Primarul Drăgulin nu ştie cât s-a cheltuit pentru emondajul pomilor

0
70

Deşi părerile sunt încă împărţite, unele persoane afirmând că pomii asupra cărora s-au abătut utilajele „nu ar fi trebuit ciuntiţi în asemenea hal”, în timp ce alţii spun că autorităţile au făcut o treabă bună, cert este că acolo unde s-au efectuat lucrările de emondaj oraşul arată „ca după catastrofa de la Cernobîl!”, aşa cum s-a exprimat cineva zilele acestea. Cât despre părerea primarului Daniel Drăgulin, aceasta este una categorică, oficialul susţinându-şi vehement punctul de vedere şi spunând că era nevoie de acest lucru. Edilul argumentează că în ultmii ani în municipiul Călăraşi nu au ar mai fi fost făcute lucrări de toaletare şi emondaj şi era necesar să se procedeze în acest fel tocmai pentru a da voie arborilor să se regenereze, stopând cumva creşterea lor haotică şi chiar sălbatică în unele cazuri.

Primarul încurcă termenii şi spune bancuri!

Cât despre decizia de a tăia pomii primarul Daniel Drăgulin ne asigură că aceasta a fost luată în cunoştină de cauză. „Vreau să vă spun că am dat o dispoziţie către Serviciul Spaţii Verzi, respectiv doamnei Adriana Brânză şi decizia în ceea ce priveşte tăierea pomilor în acest stil a fost luată în cunoştinţă de cauză. Se numeşte emboliat (?!) sau nu ştiu cum se numeşte, este un termen care mă depăşeşte, nu pot să-l ţin minte…”, se încurcă în termeni edilul care ar fi vrut să se refere mai exact la emodaj şi nu la „emboliat”, cuvânt care înseamnă cu totul altceva. După ce ne-am lămurit cum stă treaba cu emondajul – „EMONDÁJ, s. n. 1. Operație de tăiere a ramurilor de pe trunchiurile arborilor în perioada de creștere pentru a stimula dezvoltarea lor în înălțime” – sursa DEX online, primarul ţine să ne asigure că lucrările au fost făcute de către un specialist, adică horticultoarea Adriana Brânză şi că în acest sens, la primărie s-a primit şi o scrisoare de felicitare venită din partea unui profesor universitar care a spus că este bine ce s-a făcut la Călăraşi. „Eu vreau să fac în aşa fel încât toţi aceşti pomi vor regenera. Dacă vă uitaţi de la Cruci (Orizont) către Cuţit (Mircea Vodă) veţi vedea pe partea dreaptă că pomii şi-au revenit, şi de la Cruci spre Bazar s-a întâmplat acelaşi lucru”, încearcă să ne convingă Drăgulin, sărind de la pomii din Călăraşi la un banc cu fasole: „Problema este… am spus-o şi o repet: e vorba de fasole. Nu ştiu dacă ştiţi bancul cu fasolea, cu doi tineri care s-au căsătorit şi pe care îl întreabă soţia: Ce-ţi place ţie cel mai mult? – Fasole! Şi îi făcea fasole o dată pe săptămână şi el de câte ori mânca nu-i plăcea! La un momentdat a afumat-o! Înţelegeţi?”, ne întreabă primarul glumeţ. Sincer, n-am prea înţeles rostul bancului într-o asemenea situaţie, dar cum primarul e primar ales, asta e!

Suleyman Magnificul?

Pentru că tot e la modă cunoscutul serial turcesc, se vede treaba că edilul nostru s-a inspirat cumva, pentru că altfel nu credem că ar avea rost următoarea afirmaţie: „Răspunde cu capul pentru tot ce s-a făcut!”. Bineînţeles că Drăgulin se referea aici la specialistul în horticultură şi şefa de la Spaţii Verzi, Adriana Brânză. Edilul se simte dator cu explicaţii şi face referire şi la faptul că unii cetăţeni, nemulţumiţi de modul cum au fost tăiaţi pomii, dat fiind faptul că se apropie vara şi nu vor avea unde să se mai ascundă de soarele torid,  i-au cam „umplut frigiderele”. „Pentru că ceea ce s-a realizat eu am acum unele frigidere pline, dar nu mă deranjează!”, ne-a liniştit edilul.

Drăgulin: „Lemnele le-am dus la mine acasă!”

Întrebat ce destinaţie au luat crengile tăiate în urma operaţiunilor de emodaj, răspunsul edilului a venit cât se poate de prompt: „Lemnele le-am dus la mine acasă!”. Dacă nu am fi ştiut de glumă am fi înţeles că răspunsul oficialului a fost unul cumva ironic pe principiul „chelul îşi pune mâna-n cap”, ştiut fiind faptul că primarul Călăraşiului locuieşte într-o vilă la ţară, respectiv la Dichiseni şi că probabil încălzirea casei este făcută cu lemne. Şi totuşi, am primit lămuririle necesare în această problemă edilul informându-ne că o maşină cu lemne a ajuns la Mânăstirea Radu Negru, pentru că preoţii de acolo s-au plâns la domnia sa că nu mai au de foc. „Am făcut un act de binefacere”, a precizat Drăgulin. Cât despre celelalte maşini cu lemne, edilul spune că acestea au ajuns la nişte cetăţeni care sunt înregistraţi cu probleme sociale. „În baza cererilor, dar fără să urmăresc dacă ăla este român sau este rrom, cum s-a speculat în anumite momente (n.r. nu ştim dacă era nevoie de această menţiune?!) am direcţionat către doamna Brânză şi doamna Stanca de la Directia de Asistenţă Socială, care gestionează aceste probleme. Nu s-a dat niciun gram de lemn altfel, decât în baza unor solicitări scrise pe care cele două doamne le are în evidenţă”, ne-a spus primarul cu precizarea că nu a fost vorba despre o aşa mare cantitate de lemne. 

Pe edil nu-l interesează la ce firme au ajuns banii primăriei

Cât priveşte costurile aferente lucrărilor de emodaj, dar şi firmele care au încasat bani de la Primăria Călăraşi, Daniel Drăgulin spune cănu deţine aceste informaţii. „A lucrat la început singură (n.r. Adriana Brânză şi angajaţii de la Spaţii Verzi) şi pentru că perioada era foarte scurtă şi pomii intrau în vegetaţie şi lucrarea trebuia terminată, am solicitat să mărească ritmul, numărul de utilaje şi de oameni. Atunci am înţeles că a angajat două sau trei firme pe care nu le ştiu, pentru că nu mă interesează!”, ne spune Drăgulin într-un mod destul de curios dacă e să ţinem cont ca la mijloc este vorba despre nişte sume venite de la primăria pe care o gestionează. „Nu m-a interesat firma, dar noi ne uităm la situaţiile de lucru, pentru că asta ne interesează! Contează ce firmă este? Nu contează, din punctul meu de vedere! Eu verific situaţiile de lucrări şi modul în care au fost executate lucrările şi dacă calitatea de lucrare executată corespunde cu realitatea”, vine cu argumente primarul Daniel Drăgulin şi nu ne îndoim că lucrările nu au fost făcute în mod corespunzător şi că ar fi normal ca toate sumele (?!) înscrise pe devize să fie achitate de Primăria Călăraşi. 

Pe final, având în vedere temperaturile foarte scăzute pentru această perioadă, ţinând cont că ne aflăm în a doua jumătate a lunii martie, am fi curioşi să aflăm de la specialiştii în horticultură ai Primăriei Călăraşi, dacă pomii care au fost schingiuiţi pe repede înainte, pentru că se pregăteau să înverzească, nu vor avea de suferit? Oare vor mai sta călărăşenii în următoarele trei, patru veri, la umbra lor, când în mijlocul acestui anotimp se va topi de căldură şi asfaltul de pe străzile municipiului? Va mai răspunde atunci cineva "cu capul"? Greu de spus… 

Ziarul EDIȚIA îl găsești la toate chioșcurile de ziare din municipiul Călărași, inclusiv Oltenița.

Comentarii

comentarii