Greenpeace România – Lista neagră a pesticidelor din Uniunea Europeană: 209 dintre acestea pot reprezenta riscuri pentru sănătate și mediu

0
595

Greenpeace Germania a publicat astăzi o nouă versiune a catalogului intitulat “Lista neagră a pesticidelor în UE” [1]. Acest raport a fost realizat de Lars Neumeister, un expert independent, și inventariază toate pesticidele autorizate în Uniunea Europeană în funcție de potențialele riscuri pe care le reprezintă pentru sănătatea oamenilor si a mediului. În primul rând acest catalog poate fi folosit de politicieni, fermieri și industria aferentă pentru a identifica și micșora riscurile pe care le implică folosirea pesticidelor cu toxicitate ridicată. Pe această cale, Greenpeace le solicită politicienilor și comercianților să sprijine fermierii în ceea ce privește înlăturarea pesticidelor și îngrășămintelor sintetice și să încurajeze trecerea către un model de agricultură ecologic.

 “Cele mai periculoase pesticide pentru oameni și mediu trebuie să dispară de pe câmpuri și din alimentația oamenilor. În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanță toxică nu este înlocuită de o alta. Am văzut acest lucru în cazul a trei neonicotinoide interzise. De la punerea în aplicare a interdicției parțiale pentru aceste substanțe, se folosește în locul lor tiacloprid. Această substanță e un pesticid din aceeași clasă a neonicotinoidelor, o amenințare pentru albine și alți polenizatori. Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă și în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”, spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei  pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace Germania.

Raportul analizează cele 520 de substanțe active permise în UE și le evaluează riscul potențial. Lista neagră a pesticidelor conține 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului și sănătății oamenilor, și a căror înlăturare din uz ar trebui să fie prioritară [2].

111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sănătatea oamenilor. Este vorba de substanțe precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca un posibil cancerigen, sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.

62 de pesticide îndeplinesc cel puțin două criterii de interzicere imediată pentru a proteja mediul. Este vorba de substanțe precum imidaclopridul, care este toxic pentru albine și alte insecte și a cărui utilizare este restricționată în prezent.

Pe lângă acestea, alte 36 de pesticide se află pe lista neagră pentru un cumul de toxicitate. Printre acestea se numără un fungicid numit captan, o substanță  cancerigenă, imunodepresivă, toxică pentru pești și alte organisme.

“Fermierii care doresc să iasă din epoca de piatră a pesticidelor au nevoie de sprijin din partea politicienilor și comercianților. Eliminarea treptată a celor mai dăunătoare pesticide reprezintă un pas vital spre un model modern de agricultură ecologică, care nu are nevoie de pesticide. Fermele organice ne arată că modelul ecologic poate înlătura dependența de pesticide și ne permite să ne asigurăm diversitatea hranei și siguranța acesteia, protejând în același timp solul, apele, mediul și nu în ultimul rând sănătatea”, spune Christiane Huxdorff.

Note

[1]  Neumeister, Lars (2016) “The EU Pesticide Blacklist”, Greenpeace Germania e.V.

[2] Criteriile folosite în sistemul de evaluare: caracterul acut, caracterul cancerigen, caracterul mutagen, impact asupra funcției de reproducere, nivelul acceptat de expunere a operatorului, doza maximă zilnică, toxicitate pentru sistemul imunitar, perturbarea glandelor endocrine, impact asupra păsărilor, nevertebratelor și peștilor, asupra organismelor benefice, albinelor, persistență, bioacumulare, jumătatea perioadei de viață pe plante, potențial de levigare, volatilitate.

Informații suplimentare cu privire la agricultura ecologică: Tirado, Reyes (2015) “Ecological Farming – The seven principles of a food system that has people at its heart”, Greenpeace International

Raportul este disponibil la această adresă: https://goo.gl/7dPMwy

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 12 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.