Ion Voicu, fostul șef al Vămii Călărași a ieșit din pușcărie

0
85

Ion Voicu și alţi 12 inculpaţi, dintre care încă trei funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili, au fost arestaţi preventiv pe data de 11 octombrie anul trecut, pentru o perioadă de 29 de zile. Inculpaţii cărora li s-au prelungit mandatele de arestare preventivă, pe o durată de câte 30 de zile fiecare, de la 9 decembrie 2012 şi până la 7 ianuarie 2013 pentru fiecare, sunt:  Mara Tănase, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Ionuţă Mircea Grigore, Mihăilescu Tudor, Ionescu Lucian Florin, Voicu Ion, Andronescu Adrian, Nicolescu Dan şi Andrei Anton. Ceilalţi inculpaţi, respectiv Cosma Mariana, Nuţulescu Cristian Gabriel, Jugănaru Andrei Florin, sunt cercetaţi în stare de libertate, dar cu restricţia de a nu părăsi ţara.

În momentul de față, Curtea de Apel București l-a pus în libertate pe Ion Voicu. Solutie: Dec.187/R – În baza art. 385 indice 15 pct. 2 lit. d C.p.p admite recursul formulat de recurentul inculpat Voicu Ion împotriva încheierii nr. 13 din data de 23.01.2013 pronunţată de Tribunalul Călăraşi în dosarul nr. 127/116/2013. Casează încheierea recurată şi rejudecând în fond: În baza art. 160 indice 8 C.proc.pen. admite în principiu cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul Voicu Ion. În baza art.160 ind.8a alin. 2 C.proc.pen. admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul Voicu Ion fiul lui Niţă şi Filofteia, născut la data de 06.11.1971 în Călăraşi, jud. Călăraşi, cu acelaşi domiciliu în str. Bucureşti, nr. 32, bl. I 39, et. 2, ap. 12, jud. În baza art. 160 indice 8a alin. 3 raportat la art. 160 indice 2 alin. 3 C.proc.pen. impune inculpatului Voicu Ion următoarele obligaţii pe durata liberării provizorii: a. să nu depăşească limita teritorială a României decât în condiţiile fixate de instanţă; b. să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; c. să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d. să nu îşi schimbe locuinţa indicată în faţa instanţei fără încuviinţarea acesteia; e. să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În baza art. 160 indice 8a alin. 3 C.proc.pen. raportat la art. 160 indice 2 alin. 3 indice 1 C.proc.pen. stabileşte în sarcina inculpatului Voicu Ion următoarele obligaţii pe durata liberării provizorii: a. să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii şi învinuiţii din cauza nr. 23/D/P/2011 a PÎCCJ-DIICOT-Biroul Teritorial Călăraşi; b. să nu desfăşoare vreo activitate ca lucrător vamal sau specifică Direcţiei de accize şi operaţiuni vamale. În baza art. 160 indice 2 alin. 3 indice 2 C.proc.pen. atrage atenţia inculpatului Voicu Ion că în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor stabilite de instanţă în sarcina sa se va lua faţă de el măsura arestării preventive. În baza art. 160 indice 2 alin. 4 raportat la art. 145 alin. 2 indice 1 C.proc.pen. copia prezentei încheieri se comunică inculpatului, secţiei de poliţie în a căror rază teritorială locuieşte acesta, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente să elibereze paşaportul, organelor de frontieră, precum şi altor instituţii, în vederea asigurării respectării obligaţiilor care îi revin. În baza art. 192 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29.01.2013.

4 milioane de Euro, prejudiciu

Potrivit D.I.I.C.O.T., în fapt, se reţine că inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru şi Jugănaru Andrei-Florin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Voicu Ion, având calitatea de director al D.J.A.O.V. Călăraşi şi Anton Andrei, Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în mun. Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 4 milioane de Euro.

Comentarii

comentarii