„Dăruind vei dobândi” – proiect umanitar la Liceul „Mihai Eminescu”

0
41

O asemenea acţiune a avut loc în urmă cu câteva zile într-una din sălile de clasă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Călăraşi. Din păcate, vremea nevaforabilă i-a împiedicat pe elevii din Săruleşti să participe, alături de prietenii lor din Călăraşi la evenimentul dedicat lor.  

„Anul acesta ducem mai departe o poveste începută în 2002, atunci când doamnele profesoare Maria Deculescu şi Mari-Elena Belciu au demarat un proiect umanitar intitulat „Dăruind vei dobândi”. Mi s-a părut o lecţie preţioasă pe care trebuie să o dăm copiilor noştri şi anume aceea de a fi în primul rând oameni şi, în al doilea rând, mai puţin profesionişi. Campania merge încă din 2002 şi în fiecare an în cadrul unor ocazii simbolice cum ar fi Sf. Nicolae şi la Sfintele Sărbători ale Paştelui, de multe ori şi la Zilele Culturii Naţionale – ziua patronului nostru spiritual „Mihai Eminescu”, copiii din Săruleşti ne sunt alături şi împreună formăm o comunitate frumoasă, unită de aceleaşi idealuri. De altfel, toţi credem în omenie, în generozitate şi în bunătate şi, ca în orice poveste, trebuie să avem neapărat însuşiri miraculoase, luptăm împotriva părţilor negative ale lumii din jurul nostru: ignoranţa, laşitatea, nepăsarea… Astăzi, ne luptăm din păcate cu condiţiile meteo, care i-a împiedicat pe prietenii noştri din Săruleşti să ne fie alături, dar vom fi noi alături de el, proiectul merge mai departe”, a declarat Magdalena Ştefan, profesor de limba şi literatura română.

Potrivit organizatorilor, evenimentul ce a avut loc la Liceul „Mihai Eminescu” s-a dorit a fi o întâlnire amicală şi caldă, însă din cauza condiţiilor meteo, acesta s-a desfăşurat doar cu gazdele proiectului,  elevii din Săruleşti fiind împiedicaţi să ajungă la Călăraşi.

„Veţi asista la o prezentare a muncii lor de peste an şi a eforturilor pe care le-au făcut împreună cu familiile lor, cărora dorim să le mulţumim, de la părinţii care s-au implicat pentru a strânge daruri, până la bunicile care au împletit ciorăpei şi botoşei pentru copii necăjiţi din Săruleşti. Tuturor trebuie să le mulţumim şi, nu în ultimul rând, colegilor mei din Liceul Mihai Eminescu pentru că proiectul este un efort colectiv foarte important. Trebuie să menţionez aici şi implicarea în buna desfăşurare a proiectului nostru a prof. Viorica Marin, prof. Niculescu, prof. Dăscăliţa, dar şi colegi de la alte clase.

Întrebată fiind dacă proiectul „Dăruind vei dobândi” se va extinde şi către alte şcoli, prof. Magdalena Ştefan a spus:

„Cu siguranţă, da. Graţie doamnelor profesoare de religie care cunosc situaţia unor copii devaforizaţi din diverse comunităţi rurale, proiectul nostru a fost canalizat şi către alte comune. Doamnele profesoare pot da mai multe amănunte, ştiu foarte sigur că şi anul acesta de Paşti s-ar putea să ne fi fost alături când am mers la copiii din Centrul SERA, dar şi la mai multe parohii din judeţ unde ştiam că sunt familii cu copii tare necăjiţi. Şi nu vorbim neapărat de un surplus, este vorba doar de generozitate şi de disponibilitate”.  

Cea care a pus în practică în 2002 proiectul umanitar „Dăruind vei dobândi”, prof. Maria Deculescu a ţinut să puncteze:

„Aceste lucruri minunate din liceul nostru se fac cunoscute prin intermediul celor care de fiecare dată au răspuns prezent la acţiunile din acest liceu. În tot acest timp, televiziunea locală, Antena 1 – Călăraşi, ziarele „Observator de Călăraşi”, „Ediţia”, postul de radio „Voces Campi”, au fost întotdeauna alături de noi şi iată au făcut cunoscute asemenea acţiuni. Sigur că vom putea transmite şi mesajul nostru şi altor şcoli că în Liceul „Eminescu” sunt elevi atât de cuminţi, de silitori, buni la suflet, educaţi”. 

Comentarii

comentarii