Fălosu, Nicoleta Ghiţă, Mariana Pătraşcu, Cleopatra Roşu, Nicoleta Trandafir, Nicoleta Irimia.

Ședința Ordinară AJF - Tache Ionescu îi predă mandatul lui Bratu Cațaros
Ședința Ordinară AJF – Tache Ionescu îi predă mandatul lui Bratu Cațaros
Bratu Cațaros la o ședință cu Delegații echipelor în 2004)
Bratu Cațaros la o ședință cu Delegații echipelor în 2004)
Radu Ion, președinte Venus Independența (foto 2004)
Radu Ion, președinte Venus Independența (foto 2004)

 

dunarea-celuloza

P1010956

Marian Catană
Marian Catană
Bratu Cațaros, fost președinte AJF Călărași
Bratu Cațaros, fost președinte AJF Călărași
O fotografie de colecție cu o parte din foștii arbitrii ai CJA Călărași. În centru Daniel Ștefan (foto 2005)
O fotografie de colecție cu o parte din foștii arbitrii ai CJA Călărași. În centru Daniel Ștefan (foto 2005)
George Coman, fost președinte al arbitrilor județeni (2005)
George Coman, fost președinte al arbitrilor județeni (2005)

IMG_0009

O fotografie de grup după alegerea actualului președinte AJF (2014).
O fotografie de grup după alegerea actualului președinte AJF (2014).
Venus Independența - cea mai longevivă echipă din fotbalul județean. Bucuria unor jucători după câștigarea unui titlu de campioană. (2011)
Venus Independența – cea mai longevivă echipă din fotbalul județean.
Bucuria unor jucători după câștigarea unui titlu de campioană. (2011)
O întâlnire istorică: Phoenix Ulmu - Venus (2005)
O întâlnire istorică: Phoenix Ulmu – Venus (2005)
Gabriel Cotea, un fost jucător de legendă al fotbalului local. Campion aici cu Phoenix Ulmu.
Gabriel Cotea, un fost jucător de legendă al fotbalului local. Campion aici cu Phoenix Ulmu.
Național Călărași, o echipă condusă de milionarul de la Loto, Cristian Constantin (2007-2008)
Național Călărași, o echipă condusă de milionarul de la Loto, Cristian Constantin (2007-2008)

Rămâi pe editia.ro pentru a vedea și alte poze de colecție din istoria fotbalului județean! 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.