ALBUM FOTO. Ansamblul folcloric „Spicul” Dorobanţu aplaudat la scenă deschisă în Neos Marmaras – Grecia

0
143

Deşi, foarte tineri, majoritatea elevi la diferite instituţii de învăţământ din judeţul Călăraşi, membrii ce formează Ansamblul “Spicul” Dorobanţu, dovedesc nu numai faptul că sunt talentaţi, dar şi că iubesc folclorul şi au grijă să ducă mai departe tradiţiile româneşti. Înfiinţat în anul 2013, la iniţiativa primarului comunei, Vasile Stoica, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, în cei doi ani de activitate tinerii folclorişti au reprezentat cu mândrie comuna Dorobanţu şi, pe coregrafia pusă în scenă de maestrul Aurel Mailat, au stârnit ropote de aplauze şi admiraţie din partea publicului, nu doar la ziua comunei lor, dar şi la Festivalul Internaţional “Hora Mare” de la Călăraşi precum şi la un alt eveniment folcloric desfăşurat în Turcia.

Localnici şi turişti în Neos Marmaras: “Bravo România!, Succes România!, Felicitări”

De această dată, Ansamblul Folcloric “Spicul” a urcat pe scena Festivalului Concurs Internaţional Folk Dance & Music ce s-a desfăşurat în localitatea Neos Marmaras purtând cu ei, în frumoasa şi legendara  Grecie, dansurile populare tradiţionale din zona Bărăganului românesc. Şi chiar dacă tinereţea şi talentul lor nu au putut să treacă peste maturitatea şi profesionalismul celorlalte ansambluri cum ar fi Bulgaria, Croaţia, Ucraina sau Letonia, prestaţia acesteia din urmă fiind răsplătită chiar cu marele trofeu, membrii ansamblului de la Dorobanţu ne-au făcut să fim mândri că suntem români. Nici nu ajunseseră pe scena evenimentului şi, în timpul paradei de prezentare a tuturor ansamblurilor participante la eveniment, ce a avut loc pe străzile din Neos Marmaras, localnicii, dar şi turiştii prezenţi în staţiune i-au aplaudat îndelung pe tinerii români, oprindu-i chiar în unele locuri, pentru a-i fotografia. Pe tot traseul de la hotelul unde au fost cazaţi şi până la locul unde a avut loc evenimentul, membrii ansamblului au mers în paşi de dans pe ritmuri populare interpretate la acordeon de faimosul lăutar “Nea Tuni”, aşa cum îi spun copii din ansamblu.  Pe străzile din Neos Marmaras se putea auzi în diferite limbi: “Bravo România!”, “Succes România!”, “Sunteţi OK!” sau “Felicitări!”, trecătorii arătându-şi admiraţia pentru prestaţia tinerilor frumoşi şi talentaţi de la Dorobanţu. Aş putea fi acuzată de subiectivism, dar pentru că mi s-a oferit ocazia, ca jurnalist, să mă aflu printre membrii delegaţiei ce a făcut deplasarea în Grecia, nu pot să trec peste faptul că, privind la cei care-şi exprimau admiraţia vizavi de prestaţia tinerilor noştri, am simţit într-adevăr, uneori chiar cu lacrimi în ochi, ce înseamnă să fii mândru că eşti român. Cu atât mai mult, cu cât aceşti copii, prin simplitatea şi inocenţa lor, dar mai ales prin dăruirea pentru folclorul nostru, ne demonstrează nu numai că vor duce tradiţiile româneşti pe scenele lumii, dar mai cu seamă că le vor păstra pentru cei ce vor veni la un moment dat după ei. Mulţumit de prestaţia elevilor lui a fost şi coordonatorul ansamblului, maestrul coregraf Aurel Mailat de la care abia am reuşit să-i “furăm” câteva cuvinte, menirea lui fiind cea de a pune în scenă cele mai bune şi totodată, tradiţionale coregrafii folclorice.

“Sunt mulţumit de prestaţia copiilor, au dat ce au putut pe scenă, dar trebuie să recunoaştem că am concurat cu ansambluri de profesionişti veniţi aici la festival din cele mai mari centre culturale ale ţării lor. Noi avem doar doi ani de la înfiinţare, pe când ei, aşa cum i-aţi putut vedea au în spate o experienţă mult mai laborioasă în acest domeniu. Dar, nu-i nimic, acest lucru ne-a ambiţionat şi mai mult şi promit că data viitoare vom arăta de ceea ce suntem în stare! Oricum, putem fi mulţumiţi că am fost răsplătiţi pentru cea mai bună coregrafie şi acest lucru înseamnă foarte mult pentru noi!”, ne-a declarat Aurel Mailat.

Pe lângă serile de festival, întâlniri între delegaţiile ţărilor participante, dar şi cu oficialităţile locale, la eveniment fiind prezent şi primarul din Neos Marmaras, Georgios A.Kaplanis, tinerii din ansamblu şi cadrele didactice care i-au însoţit s-au putut bucura şi de câteva deplasări în zonă, una dintre acestea fiind croaziera pe Marea Egee, la bordul unei nave turistice, prilej cu care au putut fi admitare o parte din mânăstirile construite pe Muntele Athos.

Primarul Vasile Stoica: “Este cu siguranţă emblema comunei”

Trebuie remarcat la acest ansamblu, apărut de curând pe scenele festivalurilor de folclor, costumele populare foarte frumoase, achiziţionate prin contribuţia primarului comunei Dorobanţu, Vasile Stoica, edilul declarând cu fiecare ocazie că se ocupă îndeaproape de acest ansamblu, pe care cu mândrie îl numeşte “emblema comunei”.  

"Pot spune că este ansamblul meu de suflet pentru că eu, împreună cu Consiliul local l-am înfiinţat atunci când am câștigat mandatul de primar. Este cu siguranţă emblema comunei. Prin contribuţia mea, a Consiliului local și a sponsorilor, le-am achiziţionat costumele și mă bucură foarte mult faptul că avem un ansamblu folcloric în Dorobanţu. Sunt mândru de ei şi îi felicit pe aceşti copii talentaţi şi le urez mult succes la toate evenimentele la care vor participa în viitor", a declarat Vasile Stoica, edilul comunei Dorobanţu.

Nu trebuie omis nici faptul că tinerii ce au făcut deplasarea în Grecia s-au aflat tot timpul în siguranţă ei fiind urmăriţi îndeapropape de cadrele didactice Irina Sandu, Florentina Stoica, Mirela Stanciu, Maria Gheorghe, dar şi de responsabilul ansamblului din partea primariei, Tudoriţa Kiru.

“Ansamblul este format din 28 de copii. Avem o echipă de copii mai mari, cu care am făcut deja deplasări în străinătate, dar avem şi o echipă de copii mai mici, care îi vor înlocui pe cei care vor termina şcoala gimnazială şi vor pleca la liceu. Copiii au vârste cuprinse între 12 şi 16 ani şi sunt încântaţi că fac parte din acest ansamblu folcloric şi se simt fericiţi atunci când participă la diferite evenimente, reprezentând comuna Dorobanţu. În ceea ce priveşte buna desfăşurare a ansamblului pot să confirm că avem sprijinul sponsorilor din localitate, dar şi zonele învecinate. Cred că aţi putut observa frumoasele costume care au fost achiziţionate de către Consiliul Local Dorobanţu, un costum costă în jur de 5 milioane de lei vechi. Copiii aceştia sunt mândria comunei şi avem mari satisfacţii atunci când îi vedem pe scenă, iar în biblioteca din comună am organizat un colţişor unde se răgăsesc toate diplomele copiilor.  De asemenea, vreau săvămai spun că tinerii din ansamblu sunt pregătiţi foarte bine de maestrul Aurel Mailat, iar rezultatele se văd în prestaţia lor pe scenă şi bineînţeles, în aplauzele publicului”, au fost informaţiile ce ne-au fost oferite de responsabilul artistic Tudoriţa Kiru despre ansamblul “Spicul” al Comunei Dorobanţu.  

Festivalul Internaţional Folk Dance & Music Neos Marmaras CUP 2015  a fost organizat şi prezentat de Dragana Mirkovic, Director  Cultural&Folk Art Association ''Sveti Sava'' – Serbia.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii