România turistică: Cel mai mare ștrand cu apă sărată din România se află la Praid

0
1150
Stațiunea Praid

Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Aici valea se strâmtează şi mai mult, munţii se încumetă mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei, care nu se limitează să savureze împrejurimile doar gonind, din maşini şi autobuze.

Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Jos, Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane. În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Gurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom.

Dacă considerăm că aşezările vechi din Transilvania se datează din anii 1100 – 1334, Praidul se clasifică ca fiind o aşezare relativ „tânără”, fiind atestat din anul 1564. Ocnele (cel de Sus şi de Jos) sunt atestate încă din anul 1493. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul „paraj” cu diminutiv, aşa cum apare în tot bazinul Carpatic, şi înseamnă mic teren cu iarbă sau păşune mică cu iarbă.

CENTRUL WELLNESS Praid, deschis din 2015

Complexul Wellness a fost amplasat din 2015 în intravilanul localităţii Praid, deasupra zăcământului de sare, la limita sudică a acestuia. Complexul este o clădire realizată cu subsol parţial, parter şi mezanin. Parcela destinată acestui scop este de 7500mp. Aria construită a clădirii este de 1866mp, iar aria desfăşurată este de 4407mp, cu subsolul tehnic inclus. Activitatea pentru care a fost proiectată clădirea este de agrement şi tratament.

În sala fitness s-a prevăzut aparatură de nivel mediu, pentru asigurarea unei utilizări corespunzătoare traficului preconizat. Este echipata cu benzi de alergare, biciclete eliptice, biciclete magnetice, aparate fitness etc.

 • CENTRUL WELLNESS PRAID – Program: 12:00–21:00 (luni-vineri); 10:00–21:00 (sâmbătă, duminică, vacanță, sărbători).
 Complexul Wellness - Praid
Complexul Wellness – Praid

3 6 (1) 6 8

Cel mai mare ștrand cu apă sărată din România

Strandul cu apa sarata de la Praid (judetul Harghita) se intinde pe o suprafata de 5.200 de metri patrati, bazinele ocupand aproape 2.000 de metri patrati, fiind astfel cel mai mare strand cu apa sarata din tara. Amenajat pe amplasamentul unui vechi strand, deteriorat si inchis de cativa ani, noua constructie depaseste din punct de vedere architectural orice constructie de gen ridicata pana in prezent in Romania.

Ștrand Praid
Ștrand Praid

Cei ce doresc sa petreaca mai multe zile in Praid, se pot caza la una dintre multele unitati de cazare din zona.

Program ștrand Praid:

Zilnic: 10:00- 20:00. Joia si sambata exista si program de seara, intre orele 21:00-23:00

Tarife strand:

 • Adulti – 25 lei/ zi
 • Copii – 15 lei/ zi

Oaza din subteran

Salina Praid. Baza de agrement este amenajată la „Orizontul 50”, care se află la o adâncime de  120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de  agrement.

 

Salina Praid
Salina Praid

Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă  pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având  menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.

Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la „Orizontul 60” găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere „Mina Iosif”. Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.

În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.

În perioada de vară după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.

Contraindicaţii la vizită:

 • tuberculoză
 • bolile acute respiratorii
 • tensiune mare (faza a treia)
 • cardiopatie ischemică
 • boala Basedow
 • boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli
 • claustrofobie
 • sarcină avansată

Obiective turistice in zona Praid:

1) Salina Praid

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de tratament din Romania, Salina Praid se afla in judetul Harghita, la granita cu Maramures. In salina se amenajeaza bai sarate cu apa fierbinte in cazi uriase ce sunt excelente pentru afectiunile reumatice, dar si pentru relaxare in cazurile de epuizare cronica, depresie sau suprasolicitare.

In prezent, Salina Praid este vizitata in general pentru calitatile sale curative de climatoterapie, primind pe perioada de vara pana la 3.000 de vizitatori pe zi. Salina gazduieste o galerie inedita de arta, o biserica, un teren de joaca pentru copii si curse de obstacole pentru adulti, un muzeu, organizand periodic si diverse evenimente culturale si artistice.

Salina nu se deosebeste doar prin dimensiunile sale impresionante, ci si prin faptul ca gazduieste singurul parc subteran de aventura din aceasta zona a Europei. Coborarea in salina se face cu autobuzele puse la dispozitie de aceasta, apoi pe o serie de trepte abrupte destul de greu de navigat de persoanele mai in varsta.

Intrarea in baza de agrement se poate face zilnic intre orele 08:00 si 15:00, iar iesirea intre orele 9:00 si 16:00. Tariful pentru intrare este de 22 lei pentru adulti pe zi si 12 lei pentru copii. Pentru parcarea automobilelor personale sau a motocicletelor se percepe o taxa de 5 lei.

2) Muzeul Palariilor de Paie

De la Salina Praid se poate pleca inspre Criseni, care se afla la o distanta de doar 2 ore de mers cu masina si unde se afla unul dintre cele mai neobisnuite obiective turistice din incursiunea de un weekend in tinutul Secuiesc si anume Muzeul Palariilor de Paie, gazda palariei ce detine recordul pentru cea mai mare palarie purtabila din tara, cu un diametru de peste 2 metri si o greutate de 2.5 kg.

Denumirea de muzeu nu este completa, acesta fiind de fapt un atelier de fabricare a palariilor traditionale de paie ce sunt construite aici de multe decenii, punand localitatea pe harta. Palariile de paie pot fi cumparate direct din muzeu, iar in curte se afla o expozitie de pietre naturale modelate de trecerea timpului in diverse forme misterioase si inedite.

Despre Salina Praid am mai scris aici si aici.

3) Odorheiul Secuiesc

Al doilea oras ca marime din judetul Harghita, Odorheiul Secuiesc cu o populatie de aproximativ 35.000 de locuitori este locul ideal pentru cazare la capatul unui traseu mai mult decat interesant prin tinutul secuiesc.

La pensiunile si in localurile de aici se organizeaza adesea petreceri tematice secuiesti, cu dansuri, muzica si preparate traditionale ce incununeaza cu succes incursiunea in fascinanta si frumoasa cultura secuiasca din Transilvania.

4) Parcul de animale salbatice Ivo

La o distanta de aproximativ 30 de minute cu masina sau 20 de kilometri de Odorheiul Secuiesc, in satul Izvoarele a fost infiintat in anul 2008 unul dintre primele parcuri cu animale salbatice din tara.

Plimbarea prin parc poate ocupa cu usurinta o jumatate de zi, iar timpul zboara parca mai repede in fata numeroaselor specii de animale ce ar fi aproape imposibil de observat in orice alta zona din tara in afara ingradirii gradinilor zoologice.

Printre speciile ocrotite in Parcul de Animale Salbatice Izvoarele ce se intinde pe 300 de hectare se numara muflonul, caprioara si cerbul lopatar.

Accesul in parc se face in grupuri de minim doua si maxim opt persoane, iar traseul propus are o lungime de 4 kilometri si dureaza aproximativ 3 ore. Se recomanda echipament adecvat cu bocanci in caz de vreme ploioasa.

Pe perioada de vara parcul se viziteaza in mod ideal dimineata devreme sau pe inserat.

Tarife

 • Adulti – 20 lei
 • Copii – 10 lei

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.